A világ egyes pontjain így ehetünk biztonságban az éttermekben

Mutatjuk, hogy milyen megoldásokkal álltak elő az éttermek a koronavírus-járvány miatt, szerte a világon.

Mi történt?

A koronavírus-járvány óriási hatással volt a vendéglátóiparra és még nem lehet látni, hogy milyen hosszabb távú hatásai lesznek a korlátozásoknak, és úgy egyáltalán, a pandémiának. A világ különböző pontjain azt tesztelik, hogyan lehetne biztonságosabbá és egyben gazdaságilag is életképessé tenni az éttermeket. 

Miért fontos?

Bár már a legtöbb helyen feloldották a korlátozásokat, a járványügyi szakemberek azt mondják, hogy továbbra sem árt az óvatosság, ugyanis a vírus továbbra is köztünk van, ahogy a fertőzésveszély is a mindennapjaink része. Nem árt ezt szem előtt tartani, ha étterembe vagy egyéb vendéglátóhelyre megyünk.

Tovább olvasnál? Ez lesz még a cikkben:

  • Amszterdamtól Ausztráliáig: ilyen újdonságokat vezettek be egyes éttermekben.
  • Május 29-től mi is újra mehetünk éttermekbe.

Üvegkalitka a jövő?

Egy statisztika szerint az amerikaiak több mint fele fél attól, hogy elmenjen egy bárba vagy moziba. Csak minden ötödik megkérdezett mondta azt, hogy nincs gondja a vendéglőbe járással vagy egy bevásárlóközpont felkeresésével a következő hónapban.

Maruti Seth, egy franchise-rendszerben üzemelő Burger King étterem tulajdonosa azt mondta, hogy szerinte a következő években az egészségügyi biztonság lesz a vendégek első számú szempontja, amikor éttermet választanak

– írja a Financial Times. Egy vidéki, svédországi étterem annyira komolyan vette a biztonságos távolságtartást, hogy egy tágas mezőn szolgálják fel az ételeket a vendégeiknek. Az ötlet egy svéd házaspáré, akik május 10-én nyitották meg egyedi éttermüket, és augusztus 1-éig már tele vannak foglalásokkal. Az étterem, mely a Bord för En (Asztal egy személyre) nevet viseli, mindössze egy asztalból és egy székből áll, ahol a vendég teljesen egyedül fogyaszthatja el a vacsoráját, miközben olyan mértékben izolálva van mindenki mástól, amennyire ez fizikailag csak lehetséges. A fogásokat az éttermet kitaláló pár, Rasmus Persson és Linda Karlsson, készítik, de személyes felszolgálás helyett egy precízen megalkotott kötélpályán, egy kosárban kézbesítik a menüt a vendégnek.
A hely abban is speciális, hogy a vendégek döntik el, mennyit fizetnek az ételért. Rasmus és Linda korábban a vendéglátóiparban dolgoztak, de jelenleg teljesen más területen keresik a pénzüket,  csak délután váltanak át étterem üzemmódba.  Svédországban egyébként a koronavírus-járvány alatt végig nyitva voltak az éttermek, ugyanakkor a vendéglátóhelyeken szigorú korlátozások vannak arra vonatkozóan, hogy az étkezőcsoportok milyen távolságra lehetnek egymástól, és hogy ezeket jelölni kell.

De nemcsak a svédek rukkoltak elő újdonságokkal: Amszterdamtól Ausztráliáig innovációkkal kísérleteznek, amelyek hamarosan akár új normákká válhatnak a gasztronómia területén. Lehet, hogy teljesen másként fognak kinézni az éttermek, étkezdék a világjárvány utáni világban? Ez nagyban összefügg azzal is, hogy melyik nemzetről beszélünk, az amerikaiak valószínűleg szeretnének majd minél hamarabb visszatérni az előző életükhöz, míg a franciák óvatosabbak lehetnek a jövőben. Nézzünk néhány, már létező alternatívát:

A német Robin Pietsch például azon gondolkodik, hogy kicsi „üvegházakat” létesít a Wernigerode kastély előtt elterülő hatalmas téren – írta a Die Welt német napilap. Minden üvegkabinban két vendég étkezhetne biztonságosan, de mégis úgy, közben élvezhessék a táj szépségét. Pietsch szerint az ő üvegházai ihlették egy amszterdami vegán étterem vízparton felállított üvegobjektumait. Az amszterdami projekt ötletgazdája a Mediamatic művészeti központ, amely az egyik helyi csatorna partján állította fel kalitkáit. A tesztüzem sikeresnek mondható, a helyek már jó előre elkeltek, holott az éttermek még nem is nyithattak ki – így az üzemeltetők joggal reménykednek a sikeres működésben. 
A Maryland állambeli Ocean Cityben, a tenger gyümölcseit kínáló pub tulajdonosa kreatív módszert talált arra, hogy az üzlet a járvány alatt is tudjon működni.  A „Fish Tales” vásárlóinak vicces, óriási felfújható belső gumikat kell viselniük, amelyek kerekeken gurulnak. Ezek a „lökhárítóasztalok” hat láb szélességűek, és a tulajdonos 40–60 darabot szándékozik elhelyezni az éttermében.

Ranjit Mathrani, a londoni Veeraswamy indiai étterem tulajdonosa azt tervezi, hogy a vendégeket lázmérésnek vetik alá, és megkérik őket, hogy töröljék át fertőtlenítő kendővel a kezüket. Az északnémet Schwerin kisvárosában a Rothe család cukrászdája viccesre vette a figurát: a vendégek itt szalmakalapra erősített, uszodákból ismert, hosszú szivacsrudakkal határolhatják le területüket, biztonságos távolságban maradva így a többi vendégtől. 

Május 29-től nálunk is megengedetté vált a budapesti vendéglátóhelyek, éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók belső zárt tereiben történő tartózkodás, valamint a megrendelt ételt és italt az eddigi szabályoktól eltérően már nemcsak a kerthelyiségekben, hanem a benti légtérben is el lehet fogyasztani, és ez igaz a szállodák által üzemeltetett vendéglátó helyiségekre is. A dolgozóknak maszkot kell viselniük és kötelező a védőtávolság betartása is, vidéken és a fővárosban egyaránt. Egyelőre itthon még nem láttunk ilyen extra megoldásokat, de amint belefutunk egy ilyenbe, megírjuk. Sőt, ha te látsz ilyet, küldd el nekünk a központi e-mail címünkre.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!