Ez nem egy katasztrófafilm, hanem San Francisco tűzvész idején

Nehéz éve van az Egyesült Államoknak. A koronavírus-járvány és a rendőri erőszak ellen kirobbanó Black Lives Matter-tüntetések mellett beindult az őszi tűzvészszezon is, ami a legsúlyosabb lehet a nyugati parti államok történetében. A posztapokaliptikus filmeket idéző látványról megdöbbentő videók számolnak be: San Franciscóban már nem látni a napot, az erdőtüzek mellett pedig tűzörvények emelkednek az égig.

Mi történt?

A Kaliforniában tomboló tűzvész fényes nappal sűrű, narancsszínű füstbe burkolta San Franciscót. A városról készült drónfelvételek alá a Szárnyas fejvadász 2049 zenéjét vágták, a végeredmény pedig megdöbbentő.

Miért fontos ez?

A tüzek nemcsak Kaliforniát pusztítják, hanem Oregon és Washington államokban is visszafordíthatatlan károkat okoznak. A három állam kormányzója azt nyilatkozta, hogy minden idők egyik legnagyobb nyugati parti tűzvészszezonját a klímaváltozás okozza: a tűz az egyre elhúzódóbb aszály miatt tud ilyen könnyen és gyorsan terjedni. A helyzetet árnyalja, hogy az Egyesült Államok 2019-ben hivatalosan is kezdeményezte, hogy kilép a 2015-ös párizsi klímaegyezményből, amelyhez pedig mostanra a világ szinte valamennyi országa csatlakozott.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Magyarországra is megérkezett az amerikai nyugati parti tűzvész füstje.
  • Hogy néz ki egy igazi tűztornádó?
  • Milyen együttes hatások okozzák az egyre súlyosabb tüzeket?

Vasárnap délben számolt be az Időkép arról, hogy több kamerájukon is látszott már, hogy megérkezett Magyarország fölé az amerikai nyugati parti tűzvész füstje. A füstsávok már szombat este megjelentek a műholdfelvételeken, de vasárnap napkelte előtt szabad szemmel is láthatóak voltak. A tűzvész füstjét (a LIDAR mérések szerint) 6500 méter fölött hajtják végig az égbolton az erős magassági szelek.

Az Egyesült Államok nyugati partján hétfő reggelre már legalább 35 ember életét követelték a hetek óta tomboló tüzek. Az AP beszámolója szerint a három államban pusztító tűzvész miatt eddig tízezreknek kellett elhagyniuk az otthonukat, több tucat eltűnt embert keresnek, több ezer épület elpusztult. San Francisco, Oregon, Portland és Seattle pedig felzárkózott a legrosszabb a levegőjű városok közé a Földön.
A kaliforniai San Franciscót az elmúlt héten karolta át az erdő- és bozóttűz, a városról készült megdöbbentő fotók bejárták a világot.

A barnás-feketés füst olyan sűrű és áthatolhatatlan volt, hogy eltakarta a napot, ami viszont narancsos színre festette meg a füstöt.

Sokakat a posztapokaliptikus Mad Max-filmekre emlékeztetett a látvány, az alábbi videó készítője viszont a Szárnyas fejvadász 2049 című filmet érezte idevágónak, és a városról készült drónfelvételek alá bevágta a film zenéjét. A videómegosztások hangsúlyozzák, hogy a felvételre nem került filter, azaz utólag nem módosítottak digitális a színeken, kontrasztokon – ez így nézett ki:

A felütés? Egy tűztornádó

Az augusztus közepe óta tomboló több mint 85 erdő- és bozóttűz több területen, egymástól függetlenül lobbant fel a három nyugati parti államban – a helyzetet a szél is rontja. Az Insider egy térképet is készített, amin meg lehet nézni hol mekkora kiterjedésű tűz ég. Augusztus közepén a 2020-as tüzek mindjárt egy egyszerre lenyűgöző és megdöbbentő, ritka látvánnyal indítottak: tűzörvénnyel.

A tűzördögnek és tűztornádónak vagy tűznádónak becézett természeti jelenség mindjárt két helyszínen is megjelent Kaliforniában, a Angeles National Forestben és Loyalton mellett. Az MTI szerint a tűzördög villámgyorsan születik meg, majd növekedésnek indul, és a vákuumként beszívott levegő hatására örvénylő mozgás alakul ki. Miután az örvény felszippantja a lángcsóvát, a széltölcsér átmérője csökkenni kezd, majd a forgása is felgyorsul. A legtöbbször erdőtüzek környékén alakulnak ki, így rejtve maradnak az ember szeme elől, de mivel a tűzördögöket ritkán láthatjuk, és még kevesebbszer sikerül őket filmre venni, nem sokat tudunk az átmérőjükről és a sebességükről.
Idén viszont az egész világ kapott egy emlékeztetőt arról, mit jelent ez:

Nem csak a klímaváltozás okozza a tüzeket

Az idei az emberemlékezet óta legnagyobb tűzvész Kaliforniában, Gavin Newsom kormányzó pedig úgy nyilatkozott, hogy aki eddig tagadta a klímaváltozást, az „jöjjön Kaliforniába, és nézze meg a saját szemével”. A megjegyzés többértelmű, hétfőn ugyanis Donald Trump Kaliforniába látogat. Az elnök szerint az erdőtüzek oka az, hogy az állam erdőgazdasága nem megfelelő, és visszavágták az erdészetek forrásait – korábban pedig már az állam vízgazdálkodását is kritizálta. A képet viszont árnyalja, hogy Donald Trump következetesen tagadja a klímaváltozást, elnöksége alatt folyamatosan lazítja a környezetvédelmi szabályozásokat. 2019 novemberében elindították azt az egy éves folyamatot, amelynek végén az Egyesült Államok kilép a 2015-ös párizsi klímaegyezményből, amelyet azóta a világ szinte valamennyi országa aláírt. A párizsi egyezmény célja, hogy az üvegházhatást okozó és fokozó gázok kibocsátásának mérséklésével igyekszik alkalmazkodni a globális felmelegedéshez. Az USA ezzel a lépéssel gyakorlatilag szembefordult valamennyi szövetségesével és versenytársával, írta 2019-ben az MTI.
A klímaváltozás mellett emberi tényezők is közrejátszanak az egyre súlyosabb erdőtüzek kialakulásában, idézte a Qubit a Scientific American átfogó összeállítását.
Az egyre melegebb és szárazabb levegő, a súlyosbodó aszály (vagyis a klímaváltozás) mellett a szakemberek szerint az urbanizáció, a helyi ökoszisztémához egyáltalán nem alkalmazkodó energiahálózatok, főleg a mediterrán jellegű erdőkön átvezetett elektromos vezetékek is jelentősen rontanak a helyzeten.

Tűzoltók ellenőrzött tüzet gyújtanak a kaliforniai 1-es főútnál, miközben a Dolan Tűz ellen küzdenek Big Sur közelében 2020. szeptember 13. (Fotó: Nic Coury/Bloomberg via Getty Images)

Ezen a vidéken ugyanis a Kalifornia chaparral nevű cserjeközösség természetes életciklusának része volt az eredetileg 15-25 évente fellobbanó bozóttűz, amely a megújulását is szolgálta. A gond az, hogy ez a régió egyre sűrűbben lakott, tehát egyre könnyebben kerül emberlakta település a tűz útjába. Ráadásul az energiahálózatot még a 20. század közepén alakították ki, és elég egy szikra az elavult vezetékekből, hogy az egyre súlyosabban kiszáradt aljnövényzet lángra kapjon.

A klímaváltozás okozta egyre tartósabb aszályok és a közvetlen emberi hatások (beépítettség, gondatlanság, stb.) találkozása tehát együttesen felelős az egyre nagyobb tűzvészekért.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: A San Francisco-i Golden Gate híd 2020. szeptember 9-én, délben. Kaliforniában ekkor több mint 300 000 hektár területen pusztítanak tüzek. Fotó: Harold POSTIC / AFP)