Amire fontos felkészülni. A Nők Lapja 2020/36. számának Család rovata.

Komoly problémát okoz a családban, ha beteg, önmagát ellátni képtelen hozzátartozóról kell gondoskodni. Ápoljuk otthon, vagy bízzuk egy intézményre? Milyen lelki következményekre számíthatunk?

A krónikus betegek, a mentális gondokkal küzdők ellátása nem csupán a családoknak, hanem az elöregedő társadalmaknak is gondot jelent. Vajon az otthonápolás kötelesség, vagy önként vállalt feladat? Manapság Európában és Amerikában az a szemlélet került előtérbe, hogy az idős- és betegellátást oldja meg a család.
Az idősödés folyamatában az egészség kulcsfontosságú lenne, mert ez az egyén jóllétének meghatározója, de hazánkban a 65–70 év fölötti korosztály, a statisztikák szerint, már nem egészséges, sem testileg, sem mentálisan. A korfa pedig idősebb, mint bármikor a történelem során, rengeteg a daganatos, a szív- és érrendszeri beteg, a vérnyomásproblémákkal, mozgásszervi és emésztőrendszeri zavarokkal küzdő, és akkor a szellemi hanyatlásban, a demenciában szenvedőkről nem is beszéltünk. Nem ritka, hogy akinek ápolnia kellene – egy mai hatvanas –, hasonlóan rossz állapotban van, mint az ápolásra szoruló szülője.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mire fontos figyelni, és hogyan mérlegeljünk, ha felmerül az otthonápolás gondolata?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .