Működőképes-e még a hagyományos családmodell? Nők Lapja Téma a magazin 2020/39. számából.

A nő gyermeket nevel, süt-főz, a férfi pénzt keres, eltartja a családot… Hazánkban a hagyományos családmodellt továbbra is sokan magukénak érzik, a gyakorlatban mégis nehezen valósítják meg. Kutatások alapján az anyák, dolgozó nők itthon túlteljesítenek norvég, francia vagy német társaikhoz képest, mégis sokan elfogadják ezt az egyenlőtlen szerepet, sőt elégedettek vele, miközben a férfiakon is egyre nagyobb a teher.

Egy 2020-ban végzett reprezentatív felmérés alapján – amelyet a Závecz Research és a Republikon Intézet munkatársai készítettek – a magyarok egy jelentős része (39%) még mindig a hagyományos családmodellben hisz, azaz a férfi legyen a kenyérkereső, a nő pedig a gondoskodó, gyermeket nevelő háziasszony. A családi szerepek alakulásával foglalkozó kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy a fiatal diplomások körében már kevésbé él a hagyományos „családfő”-szerep, a feladatokat inkább közösen oldják meg a felek, rugalmasan, olykor egymást helyettesítve.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen, amikor apa megy gyedre ?
Házimunka számokban.
Nők a munkában, közéletben. 
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .