„Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!” A Nők Lapja 2020/39. számának Korok rovatában „metrózunk”.

Családok vasárnap délelőtti programjának számított valamikor a „metrózás”. Aggódva léptünk a mozgólépcsőre, és megborzongtunk, amikor a szerelvény a Duna alatt haladt át.

„Ötven éve, 1970. április 3-án ünnepélyes külsőségek között került sor a metró kelet-nyugati vonala első szakaszának megnyitására. A Népstadion állomás környéke zászlódíszbe öltözött – írta a Magyar Nemzet. – Tizenhat ország fővárosa küldött delegációt az avatásra, a szocialista országok küldöttein kívül képviseltette magát London, Párizs, Milánó, Stockholm és Amszterdam is. A földalatti virággal díszített bejárata előtt zöld egyenruhás alkalmazottak álltak sorfalat. A vendégek beszálltak a hatkocsis, kékesszürke szerelvénybe, amely indulásra készen állt a síneken. A hat kocsi zsúfolásig megtelt, berregtek a felvevőgépek, villantak a vakuk, s 14 óra 16 perckor a peronügyeletes jelzésére elindult az első »hivatalos« szerelvény a pályán.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Metró történelem itthon és külföldön is.
Próbáld ki most kedvezményesen!