Kevesebb gyereket és hosszabb távú fogamzásgátlást akarnak a nők világjárvány miatt

A járvánnyal járó bizonytalanság miatt el szeretnék kerülni a nem kívánt terhességeket, és meg akarnak győződni arról, hogy a lehető legjobb fogamzásgátló módszert alkalmazzák.

Mi történt?

Egy kanadai jelentés kimutatta, hogy az egészségügyi válság sokakat arra késztetett, hogy átértékeljék fogamzásgátló módszerüket.

Miért fontos ez?

Több kutatás alapján úgy tűnik, hogy miközben a COVID-19 második hullámára és az új korlátozások bevezetésére készülünk, a születésszabályozás kérdése is előtérbe kerül.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi készteti a nőket a fogamzásgátló módszerek újragondolására?
  • Milyen váltás és tendencia figyelhető meg a nemzetközi kutatások szerint az alkalmazott módszerek terén?

Az elemzések szerint nem éppen a legideálisabb babaváró időszakban vagyunk: az év elején az ENSZ egy jelentésében arra figyelmeztetett, hogy 114 országban több mint 47 millió nő elveszítheti a fogamzásgátláshoz való hozzáférést, ha az egészségügyi szolgáltatások hosszútávon leállnak a pandémia miatt. A Léger közvélemény-kutató cég La Presse által közzétett jelentése szerint pedig a kanadai nők körülbelül 42% -a jelezte, hogy fogamzásgátló módszerük megváltoztatását tervezik. A megkérdezettek több mint fele azt is elmondta, hogy tervét tettekre is váltja, amennyiben a COVID-19 második hulláma felerősödik és újra korlátozások lépnek életbe.

Csökkenő gyermekvállalási kedv

A jelentés szerint a döntés oka mögött elsősorban az áll, hogy a nők a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanság miatt még inkább el szeretnék kerülni a nem kívánt terhességeket, ezért meg akarnak győződni arról, hogy a lehető legjobb fogamzásgátló módszert alkalmazzák – írja a Worldcrunch. A felmérésben részt vevő nők háromnegyede tartotta fontosnak, hogy a pandémiában elkerülje a nem kívánt terhességet a helyzetben rejlő egészségügyi és gazdasági bizonytalanság és instabilitás miatt.
Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol a Guttmacher Intézet készített tanulmányt a kérdésben.

Ebből az derült ki, hogy a megkérdezett nők 49 százaléka a pandémia miatt megváltoztatta tervét arról, hogy mikor és hány gyereket szeretne vállalni.

Az, hogy sok helyen körülményes vagy nem ajánlott személyesen orvoshoz fordulni, kórházi kezelésekre járni, további visszatartó tényező a nők számára a gyermekvállalást illetően.

Átgondoltabb fogamzásgátló módszerek

A Léger-jelentésből az is kiderül, hogy az elmúlt hat hónapban fogamzásgátlót használó résztvevők több mint háromnegyede választotta a tablettát. Ugyanakkor egy – a La Presse által megkérdezett – védőnő szerint a járvány megváltoztatta az emberek szokásait ezzel kapcsolatban is. Azt hangsúlyozta, hogy azok a nők, akik egész nap otthon maradnak gyermekeikkel és távmunkájukkal nem szeretnék megkockáztatni, hogy elfelejtsék bevenni a tablettájukat – mondta Julie Poirier a La Presse-nek.
Ezzel a tapasztalattal megint csak egybevág a már idézett amerikai tanulmány következtetése is: ebben a megkérdezett nők 23 százaléka számolt be arról, hogy hosszabb hatású fogamzásgátló módszer, például spirál vagy implantátum alkalmazásán gondolkodik. Az amerikai Bustle magazin pedig egy 24 éves lányt idéz, aki elmondta, hogy a közel egy évtizede szedett tablettáról spirálra váltott, hogy nagyobb biztonságban érezze magát és akkor térhessen vissza a terhesség kérdésére, amikor kevesebb a bizonytalansági tényező.

(Kiemelt kép: noklapja.hu)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!