Az edzőtáborok megkezdődtek, és hamarosan az iskolákban is becsengetnek. Az anyukák már most gyűjtögetik az ötleteket, miket csomagoljanak a gyerekeknek tízóraira, ezúttal nekik segítünk néhány izgalmas recepttel.
Szilvás-mandulás csiga
Hozzávalók 30 darabhoz:
A tésztához: • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt • 10 dkg barna nádcukor • 1 teáskanál őrölt kardamom (elhagyható) • 10 dkg vaj/margarin • 1 teáskanál só • 1 tojás • 3 dkg friss élesztő • 3 dl langyos tej.
A töltelékhez: • 20 dkg szilvalekvár • 15 dkg darált mandula • 30 dkg magozott szilva • 2 evőkanál porcukor • 2 teáskanál őrölt fahéj
A tésztához a liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a kardamomot, az olvasztott vajat/margarint, sót és tojást. Rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos tejet, alaposan kidagasztjuk. (Aki úgy jobban szereti, fel is futtathatja a tejben a morzsolt élesztőt.) Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen a tésztából fél cm vékony téglalapot nyújtunk. Megkenjük a szilvalekvárral, megszórjuk a mandulával. A szilvát megmossuk, mindegyiket 8 darabra vágjuk, összeforgatjuk a porcukorral és a fahéjjal. Ezt is a tésztára szórjuk. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük a tésztát, kétujjnyi vastag csigákra szeleteljük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire vagy muffinpapírba téve pihentetjük letakarva még 20 percig, majd 180 oC-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük őket.