Férfiak anyatejet isznak, hogy növeljék az izomtömegüket és harcoljanak a rák ellen

Több anyatej egyenlő nagyobb bicepsz? Egy dokumentumfilm szerint egyes férfiak anyatejfogyasztással próbálnak izomtömeget növelni és küzdeni a rák kialakulása ellen. Ez a szokás nem csak orvosi, hanem súlyos etikai kérdéseket is felvet.

Mi történt?

Egyes férfiak emberi anyatejet isznak az izomnövekedés és rák legyőzése érdekében – írja az Insider egy friss cikkében.

Miért fontos?

Túl azon, hogy már az ötlet is bizarr, az sem biztos, hogy a próbálkozók jót tesznek magukkal. Vannak arra utaló jelek, hogy a felnőtt férfiak számára nem egészséges az anyatej.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Rengeteg anekdota kering arról, hogy a felnőtteknek is csodaszer lehet az anyatej.
  • A felnőttkori anyatejfogyasztás pozitív hatása ugyanakkor nincs tudományosan bebizonyítva, ráadásul a módszer súlyos etikai kérdést is felvet. Az anyatejből ugyanis hiány van. Sokféle oka van, de kisbabák tömegei nem jutnak elegendő mennyiségű és minőségű anyatejhez. Pedig nekik tényleg szükségük van rá.

A napokban volt az anyatejes táplálás világnapja, a sajtó tele volt annak fejtegetésével, mennyire fontos, hogy egy kisbabát legalább az első hat hónapban anyatejjel tápláljon az édesanyja. (A világnap alkalmából Laborczi Dóra is írt a szoptatás fontosságáról – a szerk.) Az anyatej olyan csodaszer, amely az egész életére megalapozhatja egy ember egészségét. Szinte már közhely, annyira sokszor mondták el: az anyatej tele van immunanyagokkal, amelyek védik a csecsemőt a betegségekkel szemben. A szoptatott babák immunrendszere bizonyítottan erősebb, kevesebbet betegek, és ha meg is betegszenek, gyorsabban meggyógyulnak. Egyes kutatások szerint a szoptatott babáknál felnőtt korban a rák kialakulásának esélye is alacsonyabb. Azt tehát tudjuk, hogy a babákra ilyen pozitív hatása van az anyatejnek. De hogy jönnek a képbe a felnőtt férfiak?

Akár egy csecsemő

A testépítők legfontosabb kérdése, hogyan növeljenek úgy izomtömeget, hogy azzal a lehető legkisebb károsodást okozzák az egészségüknek. Az anyatejnek magas energiatartalma van, egy csészényi (246 milliliter) folyadék 172 kalóriát tartalmaz. Ezen kívül számos értékes tápanyag is található benne: 2,53 gramm fehérje, 10,77 gramm zsír. Nem véletlen, hogy a profi testépítők felfigyeltek rá.
Az amerikai Netflixen futó dokumentumfilm sorozat, amelynek (Un)well a címe, a wellness iparág sötét oldalát tárja fel. A harmadik epizód olyan embereket mutat be, akik nem szokásos és nem bizonyított módon használják az anyatejet, például izomépítésre, illetve a rák elleni küzdelemhez. Az egyik amatőr testépítő például arról beszél a filmben, hogy eltökélten küzd a kőkemény izomzatért, amelynek eléréséhez nem csak az étkezésére figyel oda, hanem táplálékkiegészítőket is szed. A szteroidot kerüli, ellenben ott van az anyatej. – Ha növekedni akarok, mint egy csecsemő, és akkor úgy eszem mint egy csecsemő, úgy alszom, mint egy csecsemő, és ha emiatt anyatejet kell innom, akkor ezt is meg fogom tenni – idézi az Insider a filmben megszólaló testépítőt.

A kisbabákra gyakorolt pozitív hatásai miatt sok anekdota kering arról, micsoda mirákulum a felnőttek számára is az anyatej fogyasztása. Egyes cikkek arról szólnak, az anyatej hasznos lehet a sportolók számára, más kutatások pedig azt taglalják, hogy laboratóriumi körülmények között bizonyos összetevői megsemmisíthetik a rákot. Az Insider cikke kitér arra, hogy Mongóliában – ahol a szoptatást addig ösztönzik, amíg a gyerek el nem veszíti az érdeklődését az anyatej iránt – egyes professzionális birkózók szintén támogatják azt az elméletet, miszerint az anyatej tápanyagai előnyt nyújtanak edzésükben.

Nem felnőttnek való

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az anyatej tartalmazhat káros baktériumokat a felnőttek számára, magas laktóz-, cukor- és telített zsírtartalma csak csecsemők számára egészséges.
Ráadásul az anyatej anabolikus összetevője, ami miatt a sportolók egy része annyira törekszik arra, hogy táplálékkiegészítőként igya, túl gyorsan keresztülmegy az emésztőrendszeren, és a felnőtt szervezet számára hasznosulatlanul távozik.

Jameson “JJ” Ritenour testépítő a Netflix (Un)Well c sorozatából. (Forrás: youtube/netflix)

De még ha száz százalékban egészséges lenne, akkor is számos etikai kérdést vet fel, hogy miért testépítők fogyasszák ezt a csecsemők számára létfontosságú fontos táplálékot, amikor hatalmas hiány van belőle: csak Magyarországon a féléves kisbabák kevesebb, mint fele kap anyatejet, ráadásul az arányuk évről évre csökken.
Az anyatej hiányáról árulkodik az a sokkoló adat is, amelyet egy korábbi cikkében a Qubit közölt: „világszerte közel egymillió csecsemő halálát lehetne pusztán azzal megakadályozni, ha érvényesülnének a WHO szoptatással kapcsolatos irányelvei”.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!