Egy képesség, ami több szempontból is jó lehet nekünk. A Nők Lapja 2020/31. számának cikke.

A koreai szupererőnek titulált nuncsi nem más, mint annak a kifinomult művészete, hogy gyorsan felmérjük és megértsük mások szükségleteit, gondolatait, valamint érzéseit. Ha ezt a képességet elsajátítjuk, az pozitív hatással lesz mind a magánéletünkre, mind a karrierünkre.

Legalábbis ezt ígéri Euny Hong koreai–amerikai újságíró A nuncsi hatalma: A boldogság és a siker koreai titka (The Power of Nunchi: The Korean Secret to Happiness and Success) című, nemrég megjelent könyvében. A kifejezés nehezen fordítható magyarra, a „nun” szó szemet jelent, a „csi” önmagában nem értelmezhető, együtt talán szempillantásként, a tekintet gyorsaságaként definiálhatók. A koreai élet vezérelveként is felfogható nuncsi egyfajta érzelmi intelligencia, ami leginkább azt jelenti, hogy valaki érzékeny-e a környezete nonverbális kommunikációjára, képes-e annak gyors értékelésére, majd a megfelelő válaszreakcióra. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy amint valaki belép egy adott térbe, felméri, ki az, aki éppen beszél, ki van csendben, ki vág a másik szavába, ki kér bocsánatot, vagy éppen néz rosszallóan. Ezáltal képet kap a csoportdinamikáról, a hierarchia jellegéről, az általános hangulatról, valamint arról, hogyan kell ennek megfelelően viselkednie. Ez a képesség rendkívül fontos a koreai kultúrában, ahol a kommunikáció nagy része nem a szavakon alapszik, megkövetelve a pillanatra fókuszálást és az éberséget.
– A nuncsi a koreai kultúra és társadalom szerves része, így minden nap lehet találkozni vele. A legtöbb esetben nem eszmél rá, nem is gondol bele ebbe az ember, mert automatikusan jön – válaszolja a kérdésünkre Kőrösi Nikolett, aki az ELTE koreanisztika mesterképzésén tanult, jelenleg pedig Szöulban a Songgjungvan Egyetemen konfuciánus tanulmányok szakon doktori képzést folytat; célja a koreai filozófia szélesebb körű megismertetése Magyarországon. – Az egyik legáltalánosabb példa az, hogy a könyvtárakban egymásra fokozottan figyelve, nagyon csendben tanulnak a diákok, nehogy megzavarjanak másokat. Vagy például amikor nézeteltéréskor, mondjuk egy munkahelyen, egy harmadik személynek az egyik vitatkozó fél pártjára kell állnia, akkor a nuncsit alkalmazva annak ad igazat, akiről tudja, hogy az adott szituációból jobban jön majd ki. A koreai társadalomban nagyon fontos, hogy ki mit gondol az adott személyről, és hogyan kezeli valaki az adott társadalmi, iskolai, munkahelyi helyzetet. Az egyénnél sokkal fontosabb a közösség, így illik olvasni a sorok között.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
A nuncsi lényegéről bővebben.
Hogyan fejlesztik gyerekkortól?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .