Akinek a legnagyobb slágere is egy viccből született – 37 éves lenne Amy Winehouse

Szellemes és önpusztító, szenvedélyes tehetség és botránykirálynő – ezek mindegyike egyszerre és még sokkal több, az ezredforduló utáni popzene egyik legnagyobb tehetsége. Születésnapja alkalmából Amy Winehouse-ra emlékezünk.

„Nem hiszem, hogy tudtam, mi a depresszió. Tudtam, hogy néha furcsán érzem magam, és hogy más vagyok. Azt hiszem, ez olyan zenész dolog. Ezért írok zenét. Tudod, nem olyan vagyok, mint sok elcseszett ember. Van az a sok ember, akik depressziótól szenvednek, és nem tudják levezetni. Nincs az, hogy felvesznek egy gitárt egy órára, és jobban érzik magukat” – nyilatkozta nem sokkal a halála előtt Amy Winehouse, aki ma lenne 37 éves. Az énekesnő az ezredforduló utáni európai popzene új üdvöskéjéből elképesztő sebességgel vált világszerte rajongott, ellentmondásos dívává. A drog és az alkohol örvényében egyre mélyebbre merülő, önpusztító életmódja legalább annyi csámcsognivalót adott a médiának és a közönségének, mint a zavaros magánélete, ám ami életében és halálában is vitathatatlan maradt, az a lenyűgöző dalszerzői tehetsége és a hangja. A kilenc éve elhunyt, hatszoros Grammy-díjas, soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnőre kilenc pontban emlékezünk.

1. Zsidó művészcsaládba született, a dédapja Belaruszból emigrált az 1800-as években. Winehouse élete első gitárját 13 évesen kapta, majd 16 évesen már gyakorlatilag tökéletes énekelt. A jazz, a funk a soul és a blues olyan nagyjai hatottak rá, mint Ray Charles, Nina Simone, Sarah Vaughan, Charles Mingus, Nat King Cole, Donny Hathaway, Dinah Washington, Thelonius Monk. 2003-as debütáló, Frank című albumának címe is főhajtás volt egyik példaképe, Frank Sinatra előtt.

2. A Rolling Stone magazinnak arról mesélt, hogy kislányként nem akart énekes lenni. Ehelyett arról fantáziált, hogy olyan görkoris pincérnőként fog dolgozni, mint amilyeneket az American Graffiti című kultfilmben látott. Később mégis az előadóművészet felé sodorta az élet. Tízévesen, legjobb gyerekkori barátnőjével, Juliette Ashbyvel megalapította a Sweet ‘n Sour nevű rap duót. Magukat az amerikai Salt-N-Pepa nevű hiphop formáció zsidó verziójaként definiálták, és három dalt vettek fel, ezek voltak a Glam Chicks, a Spinderella és a Boys…Who Needs Them. Winehouse 12 évesen ösztöndíjjal bekerült a Sylvia Young Színitanodába, ahonnan viszont kirúgták, mert nem volt „elég szorgalmas” és piercinget tetetett az orrába.

3. Legnagyobb slágere, a Rehab egy viccnek köszönhető. A Paper magazinnak azt mesélte, hogy Mark Ronson társaságában ült a londoni bulinegyed, a SoHo egyik utcáján, amikor viccből elénekelte a későbbi szám leghíresebb sorát. Ronson nevetett és megkérdezte, kié a dal. Winehouse pedig azt válaszolta: „Most találtam ki. Csak vicceltem.” Erre Ronson azt válaszolta: „Elég menő lenne, ha lenne egy egész dalod a rehabról.” Winehouse erre rávágta, hogy akár most rögtön meg tudja írni, menjenek a stúdióba. A többi történelem.

4. Extravagáns stílusának meghatározó jegyei közé tartozott a sminkje, a közel 17 centis, méhkaptárszerű frizurája és a tetoválásai. Az első tetoválása a klasszikus rajzfilmfigurát, Betty Boopot ábrázolta, és 15 évesen került a fenekére. De varratott magára többek között vasmacskát, madártollat, a nagymamája, Cynthia emlékére egy pin-up lányt, továbbá egy félmeztelen nőt – és egy patkót is, körülötte a felirattal: apuci kislánya.

5. Az énekesnő és az apja kapcsolata kívülről elég ellentmondásosnak tűnik – igazságot már senki sem fog tenni. Amy még kiskamasz volt, amikor a taxisofőr Mitch Winehouse egy kolléganőjéért elhagyta a családot. Mivel Amy nagyon apás volt, ez eléggé megviselte. Ahogy egyre híresebb lett, az apja egyre inkább menedzser szerepben tűnt fel mellette, és a nyilatkozatai alapján próbálta megmenteni az életmódjától. Viszont amikor az énekesnőről Asif Kapadia dokumentumfilmet készített Amy – Az Amy Winehouse-sztori (2015) címmel, az archív felvételekből összevágott anyag meglehetősen negatív színben mutatta be Mitch Winehouse-t, mint aki élősködik a lánya sikerein. Az apa természetesen visszautasította a vádakat, és a film értelmezését.

6. A jazzes hangulatú Frank 2003 őszén megszerezte Winehouse-nak az európai közönség figyelmét és szeretetét – az album pedig a kritikusoktól is jó visszajelzéseket kapott. Az amerikai és az ezzel járó világsikert a második és egyben utolsó stúdióalbuma, a 2006-os Back to Black hozta meg neki, amely hetekig vezette a nemzetközi slágerlistákat. A lemez dalainak fő témái a függőség, a szerelem, a drogok. Ez már akkor nyersen és pimaszul őszintén hangzott, a jelenből visszatekintve viszont megrázó erejű vallomások sora, jó zenébe csomagolva. Winehouse ezzel az albummal öt Grammy-díjat nyert. A zenei élet legnagyobbjai is elismerték a tehetségét, legalábbis kevesen mondhatták el magukról, hogy Prince a rajongójuknak vallja magát. Sőt, az énekes azt is szerette volna, ha közösen lépnek fel az egyik koncertjén, ami végül meg is valósult. 2007-ben Londonban Prince koncertjén együtt adták elő Winehouse Love is a Losing Game című dalát.

7. A személyes pokol mélyére Winehouse a férje mellett kezdett el határozott lépésekkel menetelni. Blake Fielder-Civillel 2004-ben, egy camdeni pubban találkozott, a balhés életű férfi hatására szokott rá a crackre és a heroinra. A házasságuk 2005-től 2009-ig tartott, Winehouse pedig valódi botránykirálynővé lépett elő. Egyre keményebben ivott, az elvonókat nem fejezte be. A koncertjein többször elfelejtette a szöveget, mert részegen lépett fel, verekedett vagy elesett. A kegyetlenségéről híres angol bulvármédia paparazzói követték mindenhová, hiszen hálás alany volt, látszólag nem érdekelte, ha teljesen beállt állapotban fotózzák.
Utolsó koncertjét Belgrádban adta, ami a 12 napos európai turnéja első állomása lett volna. Körülbelül 20 ezer néző előtt lépett fel annyira részegen, hogy nem tudta elénekelni a saját dalait, a vokálosok és a zenakar próbálta menteni a helyzetet. A közönség kifütyülte, Winehouse elsírta magát. Az utolsó szám, amit életében előadott (dúdolva), a You Wondering Now lett.

8. Amikor Winehouse 2011. július 23-án belehalt az alkoholmérgezésbe, bekerült a hírhedt 27-esek klubjába. A klub tagjai eredetileg az amerikai popkultúra 27 évesen, gyakran tisztázatlan körülmények között elhunyt rock- és blueszenészei voltak. Leghíresebb és eredeti tagjai Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Brian Jones.

9. Mitch Winehouse a lánya halála után bejelentette, hogy létrehoz egy alapítványt drogfüggő fiataloknak a megsegítésére. Amy Winehouse Alapítvány emellett rászoruló gyerekeket és gazdátlan állatokat is elkezdett felkarolni. A legendás londoni, bohókás piacnegyed, Camden volt Amy kedvenc városrésze, a játszótere, ahogy egyszer az apjának mondta. 2014. szeptember 14-én ezért itt avatták fel a világ első Amy Winehouse szobrát. Az életnagyságú, egész alakos bronzszobor Scott Eaton munkája, az énekesnőt a jellegzetes kaptárfrizurával és Dávid-csillagos nyaklánccal ábrázolja. Amy Winehouse a szobor leleplezésének napján lett volna 31 éves.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: Amy Winehouse 2004, március 11-én Rotterdamban. Fotó: Rob Verhorst / Redferns)