A Kossuth-díjas magyar koreográfus hamarosan 90. születésnapját ünnepli. A Nők Lapja 2020/39. számának Élettörténet rovata.

Korszakos koreográfus és táncpedagógus. Kiemelkedő, ahogy színpadra vitte és felragyogtatta a különböző tájegységek táncait, és abban is, hogy a kodályihoz hasonló módszert hozott létre. Lényege, hogy a gyerekek ne nézzék és gyakorolják a táncot, hanem abban nőjenek fel. A Nők Lapja is köszönti a kilencvenéves Timár Sándort.

A koreográfus és felesége által alapított Csillagszemű Táncegyüttesben a gyerekek a világ nagy színpadain és uralkodók előtt is fellépnek. De a hétköznapokon vezetőjük, Timár Böske mindig elmondja nekik: nálunk táncosok, nagyon jó táncosok vannak, de sztár csak egy: Sanyi bácsi…!
Sanyi bácsi, azaz Timár Sándor kilencvenedik születésnapját nagyszabású ünnepségsorozattal, gálával, konferenciával akarta ünnepelni a táncegyüttes. A vírushelyzet átírja a tervet, de a lényeg ettől nem változik: aki Magyarországon néptánccal, népzenével, a népi kultúra éltetésével foglalkozik, annak közvetve vagy közvetlenül mestere Timár Sándor.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan alakult a tánchoz fűződő viszonya?
És az élete?
Próbáld ki most kedvezményesen!