Két új alkotással bővült a budapesti miniszobor-tárlat: ezúttal Dreher Antalt, valamint egy söröskocsit örökített meg Kolodko Mihály Kőbányán.

Mi történt?

Két új Kolodko Mihály miniszoborral gazdagodott Budapest, amelyek Dreher Antalhoz és a sörgyártáshoz kapcsolódnak.

Miért fontos ez?

A kulturális emlékezet új és jópofa formáját jelenítik meg ezek a szobrocskák, amelyek úgy edukálnak és állítanak emléket fontos – létező vagy fiktív – szereplőknek, hogy közben szórakoztatnak is.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért fontos hogy női hősökről is legyenek (mini)szobrai Budapestnek?
  • Melyek voltak a művész legutóbbi és legismertebb alkotásai és hol lelheted fel ezeket?

Igen termékeny időszakát éli Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész, akinek miniszobraival főként Budapesten lehet találkozni, bár májusban a Balatonnál is feltűnt egy alkotása, méghozzá Gombóc Artúr mása a tihanyi bencés apátsági templom felé tartó sétányon. Az új miniszobrokat a sörgyártás ihlette. Az egyik egy söröskocsit ábrázol, amelyet két dreheres ló húz, a másik pedig Dreher Antalt ábrázolja, kezében a jellegzetes sétapálcájával – írja az Index.

Dreher Antal miniszobra (Fotó: Kolodko Art/Facebook)

Áprilisban egy – Süsü, a sárkány jelmezéből kibújó – Bodrogi Gyulát mintázó térplasztika került a művész kezei közül a Szabadság térre, erről az akcióról videót is közzétett Kolodko. Bár legismertebb alkotásai Süsü-figurához hasonlóan ismert magyar rajzfilmekből valók – ilyen a Kockásfülű nyúl miniatűr bronzmása a Várban, vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász főkukaca a rakparton, illetve Mekk Mester a Széll Kálmán téren – a komolyabb témák sem állnak távol az alkotótól. Az idei nőnap alkalmából például egy mártírhalált halt fiatal lány, az 1944-ben kivégzett Szenes Hanna miniatűr szobrát készítette el a „nagyvárosi gerillaszobrászat koronázatlan királya. Ez az akció azért volt fontos, mert a fővárosi közel 1200 szoborból mindössze három tucatnyi ábrázol olyan nőket, akiknek neve és ruhája is van, a többi szoborasszony általában félmeztelen és korsó van a kezében, esetleg táncol” – írta akkor a We Love Budapest. Szenes Hanna a Hosszúlépés. Járunk? kezdeményezésére, egy közönségszavazás eredeményeképpen került ki a hősnőről elnevezett parkban, Erzsébetvárosban.

Bába Imre térképe a budapesti miniszobrokról. (Forrás: Kolodko Art/Facebook)

Tavaly nyáron egy Molnár Ferenchez és a New York kávéházhoz kapcsolódó történetet örökített meg a szobrászművész: a kulcsot őrző búvár szobrával. A figura az ikonikus kávéházhoz köthető legendára utal, miszerint a kultikus hely kulcsát a megnyitó után Molnár Ferenc ellopta, majd a Dunába hajította. Ezzel szerette volna elérni, hogy az többé ne legyen zárva. A történet szerint egy búvár megkereste a folyóban a kulcsot és visszavitte a kávéházba, amit azóta is ott őriznek.
Szintén tavalyi alkotás a Rubik kocka a Batthyány tér közelében, ami nincs messze a már említett Főkukac figurájához. A találmányok és rajzfilmfigurák mellett Kolodko híres magyaroknak is gyakran állít mini-emléket: ebbe a sorba illeszkedik Liszt Ferenc, Szenes Hanna és Bodrogi Gyula mellé a legfrissebb Dreher-szobor is.

(Kiemelt kép: Söröskocsit húzó dreheres lovak. Forrás: Kolodko Art/Facebook)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!