Mi történt az elmúlt alig több mint fél évben Covid–19 fronton? És mi várható? A Nők Lapja 2020/38. számának Világ rovata.

Január közepén a vuhani vírus távoli, minket nem érintő hírnek látszott. Márciusban nyakig ültünk a karanténban. Júniusban megszűnt a bezártság – de a vírus nem tűnt el, sőt ismét egyre nő a fertőzöttek száma. Mi történt az elmúlt alig több mint fél évben Covid–19 fronton? És mi várható?

A koronavírusok az 1960-as évektől ismert kórokozók, nevüket koronára emlékeztető, felszíni kitüremkedéseik miatt kapták. Általában állatokban fordulnak elő, de képesek az emberben is betegséget okozni.
Az új koronavírust Kínában azonosították 2019 végén. Az Egészségügyi Világszervezet javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi SARS-CoV-val (Severe Acute Respiratory Syndrome – súlyos heveny légúti tünetegyüttes koronavírusa) való rokonsága alapján.
Tudjuk, hogy a vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a kézre kerülhet, és ha hozzányúlunk az arcunkhoz, a szánkhoz, az orrunkhoz, akkor bejuthat a szervezetbe. Az egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a különböző felületeken, ám annyi bizonyos, hogy a fertőtlenítőszerek elpusztítják.
Nem bizonyított, hogy a Covid betegségen átesettek nem szereznek védettséget. Bár egy 33 éves hongkongi férfi regisztráltan újrafertőződött a SARS-CoV-2-vel, négy és fél hónappal az első, enyhe lefolyású Covidja után – Merkely professzor szerint ez az eset a kivételek közé tartozik.
Az új koronavírussal bármilyen életkorú ember megfertőződhet, de nagyjából 80 százalékuk tünetmentesen átesik a vírusfertőzésen. Főként a gyermekek és a fiatal felnőttek tartoznak ebbe a csoportba. Ők is hordozhatják azonban a vírust, azaz fertőzhetnek.
A francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran nyilatkozta a Journal du Dimanche című lapnak, hogy Franciaországban az új koronavírus négyszer olyan gyorsan terjed a 40 év alattiak körében, mint a 65 év felettiek között, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy egyre többen betegszenek meg az idősek, illetve a veszélyeztetettek közül is.

Hogyan igazolható a betegség? 

PCR-teszttel az orr- és garatváladékból a megfertőződést követő 2–5. naptól mutatható ki a SARS-CoV-2 örökítőanyaga. Pontossága 95 százalék feletti. Ha az érintett meggyógyul, a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Igazolt koronavírus-fertőzés esetén 2 egymást követő, 2 nap különbséggel vett mintán elvégzett PCR-teszt negatív eredménye esetén tekinthető az illető gyógyultnak.

Mit tehetünk, hogy ne kapjuk el? 

A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60 százalék alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Tartsuk be az utazási és egyéb járványügyi szabályokat! Támogassuk az immunrendszerünket egészséges, változatos táplálkozással, mozgással!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mikor lesz védőoltás?
A koronavírus számokban.
Próbáld ki most kedvezményesen!