A szőke ötven árnyalata – Angyali, démoni, hideg, tüzes, ártatlan és szexis

A szőke nő és a sztereotípiák. Ideje velük leszámolni! Nők Lapja Téma a magazin 2020/35. számából.

Miért tesz a szőke nő sapkát és sálat a számítógépre? Hogy el ne kapjon valamilyen vírust. A szőke nős viccek szerint a világos hajú lányok, asszonyok kedvesek, szépek és – buták. Valóban?

Különös, hogy éppen a szőke lányokról terjedt el ez a feltételezés a köztudatban. A lenhajú fiúk fejébe több ész szorult volna? Nem valószínű. A szőke nőket állítólag már az ókorban sem vették komolyan. Egyesek szerint azért, mert az antik Rómában eleinte csak a prostituáltak viseltek ilyen hajat, kötelezően, így különböztették meg őket az általában inkább sötétbarna hajú itáliai asszonyoktól. De, mint tudjuk, mi, nők gyakran vágyunk arra, ami születésünknél fogva nem adatott meg nekünk. Ha göndörként láttuk meg a napvilágot, egyenes tincseket akarunk, ha kicsi a mellünk, nagyobbat szeretnénk, ha pedig barna hajat adott az ég, szőkére festetnénk.

Evolúciós társkereső megoldás 

Léteznek még egyáltalán szőkék? Úgy értem, valódi szőkék – én magam alig ismerek ilyen szerencsést a baráti körömben. Ha megnézem az általános iskolai tablómat, csak Kati volt szőke, a gimis osztálytársaim közt meg Erzsike.

A sztereotípiától az előítéletig

– Az emberi gondolkodás és észlelés jellegzetes módon működik azért, hogy megkönnyítse a világban való tájékozódásunkat – fogalmaz Csaba Eszter pszichológus. – A társadalmi kategorizáció során az embert nem egyediként, hanem egy társadalmi csoport tagjaként azonosítjuk. A kor, a nem, és jellegzetes külső tulajdonságaink, például az oly feltűnő szőkeség is alapjai lehetnek ennek a működésnek. Habár valóban segít ez a jelenség a környezetben való eligazodásban, sok esetben sajnos kártékony is lehet. Ezekhez a csoportokhoz gyakran olyan jellemzőket kapcsolunk, amelyek eltúlzottak és pontatlanok lehetnek, és az így létrejött sztereotípiák jellegzetes érzelmeket váltanak ki bennünk. Az ennek mentén kialakuló pozitív vagy negatív előítélet, sőt az erre épülő, eltérő bánásmód megnehezíti a megfelelő társas kapcsolódást, és romboló folyamatok táptalaja lehet. Ezért érdemes időről időre tudatosan rátekinteni saját általánosító viszonyulásainkra, érzelmeinkre és viselkedésünkre, akár pozitívak ezek egy csoport irányába, akár negatívak. Érdekes megfigyelés, hogy ezek a sztereotípiák milyen könnyen aktiválódnak, és mennyire nehezen változnak. A jó hír azonban, hogy elegendő munkával mégis hathatunk rájuk. Nemcsak mások felé nyílik ki így a világunk, de az önmagunkkal való kapcsolat is fejlődhet, önismeretünk bővülhet.

Halkan jegyzem meg, hogy bár engem sokan tartottak szőkének, a hajam inkább világosbarna volt, szőke csíkokkal. A sztárok közt is ritka a lenhajú. Természetes szőkének gondoljuk Catherine Deneuve-öt, Brigitte Bardot-t, Pamela Andersont, ahogy Jennifer Anistont vagy Sarah Jessica Parkert is, pedig egyikük sem így született. Igaz, már vagy százhúsz éve mindenki szőke lehet, aki csak akar. 1907-ben szenzációnak számított, amikor Eugène Schueller francia vegyész feltalálta a modern hajfesték ősét. A haj kívánt színét a festék oxidálásával érték el, és így a fehér szőkétől az ébenfeketéig minden árnyalat lehetségessé vált. Azóta sok milliárd doboz szőke hajfestéket adtak el világszerte – sokkal-sokkal többet, mint barnát vagy feketét.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Honnan erednek az előítéletek?
Szőke nők a filmtörténelemben.
Befolyásolja-e a hajszínünk a keresetünket?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .