Mi a baj azzal, ha a nők becsmérlése mindennapos és a társadalom csak legyint rá? Egy fiatal képviselő bátor beszédben mondta el.

Mi történt?

A fiatal amerikai képviselőre, Alexandria Ocasio-Cortezre durva, részben szexista megjegyzéseket tett nyilvánosan egy férfi képviselőtársa.

Miért fontos ez?

Mert még mindig bevett gyakorlat, hogy a nőket a nemükkel becsmérlik, gyakran szexuális tartalmú sértésekkel alázzák meg. Ha egy politikus csinálja, az még súlyosabb, mert a viselkedésével gyakorlatilag bátorítja ezt a stílust és bánásmódot.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi zajlott le a két képviselő között?
  • Miről szólt Ocasio-Cortez erőteljes beszéde?
  • Mivel becsmérlik a határozott nőket?

Az utóbbi idők egyik legerőteljesebb nőjogi beszéde hangzott el múlt csütörtökön az amerikai képviselőházban arról, milyen hétköznapi módon nyilvánul meg a nők elleni erőszak a kultúránkban. Mert tévedés ne essék, csak azért, mert az Egyesült Államokról lesz szó, itthon is mindennapos tapasztalatról beszélünk.
Az eset főszereplője a 30 éves, demokrata Alexandria Ocasio-Cortez, aki megválasztásakor a valaha volt legfiatalabb női képviselő lett az Egyesült Államokban. Ocasio-Cortez a demokraták progresszív ágához tartozik, és kifejezetten elkötelezett az olyan szociális ügyek mentén, mint amilyen például az alanyi jogon járó egészségbiztosítás. Így nem meglepő, hogy nemrég arról beszélt, hogy milyen összefüggésben van a szegénység és a munkanélküliség a bűnözéssel, és hogy ezek számát csökkenteni lehetne, ha a kormány többet költene oktatási, szociális, közösségi és családtámogató programokra.
Ez az álláspontja természetesen nem mindenkinek tetszett, amit múlt hétfőn a floridai Ted Yoho a Kongresszus lépcsőin közölt is vele – és itt kanyarodunk vissza az eredeti témánkhoz. Amikor találkoztak, a The Hill szerint Yoho azt mondta kolléganőjének, hogy „visszataszító” és „elment az esze”, mire Ocasio-Cortez azt válaszolta, hogy a képviselő goromba. Csakhogy, mikor Yoho tovább indult, a riporterek még hallották, ahogy Ocasio-Cortezt „fucking bitch”-nek hívja. Ez durvaságában körülbelül megfelel annak, amikor magyarul azt mondják valakire, hogy „hülye kurva”.
Ocasio-Cortezt rendszeresen támadják a republikánusok, de nem sokkal a találkozás után úgy nyilatkozott, hogy mióta elkezdte a kongresszusi munkáját, ez volt az első alkalom, hogy egy másik törvényhozó ennyire agresszíven viselkedett vele. Az esetről beszámoló keddi Twitter-posztját pedig azzal a sokatmondó megjegyzéssel zárta, hogy „But hey, ‘b*tches’ get stuff done”, ezt körülbelül úgy lehet fordítani, hogy “Helló, ‘a szukák’ azok, akik elvégzik, elintézik a dolgokat, feladatokat.”

Az eset kapcsán két, egymással összefüggő emberi és azon belül kifejezetten női tapasztalatról érdemes szót ejteni. Első körben lássuk, a fentiek után miről szólt az a bizonyos kongresszusi beszéd.

Ki a rendes ember?

Ted Yoho először nem kommentálta az esetet, majd az irodája tagadta, hogy trágár jelzővel illette volna kolléganőjét, szerintük a riporterek félrehallották, mert valójában azt mondta „bullshit”, azaz kb. „baromság”.
Szerdán aztán, miután több képviselő is felszólította erre, Yoho mégis bocsánatot kért a képviselőházban „a beszélgetés nyers stílusáért”, és arra hivatkozott, hogy nagyon figyel a beszédmódjára, hiszen nős és lányai vannak. És ha valaki túl szenvedélyesnek érzi őt, akkor nem tagadja, szenvedélyesen szereti Istent, a hazáját és a családját. Yoho felemás megfogalmazása többeknek is szemet szúrt, a New York Magazin szerint egy ponton tulajdonképpen beismerte, hogy azt mondta, amivel vádolják, de a kolléganője nem hallhatta – tehát szerinte nem számít. 

Az amerikai szokásoknak megfelelően az ilyen nyilvános bocsánatkéréseket el szokták fogadni. Általános meglepetést okozott viszont, hogy Ocasio-Cortez nem így tett. Sőt, nőjogi szempontból is fontos és emlékezetes beszédet tartott csütörtökön a képviselőházban.
Válaszában kiemelte, hogy Yoho nemcsak őt, hanem minden nőt megsértett a viselkedésével, és az, hogy egy férfi így beszél egy nővel, kifejezetten gyakori.
„Mr. Yoho említette, hogy felesége és két lánya van. Két évvel fiatalabb vagyok, mint Mr. Yoho kisebbik lánya. Én is valakinek a lánya vagyok. Az apám, szerencsére, nem érte meg, hogy lássa, hogyan bánt Mr. Yoho a lányával” – idézi Ocasio-Cortezt a BBC.  „Azért vagyok itt, hogy megmutassam a szüleimnek, hogy az ő lányuk vagyok, és nem úgy neveltek, hogy tudomásul vegyem, ha férfiak sértegetnek.

Azzal, hogy a sajtó előtt ilyen szavakat használt, (Mr. Yoho) engedélyt adott, hogy mások is így beszéljenek az ő feleségével és lányaival, az ismeretségi köréhez tartozó nőkkel, és én azért állok itt, hogy kimondjam, ez elfogadhatatlan.

Ocasio-Cortez kiemelte, hogy mivel dolgozott pincérnőként, járt metróval és sétált New York utcáin, ez a beszédstílus nem ismeretlen számára, hiszen sokszor hallott már ilyet férfiaktól, és most sem bántotta meg mélyen.
Viszont a probléma szerinte az, hogy nem egy kirívó esetről van szó, hanem szervesen beépült a kultúránkba, hogy tudomásul vesszük a nőkkel szemben használt erőszakos nyelvezetet. Ocasio-Cortez szerint ez egy mérgező és szexista kultúra eredménye, amiben a hatalom egész struktúrája támogatja ezt a viselkedést.
A képviselőnő arra is kitért, hogy úgy tűnik, Yoho pajzsként tartja maga előtt a feleségét és a lányait, amikor a viselkedését magyarázza. Ocasio-Cortez szerint attól, hogy valakinek felesége és lányai vannak, még nem lesz rendes ember.

Attól lesz rendes ember, hogy másokkal tisztelettel bánik. És ha egy rendes ember hibázik – ahogy valamennyien tesszük –, valóban bocsánatot kér.

Nem azért, hogy mentse magát, nem azért, nehogy szavazatokat veszítsen, hanem amikor bocsánatot kér, akkor elismeri a hibáját és próbálja helyrehozni a kárt.
Íme, a teljes beszéd:

Tehát mi a helyzet a szukákkal?

Ahogy az várható volt, a beszédre is többféle reakció érkezett. A két leglátványosabb, ami a helyzetet is jól illusztrálja, a következő:

  • Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi vezetője védelmébe vette Yohót, és azt hangsúlyozta, ha valaki bocsánatot kér, azt el kell fogadni.
  • Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke és vezető demokrata politikus viszont Ocazio-Cortez reakciójára azt mondta, nem is lehetne ennél büszkébb. Pelosi szerint Yoho becsmérlő szavai egy a társadalmunkban élő mentalitás  manifesztációi, amit ő maga is megtapasztalt.

Mindeközben persze az is érdekes, hogy a már idézett Twitter-posztban Ocasio-Cortez idézőjelben, de közvetve magára használja a ‘bitch’ kifejezést. Ez része annak az ellenreakciónak, amivel – zömmel inkább fiatalabb nők – a sértés erejét lecsapolják, illetve a sértést dicséretbe fordítják.
A jelenség a nemi sztereotípiákra vezethető vissza. Például egy fiút-férfit bármilyen életkorban nevezhetünk született vezetőnek, ha jellemzően ő az erős, meghatározó karakter a közegében. Ugyanezért a viselkedésért viszont a kislányokat, nőket inkább parancsolgatónak, zsémbesnek nevezik, aki nyaggat másokat. Amikor férfiak kimennek egyet inni a kollégákkal, akkor az kapcsolatépítés, viszont a nők ugyanebben a helyzetben a társadalom szerint pletykálnak.
A ‘szuka’ kifejezés pedig gyakran hangzik el olyan szövegkörnyezetben, vitahelyzetben, amikor egy nő határozottan kiáll a véleménye mellett, a frusztrált, dühös, jellemzően férfi vitapartner pedig rásüti, hogy ‘bitch’. A nők egy része viszont felismerte, hogy ilyenkor a férfiak tulajdonképpen azt ismerik el, hogy a szóban forgó nő határozott, erős személyiség, így pimaszul – mint Ocasio-Cortez a Twitteren – bele is állnak a helyzetbe.
Persze ez a reakció is felemás, mert nem mindenki tudja a sértést megfordítani. Kiszolgáltatott helyzetben lévő, sérülékeny, érzékeny nők tömegeinek ez a szó egyszerűen sértő és bántó marad, amivel megalázzák őket. Hiszen az alap probléma az, amiről Ocasio-Cortez is beszélt a képviselőházban, miért is kéne tűrni, legyinteni, szemet hunyni afelett, hogy a nőket a nemükben sértegetik?

(Kiemelt kép: Alexandria Ocasio-Cortez beszédet mond a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő Bernie Sanders kampányeseményén. 2020. március 8.

Fotó: Brittany Greeson / Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!