Zirc példáján mutatjuk meg, milyen egy ideális kirándulási helyszín azokon a napokon, amikor nincs strandidő.

Hosszú évekre visszanyúló tapasztalatom szerint nincsen olyan balatoni nyaralás, amikor két héten át végig süt a nap és a fürdésen kívül nem is lehetne más programra rávenni a gyerekeket. Mindegy, mikor veszi ki az ember az éves szabadságát, abban lesznek esős vagy hűvösebb napok is. Az utóbbi években az átmeneti lehűlést hozó frontok és viharok ráadásul mintha rendszeresen hétvégén érkeztek volna, de lehet, hogy ez csak szubjektív benyomás, és a statisztikák nem támasztják alá a „ha hétvége, akkor esik” megfigyelést.
Mindenesetre most, amikor ezt az ajánlót írom, péntek van és esik, ha nem is nagyon, de strandidőnek biztosan nem nevezném az aktuális időjárást.

Muszáj az ilyen helyzetekre előre betárazni valami programot, különben marad az egész napos ágyban heverés és telefonnyomogatás.

Mi az ideális alternatív program azokra a napokra, amikor nem süt hét ágra a nap, vagy csak még nem melegedett vissza eléggé a víz a fürdésre? Szedjük össze:

  1.  Ne legyen messze a nyaralásunk állandó helyszínétől, mert ritkán hallani olyan gyerekről, aki kimondottan lelkesedne egy oda-vissza 140 kilométernél hosszabb kocsikázásért.  
  2. Mivel egész napos elfoglaltságot kell megoldani, érdemes olyan célpontot választani, ahol többféle kínálat várja az érdeklődőket, mert a gyerekek egy-másfél óránál többet egyszerre úgy sem fognak egy valamivel foglalkozni.
  3. Legyen a kínálat kevert, ami tartalmazhat valamennyi kulturális elemet, de közben lehessen kirándulni és mozogni.
  4. Ha a nap folyamán várható eső, akkor mindenképpen előnyt élveznek azok a helyek, ahol a kültéri mellett a beltéri programok is biztosítanak néhány órás élményt.
  5. Legyen a közelben cukrászda, fagyizó, vendéglő, amit be lehet ígérni a kulturális táplálék helyett valami másra vágyó gyerekeknek.

Ha a Balaton keleti medencéje körül nyaralunk valahol, akkor a felsorolt öt szempont tökéletesen illeszkedik Zircre. Közel van: Balatonfüredtől 40 kilométer, de még Siófoktól is belefér a határesetnek számító 65 kilométerbe. A kínálat sokszínű: igen, van benne berzenkedést kiváltó templomlátogatás, de van fantasztikus arborétum is. Maga a barokk apátsági templom egyébként olyan hatásos, hogy – ha már rá tudtuk őket venni a belépésre – még a gyerekeket is egész hosszan leköti a hófehér falak és az aranyozott díszítések látványa. Az arborétum viszont garantált siker minden korosztály számára, hihetetlen nagy fák, romantikus sétányok, kis hidak, tó, őzek, különleges bogarak, madarak: remek időtöltés, ha épp nem esik. És az azért ritka, hogy egész nap essen. Amikor rázendít, akkor be lehet szaladni az apátság messze földön híres könyvtárába, ezért is ideális választás Zirc. Ez megint egy érdekes dolog, ha azt mondjuk egy gyereknek, hogy ma meglátogatunk egy könyvtárat, ahol 65 ezer kötet található hetven ősnyomtatvány társaságában, akkor … hát inkább nem írom le az első reakciót. Ellenben, ha már ott lépdelünk a gyönyörű faintarziás parkettán és megérzik a régi könyvtárszoba utánozhatatlan illatát, akkor nehéz elképzelni, hogy utólag valaki is megbánja a kis kiruccanást.

Galéria | 6 kép

Végül, ott az ötödik pont, és Zircen azzal sincs gond: az apátság oldalában hamburgerező és cukrászda is található, ahol a felnőttek az apátok által készített helyi sör segítségével adhatják át magukat a családi kirándulás örömének.

(Kiemelt kép: Zirci Ciszterci Apátság Fotó: Wikipédia)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!