A magyar vízilabda nagy alakjától, Benedek Tibortól búcsúzunk

Benedek Tibortól, a háromszoros olimpiai aranyérmes, világbajnok és Európa-bajnok vízilabdázótól, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitányától, férjtől, apától, egy remek embertől búcsúzunk.

Meghalt Benedek Tibor, háromszoros olimpiai aranyérmes, világbajnok és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya – közölte a Magyar Vízilabda-szövetség.

Benedek Tibor minden idők negyedik legjobb magyar vízilabdázója volt, tagja a sportági Hírességek Csarnokának (International Swimming Hall of Fame), és négyszer választották Magyarországon az év vízilabdázójának.

„Elegem van már abból, hogy állandóan csak itt az íróasztalnál kell üljek… Azt hiszem, hogy le kénem mennem már a medencepartra.”

– ezekkel a mondatokkal posztolta az UVSE Instagram- és Facebook-oldalán látható videókat, amelyben bejelentette, hogy  a szakmai igazgatói poszt mellett az UVSE férfi OB I-es és ificsapatának vezetőedzője is lesz. Minden idők egyik legnagyobb sportolójának több évtizednyi vízilabdázás után hiányzott a medence. Régóta tartó betegsége miatt idén májusban minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől visszavonult. „Ezúton szeretném megköszönni az egyesületben eltöltött három és fél évet, mely idő alatt rengeteg szeretetet, támogatást és bizalmat kaptam az egyesület vezetőitől, elsősorban Lovas Péter elnöktől és munkatársaimtól. Külön köszönet minden fiatal sportolónak, akiket taníthattam, vagy szerencsés esetben a mesterük lehettem. Szerettem mester lenni, megkaptam tőle szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként, és büszke vagyok a csapatra, amellyel másfél szezont együtt dolgoztam. Összességében elmondhatom, hogy szövetségi kapitányként és utánpótlásedzőként is mindent megkaptam, amit megkaphattam, sajnos mindent nem nyerhettem meg, de nem akarok telhetetlennek látszani” – írta állásfoglalásában az UVSE vezetőedzője, a klub honlapján a vízilabda történetének egyik legnagyobb alakja. Játékosként háromszoros olimpiai, valamint világ- és Európa-bajnok, a legendás aranycsapat egyik karizmatikus egyénisége. Visszavonulása után a válogatott edzője, majd szövetségi kapitánya lett. Vezetésével lett ismét világbajnok a válogatott. 

Az akaraterő bajnoka

Bevallása szerint szorgalmával, kitartásával került a legjobbak közé, alig volt ötéves, amikor kapcsolatba került a vízzel, édesanyja vitte el úszni gerincproblémái miatt. 

Nem voltak különösebb képességeim, semmi sem predesztinált arra, hogy sportoló legyen belőlem. Szorgalmas voltam, kitartó és akaratos. Valami vágy fűtött, mindig a legjobb akartam lenni abban a közegben, amiben voltam.

– mondta egy korábbin interjújában a Nők Lapjának. Csapó Gábor olimpiai bajnok révén bekerült a KSI-be, majd innen igazolta le az őt az UTE, ahol fiatalkori éveinek legnagyobb klubsikereit érte el 1980 és 1989 között. 1991-ben a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, 1993-tól pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója lett, ahol 2006-ban vehette át diplomáját.  Élt Olaszországban, kétszer házasodott életében. Második felesége Epres Panni modell – Magyarország egyik kedvenc sztárpárjaként tartották számon őket. 2007. június 24-én született meg közös kisfiuk, Mór, 2009 augusztusában pedig kislányuk, Barka. Előző házasságából egy lánya született, Genevre. Bár édesapja színészként dolgozott, őt különösebben nem vonzotta ez a szakma, bár az aranycsapat szárnyalásának ideje alatt láthattuk néhány reklámfilmben, például amikor egy hűtőt nyitogat és kicsit fals hangon a Túró Rudiról énekel.
„Kiskoromban voltak kudarcaim. Egyszer a rádióból rúgtak ki, mert rosszul olvastam fel valamit, egyszer pedig a zeneiskolából. Ennyi nekem elég volt. Azóta kabinetalakításként megadatott nekem Túró Rudi. Apu sem nyaggatott még soha, hogy szeretne elkezdeni vízipólózni…” – mesélte egy korábbi interjújában.
Sportkarrierje kimagaslóan hosszú volt, ebben voltak óriási sikerek, olimpiai aranyak, nagy versenyek, és – ahogy kell – mélypontok is. Fiatalon, 16 évesen mutatkozott be először a felnőttek között, 23 évvel később vonult vissza játékosként. 18 évesen lett válogatott, első meccsén az ő két góljával fordított a magyar csapat a kétszeres olimpiai és világbajnok jugoszlávok ellen. 1991-ben, 19 évesen már tagja a világbajnokságon bronzot nyerő csapatnak. 1992-ben vett részt az első olimpiáján, Barcelonában gólkirály lett, de a csapat ekkor még csak a 6.  1995-ben Világkupát, 1997-ben Európa-bajnokságot nyert a válogatottal, amelynek tagjai tették ki a későbbi, ikonikus,  háromszoros olimpiai bajnok csapatot. Aztán jött a krach, 1999-ben egy doppingvizsgálatot követően 8 hónapra eltiltották a játéktól, ami nagyon megviselte. Ezzel kapcsolatban később azt nyilatkozta, hogy ha értett volna bármi máshoz, akkor ennél a pontnál abbahagyta volna a vízilabdát, annyira bántotta az igazságérzetét a büntetés. Ám ezen a holtponton is átesett.

Eltiltása után a 2000-es olimpián már játszott, tagja lehetett annak a csapatnak, a döntőben négy gólt dobott, a csapat pedig  megnyeri Sydney-ben  az első aranyát. 

1996 és 2004 között Olaszországban él és vízilabdázik, majd hazaigazol, ennek az évnek a nyarán újabb olimpiai aranyat nyert, de 2005 májusában szívritmuszavarai miatt lemondja a válogatottságot. 2007  aztán újra a nemzeti csapat rendelkezésére állt, 2008 nyarán harmadszorra is olimpiai bajnok lett. A győzelem után 36 évesen visszavonult a válogatottságtól, de Olaszországban a klubjában még folytatta egészen 39 éves koráig – 2012. május 23-án bejelentette visszavonulását. Ma hajnalban pedig végleg távozott a magyar aranycsapata egyik legendás alakja. Haláláról a családja tájékoztatta a Nemzeti Sport szerkesztőségét:

„Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után. Részvétnyilvánításokat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak szabályait.”

(Kiemelt kép: Benedek Tibor szövetségi kapitány a Világliga-selejtezők utolsó csoportmérkőzésére készülő férfi vízilabda-válogatott edzésén 2013. március 25-én a budapesti Császár-Komjádi Sportuszodában. Fotó: Illyés Tibor/MTI)