Egy apró csiga segíthet megfejteni a több száz éves régészeti rejtélyt

Ki és miért vájta a földbe a meztelen óriást?

Mi történt?

Egy dél-angliai domboldalon rejtélyes óriás fekszik a földbe vájva. Eddig egészen ősinek hitték, de a legfrissebb kutatások szerint meglepően fiatal, ami további kérdéseket vet fel.

Miért fontos ez?

Mert ez is egy újabb példája annak, hogy az elmúlt évek technológiai fejlődése és a szakterületek komplexebb együttműködése jóval hatékonyabban tud magyarázatot adni a tudományos kérdésekre.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi köze a középkori kereskedőknek a csigákhoz és az óriáshoz?
  • Mit adott a koronavírus-járvány a Cerne Abbas-i óriásnak?

A dél-angliai Dorset Cerne Abbas nevű falucskája mellett ősi istenségekre hasonlító alak fekszik a fűben. A Cerne Abbas-i óriás 55 méter magas, meztelen, fallosza erektál, jobb kezében pedig göcsörtös husángot emel a feje fölé. Az alak körvonalait alkotói a földbe vájták, és a vonalakat krétával töltötték ki.

A Cerne Abbas-i óriás. (Fotó: Angelo Hornak/Corbis via Getty Images)

Bár az óriás nagyon emlékeztet az őskori ábrázolásokra, a legújabb kutatási eredmények szerint legkorábban a középkor végén született, írja az IFLScience. Ez pedig izgalmas kérdéseket vet fel arról, hogy egy olyan korban, amikor annyira szigorúan vették a vallási kérdéseket, vajon ki és miért mert egy ennyire pogány figurát vájni a dombba.
A Cerne Abbas-i meztelen óriás először a késő 17. században szerepel írásos feljegyzésekben, és azóta tart a vita, hogy vajon mikor készülhetett. Sokan értelmezték az alakot ősi termékenység szimbólumként, mások szerint az angolszász Helis istenséget ábrázolja, megint mások a római provincián megjelenő antik hatásként Herkulesre tippelnek.

Az egyik legszórakoztatóbb vélekedés szerint az angol polgárháború idején készítette egy angol nemesúr, és a rajz egy monumentális politikai karikatúra, ami Oliver Cromwellen, a királypártiakat legyőző puritán hadvezéren gúnyolódik.

A helyi folklórban pedig a figura annak az óriásnak a holtteste, aki Dániából érkezett Dél-Anglia meghódítására, ám a bátor falusiak lefejezték, amíg aludt.
Most két régész, Martin Papworth és Mike Allen a Current Archaeology című régészeti szaklapban arról publikált, hogy mikor talajmintákat vettek a helyszínen, olyan apró csigaház-maradványokat találtak, ami azt bizonyítja, hogy az óriás legkorábban a középkorban készülhetett. Összehasonlításképpen Papworth kiemelte, hogy ilyen maradványokat nem találtak azoknál a hasonló rajzoknál, amik a római korban készültek Britanniában, írja a BBC. A Cernuella virgata nevű csiga ugyanis először a 13. és 14. század fordulóján érkezett a szigetországba, kereskedők hurcolták be véletlenül a kontinensről.

Cernuella virgata (Fotó: Getty Images)

Britanniában 118 csigafaj él és sok közülük élőhely-specifikus, ami azt jelenti, hogy az adott faj a környezeti körülményekre szűk tűréshatárral rendelkezik. Ez a faji rugalmatlanság viszont segít a régészeknek abban, hogy meghatározzák, milyen volt az adott vidék egy bizonyos történelmi korban, illetve hogyan változott.
Mike Allen környezeti régész szerint a növényzet sokat változott a dombon, egy időben például teljesen eltakarta az óriást, a 19. századra azonban ismét egészében látható volt. A minták elemzése még tart, mivel a koronavírus-járvány belassította a munkálatokat. A végső eredményeket őszre várják, és ezzel azt is, hogy akkor már pontosabban meg tudják állapítani a rajz korát.
Az idők során egyébként az óriás maga is alakult, régebben például köpenye is volt és egy levágott fejen állt. Az elmúlt hónapok egy újabb meglepetéssel szolgáltak: áprilisban a helyiek ugyanis észrevették, hogy valaki egy maszkot vájt az óriás arcára.

Ez a nemzeti védett területeket kezelő National Trust nevű szervezetet nem tette túl boldoggá, a falubelieket viszont jól elszórakoztatta a karantén idején.

(Kiemelt kép: Önkéntesek krétával frissítik a Dorsetben lévő Cerne Abbas-i óriást a National Trust védett területeket kezelő szervezet irányításával. Fotó: Ben Birchall / PA Images via Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!