Megfogadom, hogy... Kinek ismerős ez a mondat? És ki kíváncsi arra, hogyan lehet betartani a fogadalmainkat, ha tényleg változtatni akarunk az életünkön? A Nők Lapja 2020/29. számának Lélek rovata.

A legtöbben két dologra vágyunk igazán: hogy megszabaduljunk a káros szokásainktól, és hogy olyan újakat tudjunk kialakítani, amelyek majd elhozzák nekünk az áhított sikert és boldogságot. Ám nagyon gyakran egyik vágyunk sem teljesül. Az elsőt most hagyjuk, nézzük a másodikat, az új, hasznos rutinok beépítését az életünkbe, ami, ha nem is gyerekjáték, megfelelően informálódva viszonylag gyorsan megoldható feladat.

Legalábbis ezt állítja az amerikai B. J. Fogg, az Apró szokások – Kis változások, amelyek mindent megváltoztatnak című könyv szerzője. Fogg szakterületét a társadalomtudományok jelentik, több mint húsz éve kutatja az emberi magatartásformákat a Stanford Egyetemen, és ennek során arra a megállapításra jutott, hogy összesen három tényező képes hosszú távon átalakítani a viselkedésünket: ha hirtelen megvilágosodunk, ha módosítjuk a környezetünket, és ha apró lépésekkel haladunk. Mint rámutat, „megvilágosodást előidézni bonyolult, tehát vessük el ezt a lehetőséget, hacsak nincs varázserőnk”. A másik kettő azonban olyan gyakorlati lépés, amely valóban tartós változást idézhet elő, feltéve, teszi hozzá, hogy a megfelelő programot követjük.

Apró lépések a cél felé

Itt nyilvánvalóan az ő, szintén Tiny Habits (Apró szokások) névre hallgató programjáról van szó, amelynek számos elemét szerencsére anélkül is elolvashatjuk az interneten, hogy ezért súlyos anyagi áldozatot kellene hoznunk. Ilyen meglátása például, hogy ha pusztán valamilyen motivációra próbáljuk építeni az új szokásunkat, akkor azzal a veszéllyel kell szembenéznünk, hogy előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor semmi kedvünk nem lesz a szóban forgó tevékenységhez. Hiába fogadjuk meg szent esküvéssel, hogy reggelente felkelünk egy órával hamarabb, és elmegyünk futni, az első esős, hideg hajnalon át fogunk fordulni a másik oldalunkra, és alszunk tovább.
Mint Mr. Fogg rámutat, egy változás csak akkor válik szokássá, ha sikerül automatikus viselkedéssé alakítanunk. Itt jutnak szerephez az előbb említett apró lépések. Az elképzelés lényege, hogy olyan mikroelkötelezettséget alakítsunk ki, amellyel nem vallhatunk kudarcot. Fontosabb ugyanis, hogy következetesek legyünk, és egyetlen napot se hagyjunk ki, mint hogy látványos eredményeket mutassunk fel. A szakember szerint amennyiben kisebb kötelezettséget vállalunk, akkor nagyobb esélylyel kezdünk hozzá és tartunk ki mellette. Olyan egyszerű feladatokról van szó, amelyek nem kívánnak túlságosan nagy erőfeszítést, ugyanakkor sikerélményt adnak, ami erősíti a motivációnkat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért segíthet a szokásaink megváltoztatásában mások figyelme?
Mi az a 3R?
Hogyan függ össze az önismeretünk az új rutinjaink kialakításával?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .