Képzeletbeli utazás egykori gyógyfürdőkhöz. A Nők Lapja 2020/29. számának Útitárs rovata.

Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia bővelkedett hőforrásokban és gyógyvizekben. A reformkortól kezdve gyógyfürdők tucatjai épültek szerte az országban, jó néhányukban ma is úszhatunk, gyógyulhatunk.

A kiegyezést követő évek a történelmi Magyarország fürdőkultúrájának aranykorát jelentik. Ekkoriban a fejlett fúrástechnikának köszönhetően több száz méter mélyről is a felszínre tudták hozni a forrás- és gyógyvizeket A 19−20. század fordulóján a jómódú polgárok közt is divatba jött, hogy szabadidejüket az otthonuktól távol töltsék: levegő-, napfény- és vízkúrákon vettek részt. A szállodások, vendéglősök pedig gyorsan rájöttek, mekkora üzleti lehetőség ez, nagy versengés kezdődött a vendégek kegyeiért.

Sisi nyomában Bártfafürdőn

A felvidéki fürdők közt híressé vált Szliács (Sliacˇ) a Garam partján négy savanyúvíz-forrásra és egy vasban gazdag gyógyvízre épült. Fénykorában díszes szállodák, nagy park, kaszinó, színház, számos vendéglő, még a kóser előírásoknak megfelelő is várta a fürdővendégeket. A szliácsi gyógyfürdő ma az egyetlen Szlovákiában, amely a szív- és érrendszeri betegségekre gyógyulást kínál. Vizei egyedülállóan magas CO2-tartalmuknak köszönhetően izom- és csontrendszeri betegségekre, nőgyógyászati megbetegedésekre is hatásosak. A vendégek különleges kezeléseket, például vizes szén-dioxidfürdőt, gáz-szénsavas fürdőt, gázinjekciót is választhatnak.
A szintén felvidéki, szűk völgyben, fenyvesek közt fekvő Bártfafürdőn tizenhárom ásványvizes forrást tártak fel. Az 1890-es években elegáns szállodasor épült, fedett sétánnyal, bazárokkal, vendéglőkkel, és itt is az elmaradhatatlan színházzal. 1895-ben Erzsébet királyné kíséretével a vadonatúj Deák Szállót foglalta le, és egy hónapot töltött Bártfafürdőn. A fürdővendégek persze mindenképp látni akarták Sisit, ezért gyakran vették üldözőbe. Ő azonban nem szerette a társaságot, hajnalok hajnalán kelt, és fiatal görög nyelvtanárával csak estefelé tért vissza erdei sétáiról. A csodás természeti környezetben fekvő Bártfafürdő ma is várja a gyógyulni vágyókat, gyógyvize gyomor- és nyombélbetegségekben, légúti betegségekben jótékony hatású. Két-, három- és négycsillagos szállodák, valamint számos panzió szállásai közül válogathatunk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több gyógyfürdő története a folytatásban.
Próbáld ki most kedvezményesen!