A Nők Lapja 2020/37. számának Család rovata.

Gyere, játsszunk, hív a gyerekünk, és ha lehet, azonnal mondjunk igent, mert ez kapcsol össze bennünket, ez szerez örömöt, erre fogunk emlékezni húsz, harminc, negyven év múlva. Nincs ennél jobb kikapcsolódás, mi, felnőttek is visszakapjuk benne a gyerekkorunkat!

– Legyen a szőnyeg a folyó – mondja a kisfiú, és arcán halvány pír jelenik meg – , és ez a sín a híd, és át kell jutnunk a folyón, de a hidat, bumm, elvarázsolták, eltűnt, pedig nekünk át kell kelnünk a folyón, hogy elvigyük a betegeket a szirénázó mentőautóval a kórházba.
A kisfiú képzeletben ott áll a folyóparton, és a betegeket a mentőautóból a helikopterbe pakolja. Az édesapja a kórházban a doktor bácsi, komoly arccal pillant az órájára, hogy mikor érkeznek meg a betegei, akiket meg kell mentenie. A kisfiú ránéz, és a helikopter felszáll a megállópályáról, ami valójában a szőnyeg széle. A gép azonban szélviharba keveredik, a kisfiú forogni kezd a feje fölé tartva a repülőt, a doktor bácsi pedig egyre aggodalmasabb arcot vág. Aztán végre megszűnik a szélvihar, és a helikopter le tud szállni a kórház előtt. A kórház egy fehér doboz, de mindenki „látja” maga előtt a többemeletes épületet, amiből most emberek rohannak ki hordágyakkal, hogy bevigyék a betegeket.
– Amikor a gyerekek játszanak, játéktudat alakul ki bennük, egészen ott élnek a játék valóságában – mondja Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója. – Ha részesei leszünk a játékuknak, éppolyan önfeledt gyermeki tudatállapotba juthatunk felnőttként is, mint ők, ami igazán kikapcsol majd. A játékban eleve benne van a másikhoz való örömteli kapcsolódás lehetősége. Ezért ha a gyermekünk játszani hív, az nagyon értékes pillanat, mert a gyermek ilyenkor ránk vágyik. A Regensburgi Egyetem kutatója, Karin Grossman 2002-ben publikált kutatásából például az derült ki, hogy az apák játékkészsége egyenes arányban áll az apa-gyerek kapcsolat minőségével. Minél inkább behívható egy szülő a játékba, annál jobb lesz a kapcsolatuk egymással. Grossmann szerint az apák jelentős része pedig egyenesen a játékon keresztül kapcsolódik kisgyermekeihez.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért jó a közös játék a felnőtteknek is, és miért fontos csupán a játék öröméért játszani?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .