Legyen biztonságos az online tér! Valószínűleg nem csak mi vágyunk erre, éppen ezért e heti számunkban az online zaklatási formákról igyekszünk minél teljesebb képet adni.

És nem kizárólag azért, hogy minél többen tudjanak az internetes emberi viselkedés sötét oldaláról (valószínűleg sokan megtapasztaltuk már amúgy is a saját bőrünkön), hanem azért is, hogy a lehető legtöbben felelősen nyilvánulhassunk meg az online térben.
És ha már online tér, természetesen az interneten sem hagyunk titeket olvasnivaló nélkül a témában! Nagyon érdemes rákattintani a stopabuzus.hu oldalra, amely kiadónk, a Central Médiacsoport és a Hintalovon Gyerekjogi Alapítvány közös kampányának gyűjtőoldala: itt fontos és hasznos oktatóanyagot, cikkeket találtok, valamint olyan ismert emberek állnak ki az ügy mellett, akik valamilyen módon már maguk is saját bőrükön tapasztalták a cyberbullying káros hatásait. A velük készült videókat a nőklapja.hu Videó rovatában éritek el.

Galériánkra kattintva ízelítőt kaptok a Nők Lapja 2020/38. számának tartalmából:

Galéria | 9 kép

A szó veszélyes fegyver

Van a családunkban egy helyes kisfiú, pontosabban négy helyes kis- és nagyfiú van, de én most arról mesélnék, akit göndör szőkés fürtökkel áldott meg az ég. De ő egyenes hajat akarna, mert a legjobb barátjának is egyenes a haja. És gyanítom, az óvodában sok kisfiúnak volt egyenes a haja, mert olyan ádáz akarattal ment a fodrászhoz, hogy ott valami másnak is kellett lenni, mint a „legjobb” barátnak. És persze, hiába nyíratta magát szegény szinte kopaszra, a fürtök nem egyenesedtek ki, és az elkeseredése sem csökkent. Pedig biztattuk mindennel, legfőképp azzal, hogy ő így szép, így az igazi, nem kell olyannak lenni, mint a többiek, nem fontos az egyenes haj…
Valahogy így kezdődhet az oviban, aztán folytatódik a suliban a falkához tartozás igénye, hogy én is olyan szeretnék lenni, mint ők, mert akkor befogadnak. Ha meg nem… Nos, akkor indul a vegzatúra. Karinthy idejében még a ruhára tűzött cédula járta, de hol van már az az ártatlan csíny? Sőt, már a hátunk mögötti sutyorgás is múlt idő, amikor ott zsolozsmáztak a csoportba verődött osztálytársak, hogy azért halljunk is valamit a gonoszkodásból. De akkor még vissza lehetett fordulni, és a szemükbe lehetett nézni. És az nagy erő. A szembenézés. Mert az többnyire a másik fél szemlesütött elkullogásával végződött. De most? Most kivel nézzen szembe az ember gyereke, ha az interneten, a FB-on, a Viber zárt csoportjában kezdik el piszkálni? Ebben a virtuális térben a falka az erősebb, itt nem lehet, talán nem is szabad védekezni, mert visszájára fordul az egész. Még nagyobb erővel támadnak, s mert sokan vannak, azt hiszik, ők az erősek.
Az internetes zaklatás napjainkban egészen elképesztő méreteket ölt. Természetesen nemcsak a gyerekek, a tinédzserek között, a felnőttek is előszeretettel űzik a virtuális térben kisded játékaikat. És ha bárki azt gondolná, hogy egy tapasztalt ember könnyedén megbirkózik a nemtelen támadással, nos, az téved. Súlyos, nehezen gyógyuló sebeket kell nekünk is begyógyítani. De még végzetesebb lehet a gyerekek, a tinik elleni támadás. Éppen ezért szükséges odafigyelni rájuk, és megerősíteni őket abban, hogy inkább higgyenek önmagukban, mint a kéretlen segítőkben, az úgynevezett barátokban. A falka ugyan látszólag megvéd. De lehet, hogy éppen kirekeszt.
A kisfiú, akiről meséltem, most kezdte az iskolát. Legutóbb, amikor találkoztunk, csinosan göndörödtek a fürtjei. Ennek őszintén örültem. És pörgettyűt kért. Mert mindenkinek van az osztályban…

Lazarovits Szilvia, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnél a nyomtatott magazinra, ne habozz, kattints az mc.hu oldalra, vagy fizess elő a nőklapja.hu-ra és olvasd online a Nők Lapja tartalmait. Pontos részletek az mc.hu/noklapjahu oldalon! Kövess minket Facebookon, Instagramon, valamint YouTube-on is!