A főváros különleges miniszobrai, amelyek megszínesítik a sétáinkat

A napokban újabb alkotással bővült Kolodko Mihály szobrászművész kollekciója, amit nagy örömünkre ismét a fővárosban helyezett el. Gyerekkorunk kedvence, a Kockásfülű nyúl immár a Budai Várban, a Budavári Sikló felső állomásáról szemléli a Dunát és a Lánchidat. A kicsi szobor szinte azonnal elnyerte a járókelők, és természetesen a mi tetszésünket is. Ennek apropóján összegyűjtöttük, mely alkotásokat érdemes felkeresni a téli séták során.

A kárpátaljai művész, Kolodko Mihály Lvivben végezte művészeti tanulmányait, ahol egészen pontosan monumentális szobrászatot tanult. A lehetőség, hogy a hatalmas formák által kifejezze magát nagyon vonzotta, ám úgy érezte, nem ez számára a legérdekesebb téma. Ezért döntött úgy, hogy inkább a városi miniszobrászat irányába mozdul el.

Mekk Elek a Széll Kálmán téren, Főkukac a Bem rakparton, a Kockásfülű nyúl a Budai Várban… Az alkotó szerint ezek a miniatűr alkotások azért izgalmasak, mert egyszerre testesítik meg a mobilitást, az értéket, az emberek bizalmát, és főképp azért, mert még ilyen piciben is képesek egy óriási, ugyanakkor nem mindennapi ötletet ábrázolni. Kolodko Mihályt 2010 óta ez inspirálja leginkább szobrai elkészítése során.

A mini gerillaszobrok szép számmal gyűlnek Budapesten, de vannak művek Salzburgban, Düsseldorfban is, a legtöbb alkotás pedig Ungváron található. Csak így tovább, bízunk abban, hogy a jövőben újabb szobrok jelennek meg nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is! Addig is megmutatjuk, melyek azok a kicsi művek, amik mellett nem érdemes csak úgy elsétálni…

A Főkukac 2016 óta éke a Bem rakpartnak

A Budapest Liszt Ferenc repülőtér sem maradt szobor nélkül, stílusosan Liszt Ferenc alakja köszönti az utazókat

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

“Liszt Ferenc” 2016 #lisztferenc

kolodko (@kolodkomini) által megosztott bejegyzés,


Békaszobor díszeleg a Szabadság téren

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#publicminisculpture

kolodko (@kolodkomini) által megosztott bejegyzés,


Herzl Tivadar a Dohány utcai Zsinagóga közelében támasztja a kerékpárját

Mekk Elek, az ezermester ebben az évben “költözött” a Széll Kálmán térre


Egy nem mindennapi figura a Jászai Mari tér és a Falk Miksa utca találkozásánál: Halott mókus

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rejtélyes körülmények között elhunyt mókus a Jászai Mari tér és a Falk Miksa utca találkozásánál – A főváros számos miniszobrát, így A nagy ho-ho-ho horgász Főkukacát is elkészítő ungvári Kolodko Mihály (Mihajlo Kolodko) által megálmodott, hétfőn felavatott szobor mindössze néhány lépésnyire áll Columbo hadnagy és hűséges kutyája alakjától, így nem kizárt, hogy a bűntényben semmi sem az, aminek elsőre látszik… – További infók a 24.hu-n délután megjelent cikkemben, amit a ➡TINYURL.COM/KOLODKOMIHALY⬅címen érhettek el. – 📸: Canon EOS 500D + EF 50/1.8 – #mik #ikozosseg #budapest #budapestagram #hungary #magyarorszag #openbudapest #felafejjelbudapest #kolodkomihaly #mihajlokolodko #statue #mokus #tb #travelgram #travel #guardiancities #jaszaimariter #columbohadnagy #columbo #pestiside #streetphotography #jj_mobilephotography #jj_minimalarts #jj_artists #ig_photooftheday #ig_watchers #ig_hungary #ig_magyarorszag

Miklos Vincze (@grofjardanhazy) által megosztott bejegyzés,

Esernyő, szintén a Széll Kálmán téren

És íme a legújabb alkotás: A Kockásfülű nyúl


Ha megnéznétek Kolodko Mihály többi miniszobrát, akkor látogassatok el a művész weboldalára!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: instagram.com/statuesofbudapest