Lakhatási szegénység testközelből. A Nők Lapja 2020/35. számának riportja.

„Ehess, ihass, ölelhess, alhass!” – írta József Attila. Nem sejtette, hogy ez a kívánsága népszerű lesz a 21. század vándorai között is, akik egyik albérletből költöznek a másikba, mert éppúgy szeretnének ölelni és aludni a saját otthonukban, mint a költő nyolcvanhárom évvel ezelőtt.

Vásárolni vagy bérelni? Vásárolni, majd a gyerekem örökli, vágná rá a honfitársaink többsége, bérelni, mert akkor mobil maradok, felelnék sokan Európa más tájain, ha módom lenne egy nagy mintájú közvéleménykutatásra. Ezt a feltételezésemet számok is igazolják. A svájci lakáspiacon 62% a bérlakások aránya, Dániában 50,6%, Németországban 54,8%, Ausztriában 46,9%, Hollandiában 40,2%. Magyarországon mindössze 10%. Nekünk fontosabb a saját porta, állítják sokan, de magam inkább azokkal a szakemberekkel értek egyet, akik történelmi okokkal és a lakáspolitikával magyarázzák a jelenséget. Utóbbi azt jelenti, a kilencvenes évek privatizációs hulláma arra késztetett minket, hogy vásároljuk meg az úgynevezett tanácsi bérlakásainkat. Ez nagyon kellemes volt azoknak, akik jó állapotú házban lettek tulajdonosok, hiszen valószínűtlenül olcsón vehettek meg értékes lakásokat, a lepukkadt bérházakban élők viszont sokat fizettek tulajdonosként az épület életben tartásáért.
A helyzet mára sem változott jelentősen: a saját lakásunkban érezzük magunkat biztonságban, csakhogy a fiatalok nemigen boldogulnak szülői segítség nélkül. Egyre többen élnek bérelt lakásban, a köznyelv szerint albérletben, pedig jelentősen nőttek a lakbérek, a fővárosban az utóbbi nyolc évben több mint száz százalékkal. Ennek ismeretében is eláll az ember lélegzete, ha a kiadásra kínált lakásokból csemegézik. „Zuglói, 50 négyzetméteres, kétszobás, kertes lakás: 165 000 Ft/hó.”, „Belvárosi, egyszobás, modern, 17 négyzetméteres lakás: 99 000 Ft/hó.”, „Budai, 120 négyzetméteres, elegáns luxuslakás parkosított kerttel: 552 000 Ft/hó.” A szakértők szerint vidéken jobb a helyzet, de azért kínálnak Miskolcon is 37 négyzetméteres, másfél szobás panelt havi 75 000-ért, és a többi nagyvárosban sem ritkaság ez az árfekvés.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Egy ingatlaniroda szakértőjének meglátásai.
Lakhatási szegénység - albérlők vallanak a tapasztalataikról.
Mi az a Habitat for Humanity és hogyan segít a rászorulókon?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .