Fűvel borítanák a Hősök terét és kutyavécéket telepítenének Budapest lakói

Év végéig várja az ötleteket Budapest vezetése a város lakóitól, hogy milyen változásokat szeretnének a környezetükben. A legjobb ötletek megvalósítására egymilliárd forintot különítettek el.

„Sokszor fordulok meg nyáron kerékpárral a Hősök terén munkába menet. Reggelente is már érződik a meleg, de délután hazafele tűzforró az egész környék, éget a nap, a térkő sugározza vissza a meleget és semmi árnyék. Régi képeken látszik, hogy a II. világháború előtt sokkal zöldebb volt az egész Hősök tere, fű, fák, szökőkutak voltak, ami főleg a jelenlegi éghajlatnál sokkal élhetőbbé teszi a környéket városlakók és a turisták számára is. 
Javaslatom, hogy az egész téren szedjék fel a térkövet és állítsák vissza régi zöld, fákkal-bokrokkal tarkított füves borítást, nyilván tekintettel arra, hogy a szobrok legyenek láthatóak az Andrássy út felől, megadva annak hangulatát. A jelenlegi autóút helyére kerüljön és egy széles kerékpáros/e-roller sáv. Budapest egyik jelképe megérdemli, hogy egy autópálya-bevezető által körbeölelt térkősivatag helyett egy fás, zöld liget legyen.”

„Rengeteg belvárosi utcában probléma a járdán csordogáló kutyapisi. (Más vizelet is van, de arra nem feltétlenül ez jelentheti a megoldást.) A kutyák zöme a falakra/tűzcsapokra/robogókra és egyéb tárgyakra kénytelen vizelni, mert nincs lehetőség ezekben az utcákban zöld felület/kutya-WC kialakítására helyhiány miatt. Ezért szerintem járható út lenne, ha ezekben az utcákban az épületek pályázhatnának „zöld fali panelekre”, amiket a lábazatra lehetne feltenni (fúrni, ragasztani, stb.). A panelekben lehetne élő és műnövény is, ez a környezeti változóktól függ.”

„A fővárosban számos évek, évtizedek óta üresen álló foghíjtelek található. Érdemes lenne ezek hasznosításán gondolkozni, akár átmeneti közparkok létrehozásával. Azon üres telkeket, ahol a tulajdonos nem szándékozik belátható időn belül ingatlanfejlesztést végrehajtani, illetve már évtizedek óta üresen állnak, a fővárosi önkormányzat a telek bérlőjeként ideiglenes közparkot hozhatna létre rajta.”

„Rengeteg épphogy lejárt élelmiszer, még fogyasztható főtt étel kerül kidobásra a háztartásokban, amit a hajléktalanoknak a kukákból kell kitúrniuk. Ösztönözzük a lakosságot, hogy gyűjtsék ezeket külön, és például munkába menet helyezzék el egy gyűjtődobozban! A Mechwart ligetnél ez ad-hoc módon működött, egy villanyszekrény teteje volt a gyűjtőpont, jó lenne kiterjeszteni az egész városra.”

Csak néhány ötlet azok közül, amelyeket Budapest lakói küldtek be a főváros pár napja indult részvételi költségvetés programjának keretében. A részvételi költségvetés azt jelenti, hogy Budapest költségvetésében egy bizonyos elkülönített összegről, idén egymilliárd forint felhasználásáról a lakosság ötletei alapján dönt a városvezetés. Az ötletek feltöltésére szolgáló felület október 1-jén nyílt meg és egészen december 31-ig lehet itt beküldeni az elképzeléseket.

Találkozási pontok, akadálymentes terek

Az ötleteket alapvetően három kategóriában várják:

  • Zöld Budapest,
  • Gondoskodó Budapest,
  • és Egész Budapest témakörökben. 

Az elsőbe értelemszerűen a zöldterületek fejlesztését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő terveket várnak. A Gondoskodó Budapest kategóriába pedig olyan ötleteket, amelyek a város akadálymentesítését szolgálják, a hajléktalan emberek életét könnyítik meg, vagy esetleg olyan találkozási vagy sportolási terekről szólnak, amiket több korosztály is használhat együtt. Az Egész Budapest kategóriába hasonló ötleteket várnak, amelyek valamilyen szempontból újat, minőségi változást hoznak Budapest lakóinak életébe, csak éppen nagyobb léptékben. Ide olyan terveket lehet benyújtani, amelyek nagyobb területet, több kerületet, több városlakót érintenek. Ahhoz, hogy valaki elküldjön egy ötletet, nem kell sem városfejlesztési szakembernek, sem kertépítő mérnöknek lenni, csak jól körülnézni a városban, és megfigyelni a bosszantó, javításra váró dolgokat. 
Az már most látszik, hogy a budapestieket nagyon foglalkoztatja például a hulladéktermelés, a hulladék feldolgozásának környezettudatosabb módjai. Javasolták például, hogy legyenek komposztálók a társasházak mellett” – mondja Le Marietta a főpolgármester részvételiségért felelős főtanácsadója. Ugyanakkor várnak még javaslatokat abban a témakörben, hogy a klímaváltozás hatásaihoz hogyan tudna a város jobban alkalmazkodni. Olyan ötletek is érkeztek, amelyek nem megvalósíthatóak a keretből, valaki például gyalogos és kerékpáros felüljárót szeretne a Hungária körútra. De minden ötletet összegyűjtenek, mert az egyelőre nem megvalósítható tervek is mutatják az irányt, amiben a budapestiek gondolkodnak. 
Az ötletek a beküldés után, rövid ellenőrzést követően mindenki számára láthatóvá válnak a projekt honlapján. Ezután a Fővárosi Önkormányzat és az adott kerület jogi, pénzügyi, formai szempontból elemzi az ötletet. A szabályosnak talált ötletek egy budapesti lakosokból álló tanács elé kerülnek, akik a szavazható ötletek listáját véglegesítik, aztán jövő tavasszal, 2021. március 1. és 31. között lehet majd szavazni a legjobbakra. A nyertes ötletek megvalósítását ezután kezdi meg a Fővárosi Önkormányzat.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.