Szeretni és elengedni. Sorozatunk harmadik része a Nők lapja 2020/28. számából.

Az örökbefogadás világában a gyermekről és az ő vér szerinti, illetve örökbe fogadó szüleiről esik a legtöbb szó, holott közöttük az egyik legfontosabb kapocs a nevelőszülő. Az ő dolga nagyon szeretni, majd elengedni a rá bízott kicsiket.

A köznyelv gyakran rokon értelmű szóként használja az örökbefogadót és a nevelőszülőt, pedig nagy különbség van a kettő között. Hasonlítanak egymásra abban, hogy a nevelőszülő is olyan gyereket nevel, akit nem ő szült, de míg az örökbefogadás végleges, és a gyerek örökre a család tagja marad, addig a nevelőszülőség atmeneti, a kicsi visszamegy a vér szerinti családjához, vagy örökbefogadókhoz kerül. 

Munka is, meg nem is

Mártonffy Zsuzs férjével egy vér szerinti és két örökbe fogadott gyermeket nevel, hat éve írja az Örökbe.hu oldalt és négy évig írta az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok.hu blogját. Azt mondja, sokféle út vezethet oda, hogy valaki nevelőszülőséget vállaljon.
– Az egyik leggyakoribb eset, hogy valakinek már kirepültek a vér szerinti gyerekei, szülni már nem akar, de még érez magában kedvet és erőt ahhoz, hogy kicsikkel foglalkozzon. Sokszor találni a háttérben erős segítő motivációt, mert támogatni szeretné a nehéz sorsú gyerekeket. Akad, aki átgondolja, hogy az örökbefogadásnál nagyon sokan várnak kisbabára, és más módon próbál meg segíteni egy gyereken. Van, akit valamilyen személyes példa terel erre az útra: fiatalon látott nevelőszülőket, ismer intézeti gyerekeket. És vannak olyanok is, akik munkaként, hivatásként tekintenek a dologra, úgy érzik, így nem kell elmenniük egy hivatalba dolgozni, és többet lehetnek otthon a saját gyerekeikkel. Ez munka is, meg nem is. Foglalkoztatási jogviszonyt jelent, minden nevelt után jár ellátmány, amelynek minden fillérjét a gyerekre kell költeni, és el kell számolni róla. És emellett van a fizetés, ami a gyerekszámtól függ, de nem tud százötvenezer forint fölé menni. Vannak családok, amelyek ebből élnek, és akadnak falvak, települések Magyarországon, ahol ez az egyetlen szóba jövő munkalehetőség, míg másoknak a nevelőszülőség mellett is van állásuk. Ott, ahol pici babát nevelnek, vagy nagyon gyakran cserélődnek a gyerekek, jellemzőbb, hogy otthon marad az anya.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen feltételeknek kell megfelelnie a nevelőszülőnek?
Hogyan lehet elengedni az örökbefogadott gyereket nevelőszülőként?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .