WitchTok. Megszületett a boszorkányok új generációja?

Bűbáj és varázsigék... Meglepő, de a boszorkányság lett a TikTok legújabb és talán legnagyobb trendje. Vajon mi ennek az oka?

Mi történt? 

Az egyik leggyorsabban növekvő netes trend a boszorkányság praktikáiból merítő alternatív wellness lett.

Miért fontos?

A fiatalabb generációk korábban mosolyogtak például az asztrológiamánián, most viszont úgy tűnik, az ifjoncok is a misztikához fordulnak.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért fordulnak az emberek a spiritualitás különféle formái felé egy bizonytalan, kaotikus világban?
  • Befogadó vagy kizáró közösség ez a „boszorkány klub”?
  • Mitől tartanak az ellenzői?

Emlékeim szerint boszorkánymánia utoljára akkor lángolt a fiatalabb generációk körében, amikor 1996-ban kijött a Bűvölet című film Neve Campbell és a korszak egyéb tinisztárjainak főszereplésével. Emlékszem, amikor általános iskolásként mindenféle, a filmből ihletül vett igéket és átkokat mormoltam, hogy Balázspeti essen el a görkorival – idegesített a menőzése. Aztán Balázspeti elesett és eltörte a kezét, máig előttem van a hullám a csuklójában. Na, ezután hetekig mardosott a lelkiismeret-furdalás, meg voltam róla győződve, hogy véletlenül boszorkány lettem. Egyébként nem is régi hír, hogy a Bűvöletet újraforgatják, David Duchovny is szerepel majd benne, a munkálatok azonban a koronavírus miatt tolódnak, így ki tudja, mikor lesz kész az új verzió. Hogy a remake ötlete már a boszorkányság iránti megnövekedett érdeklődésből született-e, azt nem tudni, viszont tény, hogy 2020-ban nem várt fordulat következett, mondhatni beköszöntött a boszorkányok új korszaka.

Tiniboszorkányok

Az új trend hol máshol, mint a TikTokon terjed ez egyelőre főként a tinik és a huszonévesek által használt közösségi média felület, ahová rövid videókat lehet feltölteni, és aminek már sztárjai, sőt díjátadója is van. A hagyományos boszorkányságból származó praktikák ellepték a platformot, a #witchtok hashtaggel megjelölt videók nézettsége pedig már majdnem egymilliárdnál jár.
Vajon mi különbözteti meg ezt az online boszorkányságot más, misztikus trendektől? Természetesen az, hogy online, szociális izolációban szerveződik, illetve nem egy kis elzárt, titkos társaság, hanem egy nyitott felhasználói közösség körében, amelynek lényege, hogy minél több ember megossza egymással a gondolatait és a bűbájokat. Amit talán sokan nem várnának ettől a generációtól
 – noha mégis ez történik , hogy gondoskodnak egymásról, szeretettel üdvözlik az újonnan csatlakozókat, ösztönzik egymást a különféle tartalmak kreálására, megosztására, illetve még tanítják is az újoncokat, akiket babywitchnek, vagyis bébi boszorkánynak hívnak.
Persze a mozgalomnak ellenzői is akadnak, főleg azok, akik eddig csendben, kis közösségekben művelték a boszorkányságot, és arra figyelmeztetik a miniboszikat, hogy edukálják magukat, nézzenek utána, miről beszélnek, hiszen a vudu és társai nem gyerekjátékok, és ezekkel akár kárt is okozhatnak maguknak vagy másoknak.

Természetes válasz egy bizonytalan világ kérdéseire

Ha rákeresünk a #witchtok hashtagre, tényleg egy virágzó közösségbe csöppenhetünk, van itt kérem minden! Videók, amelyeken tarotjóslás történik, vannak varázslati oktatóanyagok, de sokan beszélnek kristályokról, magyarázzák a szimbólumok jelentését, sztoriznak igéző gyertyákról, növényekről, gyógyító főzetekről és egyéb bűbájokról, amit magicknek hívnak, ezzel megkülönböztetve a boszorkányos varázslatokat, a sima magictől. A kettő ugyebár nem összetévesztendő, ezek nem a bűvészek és a Harry Potter féle varázslók varázsigéi.
De hogy miért váltott ki a fiatalok körében ez a dolog ilyen hatalmas érdeklődést? A tendencia abból az önszerveződő mozgalomból származik, ami a spiritualitás felé vezeti az embereket. Az elmúlt időben jelentősen megnőtt az érdeklődés az asztrológia, a numerológia, a tarotolvasás, a gyógyító kristályok és más misztikus gyakorlatok felé – mindez valahol természetes, ez történik ugyanis akkor, amikor az emberek válaszokat keresnek egy bizonytalan és kaotikus világban. „A WitchTok, akárcsak a közösségi média többi feltörekvő trendje, az emberi viselkedés és a gondolkodásmód trendjeinek valós idejű pillanatképe”
magyarázza Natalie Black, trendkutató ebben a cikkben. Márpedig korunk fiataljai a nyakunkban loholó klímakatasztrófától kezdve a vírushelyzeten át a bizonytalan gazdasági körülményekig igen labilis világban élnek, mondhatni alapvető létélményükké vált az, hogy hamarosan megsemmisülhet az általuk ismert valóság. És hát mi a legjobb módja annak, hogy visszaszerezzük a képzeletbeli irányítást valami fölött, amire nincs közvetlen hatásunk? Bizony, a realitástól való eltávolodás, a természethez, spiritualitáshoz való kapcsolódás – nagyjából ezt takarja a WitchTok.

(Kiemelt kép: Getty Images)