Barangolás Kassán Hulej Emesével. A Nők Lapja 2020/31. számának cikke.

Száz éve Trianonban újrarajzolták Magyarország térképét, hatalmas területek és azok lakói váltak egy csapásra határon kívüliekké. Sorozatunkban időről időre szemezgetünk egy-egy település múltjából, történetéből és történeteiből – a teljesség igénye nélkül!

Slachta Kálmán, a Kassai Takarékpénztár igazgatója meglehetősen könnyelmű ember volt, vezetése alatt tönkre is ment a jobb sorsra érdemes intézmény. Nevét, legalábbis a vezetéknevét, mégis tisztelet övezi, köszönhetően hat leánya egyikének, Margitnak, aki a magyar országgyűlés első női képviselője lett. Mélyen hívő, tisztességes ember, ő alapította meg 1923-ban a Szociális Testvérek Társaságát. Ebbe a rendbe lépett be Kassa másik jeles szülötte, Salkaházi Sára, ez az erős akaratú, önálló nő, aki tanítónőként végzett, de nem akart hűségesküt tenni a cseheknek Trianon után. Dolgozott testvére kalapszalonjában, kitanulta a könyvkötészetet, cikkeket írt, és cigarettázott, innen jutott el a döntésig, hogy szerzetes nővér lesz. 1944-ben részt vett a rend zsidómentő munkájában, mígnem a nyilasok egy razzia során a Dunába lőtték. Azokkal együtt, akiket menteni igyekezett. Salkaházi Sára családjáé volt Kassa egyik legendás intézménye, a kulturális élet központjának számító Schalkház szálló, amit ma hiába keresnénk. Az épületet, melyben Kodály szerint Felső-Magyarország legjobb akusztikájú koncertterme volt, lebontották, a helyén ma is szálloda áll, egy nemzetközi hotellánc tagja.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több érdekesség a városról.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .