Ha a világ csak a különcöt veszi észre, de a zsenit nem – Sándor Anna ajánlója

A Gentleman Jack a női érvényesülés és a magánélet drámája, de a sorozat ügyesen megoldja, hogy mindeközben lendületes, pimasz és vicces is legyen.

„A világ csak a különcségedet veszi észre, a zsenialitásodat nem” – mondja Anne Listernek egy barátnője és nem mellesleg egyik szeretője a Gentleman Jack című sorozat bevezető epizódjában, és ezzel előrevetíti, mivel kellett megküzdenie ennek a valóban figyelemre méltó nőnek az élete során.
Miss Lister ugyanis valóságos jelenség volt a 19. század első évtizedeiben Angliában. Földesúrként határozott kézzel igazgatta és fejlesztette a birtokait, politizált, beszállt a szénbányászat kíméletlen versenyébe. Felvilágosult, vibrálóan izgalmas gondolkodóként pedig nem hagyta, hogy a korabeli törvények megfosszák a tanulás lehetőségétől. Mivel nőként egyetemre nem mehetett, utazásai során felkereste a kor jeles professzorait, hogy kielégítse természettudományos érdeklődését. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy grafomán volt, 49 évesen bekövetkezett haláláig 7720 oldalon és több mint 5 millió szóval számolt be életének minden részletéről. 26 kötetnyi naplója az UNESCO Világemlékezeti Listájára is felkerült. A naplók egy részét a többek között matematikai jelekből és ógörög betűkből kialakított saját titkosírásával írta, erre pedig meg is volt az oka, hiszen itt részletezte az udvarlásai alakulását, vagy hogy melyik szeretőjével milyen szexuális élményt élt éppen át.

Listert ma gyakran az első modern leszbikusnak nevezik, hiszen miközben sok kortársa – ahogy a szeretői is – megadta magát a társadalmi elvárásoknak és feleség lett, ő öntudatosan vállalta a szexuális irányultságát és az életmódját. Mindez persze egyáltalán nem volt egyszerű, ezért különösen számított, hogy a családja alapvetően elnézte neki a különcséget, és azt, hogy nem megy férjhez. Igaz, ez utóbbi azért is érthető, mert a korabeli Angliában férjes asszonynak nem lehetett saját vagyona, Anne házasságával tehát elvesztették volna a birtokaikat.
Listert a szeretői Frednek becézték, a yorkshire-i Halifax lakói pedig egyszerűen Gentleman Jacknek hívták – innen a sorozat címe is. A 19. század első felében a homoszexualitást a törvény halállal büntette, de ez a gyakorlatban a férfiakra vonatkozott, mert a korban el sem tudták képzelni, hogy nők között szövődhet ilyen testi viszony. Ezt például az is tükrözi, hogy ennek a kapcsolati formának még neve sem volt.
Lister feketében és részben férfi viseletben járt, de nőnek vallotta magát, aki feleséget, testi-lelki-érzelmi partnert keresett – és meg is találta Ann Walker személyében.
A BBC sorozata azon a ponton kezdi mesélni Anne Lister történetét, mikor 1832-ben visszatér ősei otthonába, Shibden Hallba, és munkához fog, hogy helyrehozza annak megkopott fényét. Eközben felfigyel Ann Walkerre, a többit pedig már érdemes a sorozatban végignézni – nálunk az HBOGO kínálatában elérhető.

A Gentleman Jack kiváló példa arra, hogyan találkozhat izgalmasan a jó brit hagyományokkal felvértezett kosztümös sorozat a nem észveszejtően formabontó, de kellemesen pimasz ötletekkel.

A Lister-naplók alapján készült sorozatban érzékeny korrajzot kapunk a kisnemesi élettől kezdve a bérlők és cselédek sorsáig, miközben azt nézzük, hogy egy kivételes intelligenciájú nő hogyan boldogul a férfiak között olyan feladatokkal, amelyekre teljesen alkalmas, csak éppen a hagyományos nemi szerepek szerint neki azt nem lenne szabad vagy illendő. (Ki gondolta volna például, hogy ennyire érdekes is lehet a 19. századi szénbányászat világa…)
A Gentleman Jackben a női érvényesülés és a magánélet oldalát is mélyen átitatja az emberi dráma, de a sorozat ügyesen megoldja, hogy mindeközben lendületes és vicces is legyen. A humorában pedig ott lüktet a Jane Austen-regényekből ismerős ironikus társadalomkritika is.
Nem hagyhatom szó nélkül a zenét, ami amennyire meglepő, annyira illik ahhoz, hogy bemutasson egy annyira karizmatikus és határozott alakot, mint Anne Lister. A pörgős tempójával szinte behúz a főszereplő személyiségébe.

Surranne Jones (Forrás: IMDb)

A figura persze nem állna meg Suranne Jones vagány alakítása nélkül, akit eddig talán kevésbé ismertek a hazai nézők. Aki látja, az könnyen lehet, hogy a szívébe zárja úgy is, hogy amúgy Lister nem egy gyorsan megszerethető alak – ahogy általában az ellentmondásos emberek. Szókimondó és nyílt egy elhallgató és elfojtó korban, de gyakran nyers is. Felháborodik, hogy a férfi bérlői szavazhatnak, ő viszont nem, hiába földbirtokos – miközben abszurdnak tartja a nők általános szavazati jogának bevezetését. Ez az összetettség viszont csak még hozzátesz, hogy miért érdemes megnézni, hogy alakult Gentleman Jack sorsa.

(Kiemelt kép: IMDb)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!