Mi fér bele még a nyárba? – Lehetőségek és határok kamaszokkal

Kérdések és válaszok a szakértőtől. A 2020/32. Nők Lapja Család rovatának cikke.

Egy hónap maradt vissza a nyárból, a rakéták beizzítva: hozzuk ki az augusztusból, amit csak lehet! Ha egy kamasszal élünk, miként gondoljuk át együtt, hogy mit lehet és mit nem? Hét kérdésünkre Herner Dorka pszichológus ad gyakorlati válaszokat; neki az öt gyereke közül három fia épp a kamaszkor éveit tapossa.

1. Fáradnak a szülők, egyre kevesebb a türelem. Miként kerülhetünk ki a negatív spirálból, hogy ne rossz szájízzel zárjuk a nyarat?
– Nekem nagyon fontos pillanat volt – kezdi szakértőnk –, amikor nyár elején észrevettem, hogy sokat kiabálok amiatt, ki mit csinál, és mit nem csinál. Akkor, az első hét végén hoztam egy döntést: nem akarom végigveszekedni a nyarat, sőt nem is fogom! Ezt elmondtam a gyerekeimnek, és megkérdeztem őket: szerintetek hogyan legyen ez a három hónap? Közösen beszéltük meg a gépidőre vonatkozó szabályokat, de például bevezettük, hogy kártyán lehet tőlem kütyüidőt nyerni, én pedig azt nyerhettem a nagyoktól, hogy ők főznek helyettünk. Sajnos, jobban kártyáznak nálam. Mindezt akár augusztusban is bevezethetjük, humorral, játékkal oldhatjuk a feszültséget.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miként lehet rámutatni, hogy megoldható olcsóbban is egy baráti program?
Győzködjük-e, ha a még előttünk álló közös nyaralás alól kihúzná magát az idősebb gyerekünk?
Próbáld ki most kedvezményesen!