Merni vagy nem merni? – A bátrak jóban vannak a félelmeikkel

Belevágni valami újba. Miért? Miért ne! Nők Lapja Téma a magazin 2020/41. számából.

Miért éri meg belevágni valami újba, ami alaposan felforgatná az életünket? Min múlik, hogy sikerre viszünk-e valamit, amit kitaláltunk, amit még nem csináltak előttünk? Bátornak lenni, kockázatot vállalni, merni mindannyiunknak mást jelent.

Balogh Péter vállalkozó, programozó, álmodozó. Felesége, Balogh-Mázi Mária programozó, csapatépítő, hajcsár. Péter anno ötleteivel segítette a wifitechnológia fejlesztését, és tíz év alatt felépítette a világ egyik legismertebb navigációs vállalkozását. Ebből kiszállva Majával közös befektetőcéget hoztak létre, ebben a szerepében Petyát (ahogy mindenki szólítja) láthatjuk a több évada futó Cápák között című tévéműsorban is. A pár célja, hogy pénzükkel, idejükkel, tudásukkal, ötleteikkel most induló hazai vállalkozásokat (startupokat) támogassanak, hogy azok minél nagyobb sikereket érjenek el itthon és külföldön. Arról kérdeztük őket, hogy milyen típusú ember az, aki ki mer lépni a világ elé egy új ötlettel, és sikerre is tudja vinni azt. A felvetés üzleti, de szerintünk a válaszaik az élet minden területére igazak, alkalmazhatók.

Melyek a tipikus buktatók, ha valaki belekezd valami újba?

– Időhiány – nem tud erre és csak erre koncentrálni (család, gyerek, állás stb.).
– Túlgondolja a tervet, dédelgeti az ötletet, és a grandiózus terv kidolgozásával több időt tölt, mint annak megvalósításával. Ahogy Mike Tyson mondta: mindenkinek van egy terve az első pofonig.
– Nem valós problémát old meg. Van egy elképzelése a világról, és észre sem veszi, hogy a valóság nem követi az elképzelését, és végső soron nincs senkinek szüksége arra, amit ő dédelgetett.
– Évekig nem jön elő az ötlettel, mert fél. Fél, hogy még kevés. Fél, hogy ellopják. Fél, hogy kudarcot vall. Van egy mondás startupkörökben: ha már nem szégyelled a terméked, akkor rég elkéstél a piacra dobással.

– A legfontosabb tulajdonság a bátorság – kezdik –, azzal együtt, hogy merjünk kísérletezni, és ne féljünk a kudarctól. Gyerekkorunktól fogva azt tanítják nekünk, hogy a kudarc hiba, amit a hibás követ el. Azaz megtanítják, hogy ha valami nem sikerül, attól félnünk kell. De ezzel azt is megtanuljuk, hogy ha valaminek nem tudjuk biztosra a kimenetelét, akkor azt inkább ne csináljuk. Pedig pont ez az alapja annak, ahogy egy gyerek tanul – és ahogy az innováció működik. Ötletelni bármikor lehet, de egy új vállalkozásba vagy témába beleugrani, ahhoz rengeteg idő, energia, figyelem kell, ami nem minden élethelyzetben áll rendelkezésünkre. Kell hozzá tehát a biztos háttér és az „éhség” egy új kalandra. Vagy éppen ennek az ellenkezője – amikor nincs más választásunk, mint belekezdeni valami másba, mint amivel addig foglalkoztunk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen hibákba eshetünk kockázatvállalás, merészség kapcsán?
Felismerhető-e a merész típus?
Próbáld ki most kedvezményesen!