Könnyű tartani, de van pár apróság, amit nem árt róla tudni. A Nők Lapja 2020/35. számának Kert rovata.

A kert napfényes, meleg részében fejlődik legszebben a francia és az angol levendula, amely nyáron illatfelhőbe borítja a hazai kerteket. A levendula a rendszeres visszametszésen kívül nem igényel különösebb törődést.

Angol és francia levendula – Mi a különbség? 
Bár a világon több mint harmincféle levendula ismert, hazánkban a francia és az angol levendula termesztése a legjelentősebb. A levendula évelő félcserje. Erőteljes, fás gyökérzetű, vízszívó gyökerei rendkívül mélyre, akár 2–4 m-re hatolnak. A valódi, orvosi vagy francia levendula (Lavandula angustifolia) 30–60 cm magasságra nő, átmérője 80–120 cm, míg az erőteljesebb növekedésű hibrid vagy angol levendula (Lavandula intermedia) magassága a 100 cm-t, átmérője a 150 cm-t is meghaladhatja. A francia levendulából készül a legjobb minőségű teaalapanyag és illóolaj. A hibrid levendula a Lavandula angustifolia és a Lavandula latifolia fajhibridje. A valódi levendula szürkészöld színű, nemezesen szőrözött levelei 3–5 cm hosszúak és 0,2–0,5cmszélesek,alakjukkeskeny,lándzsás. A hibrid levendula levelei kevésbé szőrözöttek, méretük nagyobb: 5–7 cm hosszúságúak, 0,7–1 cm szélesek. A valódi levendula virágos hajtásai 20–40 cm hosszúak, a hibrid levendula hajtásai hosszabbak, akár a 90 cm-t is elérhetik, gyakran elágazók. Míg a valódi levendula már június közepétől virágzik, a hibrid levendula fővirágzása július végén van.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért világhírű a tihanyi és a pannonhalmi ültetvény? 
Hogyan szaporítható a levendula a legegyszerűbben?
Hogyan szárítsuk a virágát?
Próbáld ki most kedvezményesen!