Japánban még a pandémia után is csökkent a válások száma

Vajon mit csináltak másként?

Mi történt?

A koronavírus, pontosabban a karantén a világ sok országában ártott a házasságoknak. De nem Japánban.

Miért fontos?

Hamarosan itthon is jöhet a COVID-19 második hulláma, ami kijárási korlátozásokkal is járhat. Az összezártság pedig próbára teszi még a legerősebb, legjobb párkapcsolatokat is. Ezt az is bizonyítja, hogy az első járványhullám és karantén után a világ számos országában megugrott a válások száma.

Tovább olvasnál? Ez lesz még a cikkben:

  • Japánban néhány vállalat és cég jól reagált: mentőövet nyújtott a házaspároknak.
  • Kínában egy új törvénnyel próbálják visszaszorítani a növekvő válási tendenciát.
  • Mutatjuk, hogyan lehet óvni a párkapcsolatot karantén alatt.

A japánok tudhatnak valamit

Ami a házasság megtartását illeti koronavírus idején, a japánok birtokában lehetnek valamiféle receptnek. A Vice azt írja, hogy a legújabb válási statisztikáik szerint az előző évhez képest jelentős, 9,8 százalékos visszaesés következett be a házasságok felbomlása terén. Ez az eredmény azért is érdekes, mert ahogy számos más országban ez idő tájt, úgy Japánban is rendkívüli állapotot hirdettek ki  a koronavírus-járvány miatt, és sok lakos arra számított, hogy a pénzügyi nyomás és a társadalmi, egzisztenciális bizonytalanság rányomja majd a bélyegét a privát életükre. A japán közösségi médiában el is terjedt a  „koronaválás” kifejezés, főleg azok között a párok között, akik apró lakóhelyen osztozkodtak. A japán Egészségügyi Munkaügyi és Jóléti Minisztérium képviselője elmondta, hogy az elmúlt hónapokban megfigyelhető csökkenő válási arány összefüggésbe hozható azzal, hogy a párok ki akarják várni, hogy a világjárvány elcsituljon, mielőtt egy ilyen jelentős döntést meghoznának. Illetve az is hozzájárulhat az alacsony számhoz, hogy a karantén alatt számos japán vállalat elkezdett támogatóan reagálni az új élethelyzetre. Például a bankok rövid távú kölcsönökkel jelentkeztek, míg az Airbnb típusú, kihasználatlan szálláshelyek tulajdonosai közül voltak, akik a lakásokat ideiglenes menedékhelyként ajánlották fel a házastársuktól akár ideiglenesen elköltözni vágyók számára. De olyan cég is volt, aki ingyenes válási konzultációt ajánlott fel. Úgy tűnik, ezek a mentőövek segítettek a krízisbe került párokon.

A világ több országában viszont megugrott a válások száma

Kína például soha nem látott emelkedésről számolt be, már ami a házasságok felbomlását illet. A BBC cikke szerint az ország északnyugati részén, Shaanxi tartományban, Hszian városában a házasságkötési irodákba soha nem látott számú válási kérelem érkezett, amikor márciusban, a korlátozások után újból megnyíltak. Susanne Choi, a Hong Kong-i Kínai Egyetem szociológusa szerin a bezártság, illetve a COVID-19 által generált pénzügyi stressz együttesen megnövelte a konfliktusokat, amivel sok pár nem tudott megküzdeni, főleg azok, amelyek már alapvetően is problémákkal küzdöttek. A South China Morning Post még májusban arról írt, hogy a hatalmas dömpinget – ahogy azt Kínától megszokhattuk, egy igen érdekes módszerrel – egy jövőre hatályba lépő törvénnyel próbálják megállítani. Ennek értelmében a válásra kész pároknak 30 napot kell várniuk döntésük újragondolására, és ez idő alatt visszavonhatják a válási kérelmüket. A várakozási idő után azok kapják meg a hivatalos válási papírokat, akik továbbra is kitartanak a döntésük mellett. A kötelező harminc várakozási nap viszont nem vonatkozik azokra a családokra, amelyeknél korábban házasságtörés, vagy családon belüli erőszak esete állt fent. Utóbbi megugrott Hubei tartományban (a járvány középpontjában) – a bejelentett családon belüli erőszakok száma háromszorosára nőtt a világjárvány kezdete óta. Hasonló növekedésről számoltak be Európa számos más országában – itthon is –, ahol lezárásokat, kijárási korlátozásokat vezettek be.

Az ENSZ becslései szerint ötödével növekedhetett a járvány alatt a családon belüli erőszak. 

Kína mellett Indonéziában is csúcsot döntött a házasságok felbomlásának száma,  az Egyesült Királyságban is 40 százalékkal nőtt a koronavírus idején bevezetett korlátozások következtében. Tracey Moloney, a Co-op Legal Services családjogi vezetője szerint a párok az összezártságot és a pénzügyi nehézségeket említik a fő okokként, amikor válási ügyben kérnek tanácsot. A korlátozások bevezetését követő néhány hétben a megkeresések 75%-kal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. Hogy nálunk miként alakulhatnak a válások adatai, arról egyelőre nincsenek kimutatások, de azt tudjuk, hogy itthon is drasztikusan megemelkedtek a bejelentett családon belüli erőszak esetszámai. 

Összezárva

 

Íme néhány tanács, amivel óvhatjuk a kapcsolatunkat karantén idején:
  • Egyeztessünk, ki mit tervez aznap a közös életterünkben, és keressünk, találjunk kompromisszumokat.
  • Fejezzük ki az érzelmeinket, magyarázzuk el, hogy mi idegesít minket az adott helyzetben, vagy miért zavar minket most a másik viselkedése. Mindezt lehetőleg higgadtan, egymást nem sértegetve.
  • Adjunk egymásnak és magunknak énidőt az összezártság alatt is.
  • Sportoljunk, a mozgásnak rengeteg pozitív élettani hatása van, plusz nagyon jó a stressz levezetésére.
  • Nevessünk, a humor az egyik legjobb gyógyír még a legnehezebb, legfeszültebb helyzetekben is. 

Egy korábbi interjúnkban Hevesi Kriszta szexuálpszichológus úgy fogalmazott, hogy rengeteget számít ilyen helyzetben, mennyire működik jól a stresszkezelés két ember között, pláne, hogy a már meglévő problémákat is felerősítheti a 0-24 órás együttlét. Ezekre rakódhatnak az új helyzet szülte új gondok, például a gyerekek otthoni tanítása, a szűkebb anyagi lehetőségek, az otthonról dolgozás nehézségei, egyéb konfliktusok. Az összezártság rávilágíthat arra, hogy valójában már nincs kapcsolat, csak együttélés, vagyis a megromlott vagy a közepesen elromlott kapcsolatokat – sőt, ha rossz, vagy nagyon más a két fél stresszkezelése, még akár a jó kapcsolatokat is – tönkreteheti egy ilyen helyzet. Előbbieknél a kapcsolat minősége, utóbbiaknál a megfelelő stresszkezelés hiánya hat végzetesen. Most, hogy megérkezhet a koronavírus-járvány második hulláma, jó tudni ezeket az információkat, hogy fejben fel tudjunk készülni az esetleges akadályokra.

 

 

(Kiemelt kép: Egy arcmaszkot viselő pár egy üres bevásárlónegyedben, amely általában turistákkal és vásárlókkal van tele. 2020. március 29. Osaka, Japán. Fotó: Buddhika Weerasinghe / Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!