És ha igen, hogyan? Nők Lapja Téma a magazin 2020/36. lapszámából.

Az iskolai erőszaknak több formája létezik, bánthatja a pedagógus a gyereket, a diák a tanárt, a tanulók egymást, és a szülő is felléphet fenyegetően a tanárral szemben. A szakemberek szerint az agressziónak minden formája jelen van az oktatási intézményekben, sőt ezek össze is kapcsolódhatnak láncszerűen. A kérdés az, hogy az agressziónak melyik fajtáját vesszük észre, és képesek vagyunk-e komplexen kezelni a problémát, vagy csak tapaszt keresünk a sebre.

Egy negyedik osztályos gyermek, nevezzük Ferkónak, egy nap sárosan ment haza az iskolából, mert a tanórán az osztálytársai összerugdosták. Mindez iskolai órán történt, akkor, amikor a tanár is szemtanúja lehetett a történteknek. A kisfiú szülei erre panaszt tettek az igazgatónál, és erről a tanár is értesült. Ezek után azonban nem a bántalmazó diákokat vonták felelősségre, hanem a tanár kezdett el leértékelő, megalázó megjegyzéseket tenni a bántalmazott gyerekre.
A történet a 2018-as, a legfrissebb ombudsmani jelentésből származik, és az iskolai agresszió két formáját is tartalmazza, hiszen a diákok kezdetben egymást bántalmazták, majd a pedagógus lépett fel agresszíven a bántalmazott kisgyerekkel szemben. De ha továbbgondoljuk a történetet, az erőszak egy újabb formája is megjelenhetne ezek után, hiszen melyik szülőben nem ébredne harag azzal a tanárral és iskolával szemben, ahol a gyermekének napi szinten kell fizikai vagy verbális agressziót elszenvednie. Megtörténhet, hogy egy kevésbé fegyelmezett szülő nem az oktatási ombudsman segítségét kéri, hanem dühében az iskolába rohan, hogy számon kérje a pedagógust vagy épp azt, akit ott talál.
Kovács apuka (nevezzük így) nem fogta vissza magát, már másnap berohant az iskolába, miután a fia elmesélte neki, hogy a testnevelő tanár órán a gyerekét „hájpacninak” nevezte, mire a többiek hangosan kiröhögték. A gyerek sírva panaszolta otthon mindezt, Kovács apuka pedig úgy gondolta, egy ilyen pedagógus megérdemelne egy balegyenest, mert az ő gyerekével senki nem beszélhet így!
– Mikor az apuka bejött az iskolába, megpróbáltuk megbeszélni vele a kérdést – meséli a gyermek osztályfőnöke. – A testnevelő tanár kollégát nem hívtuk meg erre, szerettük volna, ha a szülő előbb megnyugszik. Csakhogy a férfi kifelé menet meglátta a testnevelő tanárt, odarohant hozzá, és azzal a lendülettel majdnem megütötte. Én álltam elé a negyvenöt kilómmal, hogy megakadályozzam!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi az a Békés iskolák program, és mit kell tudni róla?
Iskolaőrök - hányan és hol lesznek?
Nőtt-e az agresszió a tanintézményekben? 
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .