A „terroristák anyja”, Samantha Lewthwaite még mindig szökésben van

„Kitűnt a helyiek közül a fehér bőrével és a kék szemével. Eltökéltnek tűnt és nagyon koncentrált."

Először csak Fehér Özvegyként emlegették Samantha Lewthwaite-t, Germaine Lindsay egykori feleségét. Ő volt az a férfi, aki 2005. július 7-én felrobbantotta magát a londoni Piccadily metróvonalon, amely a 7/7 merényletsorozat része volt. A robbantásban rajta kívül 25 ártatlan ember vesztette életét, az akkori támadássorozatnak pedig összesen 56 áldozata volt. A figyelem ráirányult az egyik merénylő fiatal feleségére is: a kék szemű özvegy sztorija bejárta a nemzetközi sajtót, ám később kiderült róla, hogy nem az a naiv áldozat, akinek előadta magát. A Netflixen futó, A világ legkeresettebb bűnözői című sorozat róla szóló részében most újra előkerült a harmincas éveiben járó Lewthwaite neve, aki 2016 óta szökésben van, és már többször is kicsúszott a rá vadászó hatóságok kezei közül. Jelenleg ő  a világ legkeresettebb női terroristája.

„Mit tudtál erről, Samantha?”

Jamie Pyatt újságíró a 2005-ös támadások után maga is találkozott és interjúzott az akkor csupán 21 éves nővel. Azt mesélte, hogy igencsak meglepődtek a kollégáival, amikor meglátták a burkában megjelenő lányt, aki a kérésükre végül felfedte az arcát, így a fotók már csak a hajat takaró hidzsábban készültek el. „Minden szavát elhittem” – mondta a férfi a filmben. Lewthwaite akkoriban azt állította, hogy talán a radikális mecsetekben „mérgezték meg az ártatlan és egyszerű” férje gondolatait, akiről nem tudja elképzelni, hogy tényleg képes volt ilyen tettre. Ő maga elítélte és undorítónak tartotta a történteket. A rendőrség még védőőrizetbe is vette, ugyanis a merénylet után életveszélyes fenyegetéseket kapott, a Lindsay-vel közös lakásukat pedig felgyújtották.

Naiv áldozatnak állította be magát, de nem mindenki hitt a sztorijának.

Gina Vale, a King’s College kutatója szerint sokat elmondott róla, hogy a férjével egy háború ellenes tüntetésen találkoztak először, ami azért lényeges információ, mert az elkeseredett düh – Irak brit és amerikai inváziója miatt – volt az egyik meghatározó motivációja a 7/7 robbantásoknak. A kutató szerint a nő nyilvánvalóan ismerte a férje érzéseit és osztozott is bennük. David Videcette, a Scotland Yard nyomozója is azon kevesek egyike volt, akit nem hatott meg a Samantha által előadott verzió.

A The Sun 2005. szeptember 23-i címlapja. (Forrás: 911forum.org.uk)

Számára már az is feltűnt, hogy a fiatal feleség, aki akkor épp terhes volt a második gyermekével, csak hét nap után jelentette be a a férje eltűnését, a merénylet után két hónappal megszületett gyermeket pedig Shaidnak nevezte el, ami dzsihadista körökben a mártírok tiszteletbeli elnevezése. Joggal merült fel Videcette-ben a kérdés: Samantha hogyan nevezhette el így a gyermekét, ha állítása szerint elítélte a férje cselekedetét? 
„Nagyon szorgalmaztam a letartóztatását, szerettem volna a gyanúsítottak listáján látni, ám a felettesem úgy vélte, hogy nincs elég bizonyíték ellene. Azt mondta, az ügyészség nemet mondana” – idézte fel a filmben a történteket a nyomozó, akit a mai napig nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mi lett volna, ha akkor letartóztatják a nőt. „Rettenetesen sajnálom, hogy lehetőséget kapott mások megölésére. Minden nap gondolok erre” – mondta a férfi a filmben. A fiatal nő a londoni merénylet és a The Sunban megjelenő exkluzív interjúja után –amelyért a magazin 30 000 dollárt fizetett a Samanthának – nyomtalanul eltűnt.

Hat évvel később került elő újra

2011-ben a mombasai terrorelhárító rendőrség fülest kapott, hogy valakik terrortámadást terveznek a városban. Martin Oduor-Otieno, a rendőrség vezetője egy korábban megfigyelt házhoz küldte az embereit, amely árvaházként volt feltüntetve. A szobában azonban csak egy matrac volt és pár műanyag flakon, aceton, hidrogén-peroxiddal megtöltve, és még egy sor olyan eszköz, amelyekről a terrorelhárítók biztosan tudták, hogy azokat bombák készítéséhez használták volna. A házban talált dokumentumokból az is kiderült, hogy a tulajdonos egy bizonyos Jermaine John Grante. Később őt és bűntársát, Warda Breiket elfogták, egy harmadik gyanúsított megszökött, aki a későbbi találgatások szerint nem volt más, mint Lewthwaite. És ma már azt is tudjuk, hogy valószínűleg Grante volt az, aki figyelmeztette a nőt egy sms-ben: „Jönnek az oroszlánok” – írta.  A rendőrök ekkor valóban több házban is terroristák után kutattak, és az egyik ajtót maga Samantha nyitotta ki, akiről akkor még nem tudták a rendőrök, hogy kicsoda. Martin Otieno szerint nagyon nyugodt és készséges volt a hidzsábot viselő nő, aki Natalie Webbnek adta ki magát, és útlevéllel igazolta a személyazonosságát. Csak miután a rendőrök elmentek a lakásból, jött a hírszerzéstől az információ, hogy a dokumentum hamis volt, és egy körözött terrorista verte át őket. Otieno újra kiküldte az embereit a házhoz, de ekkor már nem találták ott Samanthát, aki láthatóan sietve távozott, a lakásban fontos dokumentumokat hagyva maga mögött, köztük az anyakönyvi kivonatát, és egy másik házra vonatkozó iratot, amelynek címe a rendőröket Mombasa gazdag turistaövezetébe vezette. A későbbi házkutatás során találtak egy zsák pénzt, lőszert, puskákat és hamis útleveleket, amelyekből kirajzolódott, hogy a merénylők hotelek elleni véres támadást szerveztek a karácsonyi szezonban.

A letartóztatott Grante azt vallotta, hogy Samantha a nagy hal, ő finanszírozta és irányította a tevékenységeiket. Ő volt a vezető.

Fotó Samantha Lewthwaite hamis dél-afrikai útleveléről, 2011-ben. (Fotó: – / KENYAN POLICE / AFP)

Kedves nő a szomszédból

Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy Samantha sok más nyugati fiatalhoz hasonlóan radikalizálódott, és az al-Shabaab terrorszervezethez csatlakozott. Nem ritka ez, hogy a terrorszervezetek nyugaton élő fiatalok között toboroznak – erről korábban itt írtunk A kalifátus című film kapcsán. 2015-ben például az amerikai hírszerzés információi szerint mintegy 20 ezer külföldi csatlakozott az akkoriban megerősödött Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, köztük legalább 3400 amerikai, illetve nyugat-európai állampolgár, férfiak és nők vegyesen. Olyan példákat is láttunk már, hogy a külföldi harcosok befolyásoló tényezők, vezetők lettek a terrorista szervezetekben. Emlékezzünk csak Dzsihád Johnra, akit az ISIS brit hóhéraként tartottak számon, ő volt az, aki az amerikai újságírót James Foley-t lefejezte. Ami Samanthát híresen hírhedté tette, hogy külföldi nőként nem pusztán dzsihadista feleség lett belőle.

Legalábbis a média és a különféle spekulációk alapján ő lett a brit nő, aki szervezett, bátorított, irányított.

A nők irányító szerepvállalása egyébként nem teljesen ismeretlen jelenség még az olyan patriarchális rendszerekben sem, mint dzsihadista terrorszervezetek:  az Európai Unió rendőrségi együttműködést koordináló ügynökségének (Europol) 2019-es jelentése szerint ugyanis egyre nagyobb szerepet játszanak a női dzsihadisták az Iszlám Állam terrorszervezet tevékenységében, és ez valószínűleg kihatással lehet más iszlamista csoportokra is. Ebben a dokumentumban arra is rámutattak, hogy a harcos nők ideológiailag nem kevésbé elkötelezettek, mint a férfiak. 

Igaz lehet ez a Fehér Özvegyre is, hiszen első férje halála után több terrorcselekménnyel is kapcsolatba hozták, és az is kiderült róla, hogy a következő férjét is az elhivatott dzsihadisták között kereste.

A kenyai rendőrség talált egy laptopot és naplót is, benne egy verssel, amiben Oszama bin Ladent élteti. Akkoriban fényképezték le egy Abdul Wahid nevű férfival is, a nő újabb férjével, aki korábban kenyai katonatiszt volt, de később elhagyta a hadsereget és az al-Shababba állt. Samantha a naplóban azt is leírja, hogy a férje megkérdezte a gyerekeitől, mik szeretnének lenni felnőtt korukban, mire a legidősebb lánya és fia azt válaszolta: „mujahid”, azaz harcos, katona. Samantha büszkén írta le ezeket sorokat, hiszen a nők egyik fő otthoni szerepe a terrorista hálózatokban (főleg az al-Shabaabban), hogy minden családtagot arra neveljenek és ösztönözzenek, hogy részt vegyenek a csoport elkötelezettségében.

A dzsihadista feleségeknek nagyon fontos a gyerekszülés. Ha meghal a férjük – ami rendszerint megtörténik –  újraházasodnak, majd újabb gyerekeket szülnek.  Az egyik fő feladatuk, hogy létrehozzák a jövő harcosait és a leendő vezetőket. 

A kenyai rendőrség által talált laptop rengeteget mesélt Samantháról. Kiderült, hogy fent volt a Facebookon, a Watsappon, hogy Beyoncét hallgatott, hogy sok tekintetben olyan volt, mint bármelyik nő a szomszéd házból.

Ugyanakkor dzsihadista is volt, aki azt tervezte, hogy embereket öl meg egy nyaralóövezetben az al-Shabaab nevében.

Galéria | 6 kép

A „terroristák anyja”, Samantha Lewthwaite még mindig szökésben van

A „terroristák anyja”, Samantha Lewthwaite még mindig szökésben van

Fotó megosztása:
Mi az az al-Shabaab?

Az al-Shabaab név ifjúságot jelent arabul, 2006-ban jött létre, a szervezethez külföldi dzsihadisták is csatlakoztak, az Afrikai Unió erőivel szemben gerilla-hadviselést folytatnak. Híresen brutálisak, a szervezet az irányítása alatt álló területeken a saría, vagyis az iszlám jog szigorú változatát alkalmazza: a házasságtörő nőket halálra kövezik, a tolvajok kezét levágják.

Forrás: Wikipédia

Az élet furcsa fintora, hogy az Észak-Írországban felnőtt lány apja, Andy Lewthwaite hivatásos katonaként szolgált, terroristák ellen harcolt. Ahogy az egyik ismerőse mondta: „Terrorban született, és végül a terror felé fordult.”
Samantha gyermekkorát a Down megyei Banbridge-ben található Whyte Acres birtokon töltötte, tizenegy éves korában pedig Aylesburybe költöztek, ahol egy szerény sorházban éltek. Raj Khan a város kerületi képviselője jól ismerte a családot, ő azt mondta a BBC-nek, hogy a lány nagyon ártatlan, félénk volt, akivel könnyű volt kijönni. Inkább követő természetnek tűnt, mintsem vezető típusnak. 
A gyermekkori ismerősei szerint a szülei 1994-es válása rosszul érintette a tizenéves lányt, elhagyatottnak, gyökértelennek érezte magát.

Ekkoriban egyre több időt töltött muszlim barátnőjének a családjában, és érdeklődni kezdett a vallásuk iránt, majd a főiskolán, 2001-ben iszlám és afrikai vallási tanulmányokat kezdett Londonban. Ekkor már teljes arcot eltakaró muszlim fátylat hordott, barátai szerint ez idő tájt találkozhatott szélsőséges iszlamista ideológiákkal és ismerkedett meg első férjével, Germaine Lindsay-vel. Samantha szülei később azt nyilatkozták, hogy soha nem értették a lányuk átalakulását, pont ezért ellenezték is az első házasságát. A merénylet óta a családtagjai nem tartják a kapcsolatot Samanthával, bevallásuk szerint a nő nem kereste őket.

Halál övezi az útját

A kenyai eltűnése után hat hónappal, 2012 júniusában kézigránátot dobtak Mombasa egyik közkedvelt helyére, a Jericho bárra. A szemtanúk közül többen felismerni vélték Samanthát. Peter Okono, egy ott élő könyvelő azt mesélte a Netflixen futó dokumentumfilm készítőinek, hogy a robbanás előttről emlékszik egy nőre, aki kitűnt a helyiek között a fehér bőrével és a kék szemével.

„Eltökéltnek tűnt, nagyon koncentrált”

– mesélte a férfi a robbanás előtti pillanatokról. A helyszínen hárman meghaltak és többen megsérültek. Samantha pedig a feltételezett társával együtt elmenekült. Egy évvel később, 2013 szeptember huszadikán egy újabb véres terrortámadás kapcsán került a neve a sajtóba, ekkor 12-15 szomáliai fegyveres hatolt be a a főváros Nairobi elit negyedében található a Westgate bevásárlóközpontba, ahol akkor mintegy 200 embert ejtettek túszul. A négy napig tartó kenyai túszdrámában több mint hetven ember halt meg, és kétszázan megsérültek. A kenyai külügyminiszter Amina Mohamed akkor úgy nyilatkozott, hogy a brit nő nagy szerepet játszhatott a támadásokban. Mint mondta: „ő lehetett az egyik elkövető, aki már több más terrorcselekmény előkészítésében is részt vett.” 

A nairobi terrortámadást az al-Shabaab vállalta magára, egyik Twitter-üzenetben őt éltették:

Sherafiyah lewthwaite [sic!] a.k.a samantha bátor asszony! boldogok vagyunk, hogy a sorainkat erősíti.

Samantha azóta is szökésben van, a kenyai terrorista elhárítók szerint jelenleg valószínűleg Szomáliában bujdokol, az al-Shabaab területén, ahol lehetetlenség hozzáférni, és mivel brit állampolgár, ezért nem is likvidálhatják. A cél, hogy élve kapják el, és információkat nyerjenek ki belőle a terrorszervezetről és a tervezett támadásokról. Nehéz róla bármit is megtudni, az al-Shabaab ugyanis kegyetlenül bünteti a besúgókat, a szervezet pedig nagyon védi a nőt. A Fehér Özvegyre vadászó Zakia Hussein, a szomáliai rendőrség vezetője szerint a nő nem sokban különbözik a maffiafőnököktől, ő is pénzért és hírnévért csinálja, és nem a vallásért. (A Camorra kegyetlen női vezetőiről ebben a cikkben írtunk részletesebben – a szerk.) A rendőrnő azt mondta, hogy a Samanthához hasonló terroristáknak lejárati dátumuk van, egyszer így vagy úgy, de elkapják őket. 

Életrajzi áttekintés:

 • 1983. december: megszületik Észak-Írországban.
 • 1994: Samantha szülei elválnak. Vigasztalást keres a muszlim szomszédoktól.
 • 2001: Samantha átalakul és  hidzsábot (később jilbabot) kezd viselni.
 • 2002: Találkozik Germaine Lindsay-vel a Stop The War tiltakozáson. Összeházasodnak, megszületik az első gyermekük.
 • 2004. szeptember: Samantha találkozik Mohammad Siddique Khannal, a július 7-i terrorista támadások vezetőjével.
 • 2005. július 7.: Germaine Linsday felrobbant egy bombát egy Piccadilly Line vonaton a King’s Cross és a Russell tér között, megölve magát és 26 utast.
 • 2005. július: Egy héttel a támadás után Samantha bejelenti a rendőröknek, hogy eltűnt a férje. Azt állítja, hogy semmit sem tud a 7/7-es robbantásokról.
 • 2005. szeptember: Samantha lányt szül, és a nő a gyerekkel együtt eltűnik.
 • 2009. július: Samantha újra gyermeket szül, az apa ismeretlen.
 • 2011. augusztus: Samantha hamis útlevéllel utazik Kenyába Natalie Faye Webb néven.
 • 2012. január: A kenyai rendőrség körözést ad ki ellene, miután bizonyítékokat talált a házában, hogy valószínűleg támadásokat tervez Mombasa szállodái és turistái ellen 2011 karácsonyán.
 • 2012. július: Samantha az egyik gyanúsított a  2012. június 24-i, Mombasa Jericho bárja elleni kézigránátos támadásban.
 • 2013. szeptember: Lewthwaite nevét összekapcsolták az al-Shabaab által a Nairobi Westgate bevásárlóközpontban elkövetett támadással, amelyben 71 ember meghalt és kétszázan megsebesültek.

(Kiemelt kép: Samantha Lewthwaite, a kép forrása: YouTube)