Hogy a gyümölcs a tányérunkon végezhesse. A Nők Lapja 2020/34. számának Kert rovata.

A klímatűrő képesség elvont fogalomnak tűnhet. Terem, vagy nem terem? Ez már gyakorlatiasabban hangzik. 2020-ban a kajszibarack és az őszibarack virágai súlyosan károsodtak, a mandula szintén. Válasszunk klímatűrő fajtákat a kertünkbe! Ehhez adunk tanácsokat.

A három legsebezhetőbb gyümölcsfaj a mandula, a kajszibarack és az őszibarack. A gyümölcsfák klímatűrő képességével kapcsolatban két alapvető dolgot kell megkülönböztetnünk. Az egyik az abszolút fagytűrő képesség, a téli fagyokkal összefüggésben, a másik pedig a tavaszi fagytűrő képesség, a virágzással kapcsolatban. A két tulajdonságot együttesen klímatűrő képességnek, idegen szóval klímarezisztenciának nevezzük. A nemesítők azt a célt tűzték ki, hogy legyenek olyan gyümölcsfajtáink, amelyek átvészelik a téli fagyokat, és a tavasziakat is, ezáltal rendszeresen és bőven teremnek minden évben. Ugyanis például az Alföldön minden tíz évből legalább hétszer elfagyott a kajszi termése vagy már télen, vagy pedig tavasszal. Ez a tendencia az utóbbi évtizedekben jelentősen felerősödött, amit a klímaváltozásnak tulajdonítanak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több fontos információ a klímatűrő gyümölcsökről a cikk folytatásában.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .