Autós koncertek és műanyag buborékok: mennyire változik meg az életünk a koronavírus-járvány után? Furcsa élmények jöhetnek.

Mi történt?

Létrehoztak egy plexibúra prototípust, amely az éttermekben védhet meg bennünket a nem kívánatos vírusoktól.

Miért fontos?

Mert a koronavírus-járvány után sokan és sokáig aggódnak majd még – teljesen jogosan – a fertőzésveszély miatt. Különösen, hogy a járvány újabb hullámáról beszélnek, illetve a tudósok szerint egyre több járványra számíthatunk.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Autós mozik, autós koncertek lehetnek a jövő szórakozási formái?
  • Az étlapok is vírushordozók lehetnek.
  • Elfelejthetjük az egyterű irodákat és talán visszatérnek az irodai boxok?

„Semmi sem lesz már olyan, mint régen volt.” Az elmúlt hónapokban többször hangzott el, íródott le ez a mondat a világ összes nyelvén, mint korábban bármikor. De vajon tényleg teljesen megváltoztatja a koronavírus-járvány az életünket, vagy szépen lassan helyreáll majd a világ rendje? Összeszedtünk néhány egyelőre szokatlan megoldást, ami előbbire példa, de korántsem biztos, hogy ezek tartósan így maradnak. Év elején arról jöttek sorban a hírek, hogy az országok lezárják a határaikat, és bezárnák a azok a helyek, amelyek a mindennapi életünk természetes helyszínei voltak. Sorra csukták be kapuikat az éttermek és a bárok, a mozik és a színházak, a múzeumok és még a munkahelyek is, lényegében minden. Májusban viszont már azt lessük, hogy mi, mikor és hogyan nyit ki: Magyarországon is lassan újraindul az élet. A teraszokra már ki lehet ülni, és Budapesten kívül már bizonyos szabályok betartása mellett belső térben is lehet újra enni és inni, de például koncerteket, bulikat még egészen biztosan sokáig nem lehet tartani. Vagy legalábbis nem úgy, ahogy mi azt elképzeljük.

Vendégek egy vendéglátóhely teraszán a budapesti Bálnánál 2020. május 18-án. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Autós mozi, autós koncert, autós minden?

Dániában például már tartottak egy koncertet, de úgy, ahogy valószínűleg még soha. Mads Langer énekes koncertjén ugyanis senki nem szállhatott ki az autójából, azaz ez lehetett a világ első drive-in koncertje. Amint a Loudwire videójából kiderül, Dél-Koreában is rendeztek egy hasonló bulit: mindkét rendezvény telt házas volt, miközben persze jóval kevesebb autó fér el egy nézőtéren, mint ember. Ez lehet a jövő? Még nehezebb lesz koncertekre jegyet kapni, mert parkolóhelyekben mérik majd a telt házat? 

Autós koncert a csehországi Ostravában 2020. május 15-én. (Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency / Afp)

Az autós moziknak viszont jóval nagyobb hagyományuk van, mint az autós koncerteknek: már az 1930-as években voltak ilyenek az USA-ban. A csillaguk aztán lassan leáldozott, és már csak alig néhány helyen, a nosztalgia-faktorra játszva tartott nyitva ilyen mozi. Magyarországon egyébként 1984-ben Szentendrén nyílt az első autós mozi, és manapság is működik néhány, például Csopakon, Nyírpazonyban,és Mogyoródon, valamint Budapesten. Ezek a rendes mozikkal ellentétben nyitva tarthattak a járvány idején is, de úgy néz ki, a „rendes mozik” is kinyithatnak lassan. Könnyen lehet mégis, hogy a társadalmi távolságtartás miatt reneszánszukat élik majd az autós mozik. Végül is miért ne lehetne minden autós? Persze nagyon nem környezetbarát mindenhova kocsival járni, de ha vannak már drive-in koncertek, akkor innen már az autós színház például csak egy lépés. Május végén egyébként megnyílt Magyarország első autós szafari parkja is. 

Élvezzék a vacsorájukat – ebben a műanyag buborékban

Egy étterembe viszont általában nem lehet behajtani autóval. És egyébként is: a volán mögött – valljuk be – kevésbé esne jól bármilyen étel, mint egy hangulatos étteremben, asztalnál ülve. Autós koncert rendben, de azért mindennek van határa! Az éttermek ennek megfelelően más irányokba keresik a jövő lehetőségeit: egyelőre elég sci-finek tűnik mindegyik, de lehet, hogy hozzá kell ezekhez is szoknunk, ha a gasztronómiai élmény címszó alatt többre vágyunk, mint a házhoz rendelés.

Párizsban egy étteremben már használják a Plex’Eat prototípusát: ez lényegében egy műanyag búra, amely ráereszkedik az emberre.

 Christophe Gernigon dizájner azt mondta a Reutersnek, hogy azért tervezte meg a Plex’Eatet, mert a többi műanyag térelválasztó szerinte olyan érzést kelt, mintha börtönbe menne az ember látogatóba, ez pedig stílusos megoldás. Van is rá érdeklődés Argentínától Kanadán át Japánig.

Egy amszterdami étterem üvegházakkal védi vendégeit a koranavírustól (Covid-19) 2020. május 12. (Fotó:Paco Nunez / Anadolu Agency / Getty Images)

Az amszterdami ETEN étteremben üvegkalitkákba ültetik a vendégeket, ami néhány fokkal jobban emlékeztet a régi világunkra, mint egy ránk ereszkedő műanyag buborék. És olyan változások is jöhetnek, amire nem is gondolnánk. Kinek fordult meg a fejében például korábban, hogy egy menü potenciális vírushordozó? Márpedig hányan megfogdossák! Egy római étteremben ezért a pincér egy tabletet hoz az asztalhoz, amiről egy QR-kódot bescannelve a telefonunkon nézhetjük meg a menüsort.

Viszlát egyterű irodák?

Egy 2018-as felmérés szerint az egyterű irodákban dolgozók sokkal jobban tartottak a fertőzésektől, mint azok, akik nem ilyen helyen dolgoztak. És 2018-ban a kutatókon, orvosokon kívül még nem sokan emlegették a koronavírust. Az ilyen irodákban valóban könnyebb megfertőződni, például Dél-Koreában 216 alkalmazottból 94-en kapták el a betegséget egy nyílt irodában. Így egészen biztos, hogy változás lesz a munkahelyeken. Az már látszik, hogy a home office el fog terjedni, de akiknek be kell járniuk majd dolgozni, azok is más környezetre számíthatnak – például újra megjelenhetnek a korábban sokszor elátkozott választófalak.

Speciális plexiüveg-elrendezés a belga Franssen Keukens tárgyalótermében. (Fotó: BELGA PHOTO ERIC LALMAND / Afp)

Azt is többen felvetették, hogy tiltás lesz majd a személyes holmik bevitelére, mert ez nehezíti a takarítók dolgát. Az egymással szembeülő kollégákat a közeljövőben ültethetik egymásnak háttal, vagy akár külön irodákba is. Valamint az is életszerű, hogy sokkal több rézfelületet fogunk látni, ugyanis ezen a fémen kevésbé tapad meg a vírus. És akkor azon már ne is lepődjünk meg, ha a bejáratnál lázat mérnek majd, és kötelező lesz a maszkviselés.

(Kiemelt kép: Római kávézó 2020 május 18-án. Fotó: Riccardo De Luca/Anadolu Agency / Getty Images)