Használóból segítő – Egy ex-függőt kérdeztünk, aki ma már másokat támogat

A májusban történt tragikus Fő utcai eset ismét felhívta a figyelmünket, hogy a drogok sajnos igenis a mindennapjaink részei, még abban az esetben is, ha a családunk közvetlenül nem érintett. Vajon mi vezet oda, hogy valaki enged a szerek csábításának, és min múlik, hogy az első néhány próbát megállás vagy őrült száguldás követi?

Az e heti Nők Lapja Téma-cikk kapcsán beszélgettünk Végh Róberttel, a SOTE addiktológiai konzulens szakágának hallgatójával, aki jelenleg is drogprevenciós önkéntesként és szociális gondozóként dolgozik alkohol- és drogfüggő múlttal a háta mögött.

– Hogyan kerültél kapcsolatba először a kábítószerrel?
Tizennégy éves voltam, amikor a barátaimmal karácsonykor koccintottunk a boldog ünnepekre, és ehhez körbeadtunk egy füves cigit. Az volt nekem az első, de nem volt nagy ügy. Egyrészt addigra már kipróbáltam kíváncsiságból ezt-azt, például öngyújtógázt, amiről – a sors fura fintora – pont egy drogellenes felvilágosító napon hallottam. Másrészt ma már tudom, hogy addigra a függőség már kialakulóban volt nálam. De azt hozzá kell tennem, nagyon örülök, hogy nem most vagyok tinédzser, mert ma szinte nehezebb és drágább hozzájutni egy üveg borhoz, mint egy adag szintetikus biofűhöz vagy más dizájnerdroghoz, amikről az orvosoknak még csak elképzelései vannak, hogy milyen károkat okozhatnak az emberi szervezetben. Vidéken, Ercsin nőttem fel családias, óvó közegben, a város egy olyan szegletében, amit a cukorgyár húsz éve történt bezárása óta sajnos mindenki elfelejtett. A környékünkön éppen ezért sokan nem vetették meg az italt, ami nagyon fiatal koromra szintén a mindennapjaim megszokott részévé vált. Ezen kívül, mivel a látássérültségem miatt egészen apró koromtól többször kellett bentlakásos, szegregált intézményben tanulnom, távol a szeretteimtől, nem én voltam a legmagabiztosabb srác a grundon. Ugyanakkor odavoltam a csibészesen zűrös, alvilági stílusért, amibe simán belefért, hogy a barátaimmal időnként elszívunk egy-két jointot. Bár nálam leginkább az alkohol volt az igazi probléma.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan alakult később Róbert élete?
Mikor volt az a pillanat, amikor tudta, véget kell vetnie a lejtmenetnek?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .