Hogyan szokhatunk vissza a régi kerékvágásba fél év kihagyás után? A Nők Lapja 2020/35. számának Család rovata.

Visszaülni az iskolapadba egy sima nyári szünet után sem könnyű, viszont a járvány miatt idén a gyerekek fél évre szakadtak ki a közösségből. Fontos, hogy a vakációt az utolsó pillanatig kiélvezzék, de a gördülékenyebb tanévkezdéshez érdemes időben visszatérni a hétköznapok ritmusához.

– Vegyes érzelmekkel gondolok a tanévkezdésre – mondja Johanna, három iskolás anyukája. – A gyerekeknek már nagyon fontos, hogy a társaságukkal lehessenek, de hiányozni fog, hogy nincsenek mindig a közelünkben. Szerettem, hogy több időt töltöttünk együtt, és hogy egy kicsit tovább tudtunk aludni, nem volt szoros a napirend. Az iskolával újrakezdődik a mindennapos rohanás. Nálunk a gyerekek sportolnak és zeneórára járnak, ami hihetetlenül szigorú szervezést követel. Az elmúlt hónapokban kipihentebbek és szabadabbak voltak. Olyan sok idő telt el március óta, hogy alig emlegetik már a sulit. Mimi lányom elvégezte a negyedik osztályt, és nemrég búcsúztatták a tanító nénit. A diákok az elején egészen megszeppenten méregették, nézegették egymást. El kellett telnie egy kis időnek, amíg feloldódtak, és elindult a mókázás.
Johanna azt mondja, szerencsések, mert anyagi szempontból a járvány nem rótt rájuk extra terheket. A többi szülővel megbeszélték, ha valakinek a beiskoláztatás nehézséget okozna, annak az osztályközösség mindenben segíteni fog.
Egy másik édesanya, Luca kisfia, Mirkó most megy első osztályba.
– A vírus miatt a gyerekek régen jártak közösségben, ezért egy kicsit aggódom amiatt, hogy a kisfiamnak hatalmas lesz a váltás. Hiszen nem volt ballagás, felkészítés, ami segített volna lezárni az óvodai időszakot, és teret nyithatott volna az újnak. Rengeteget gondolkodom, jól felkészítettem-e Mirkót onnantól kezdve, hogy rendesen eszik-e majd, megtalálja-e a termét, egészen addig, hogy elég talpraesett lesz-e majd ahhoz, hogy jelezze, ha valami nehézség éri – árulja el. – A legjobban viszont attól félek, hogy mégsem indulhat el normálisan az iskola. Egy elsősnek talán még fontosabb, mint a nagyobbaknak, hogy legalább az elején hús-vér emberekkel találkozzon, és hogy a tanárok a szokásos kerékvágásban kezdhessék el a velük való munkát.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Tanácsok az újrakezdéshez az iskolapszichológustól.
Mire figyeljünk szülőként?
Próbáld ki most kedvezményesen!