Hongkongban könnygáz ízű fagyival biztatják a tüntetőket

Fontos társadalmi üzenete van a pokoli ízű fagyinak. Japánban pedig minden apropó nélkül vásárolják a hasonlóan bizarr ízű fagyasztott desszerteket. Mutatjuk, miket.

Mi történt?

Egy hongkongi fagyizó elég szokatlan ízzel rukkolt elő a nyári szezonra: a szokásos, csoki-, vanília-, citromízű fagylaltok között már könnygáz ízű gombócokat is nyalhatnak a helyiek.

Miért fontos ez?

A fura íz egyben egy bujtatott, fontos társadalmi üzenet. A fagyizó tulajdonosa a demokrácia melletti mozgalmak fontosságára emlékeztet, és azokra az összecsapásokra, amikor a rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • Könnygáz ízű fagyi lett a demokrácia jelképe. Elmondjuk, miért.
  • További fagyasztott furcsaságok, ezúttal Japánból.

Fagyival a demokráciáért

Egy olyan országban, ahol következményei vannak annak, ha kritizálod a kormányt, nem árt óvatosnak lenni. Nem véletlen, hogy a fagyizó tulajdonosa, aki a kellemetlen ízű fagyijával a decemberi kínai tüntetésekre reflektált – a megtorlásoktól félve –, név nélkül nyilatkozott a Vice-nak. A férfi a könnygáz ízű fagyijával arra szeretné emlékeztetni a lakosságot, hogy ne feledjék, folytatni kell a tüntetéseket a demokráciáért.
Hongkongban tavaly június óta folynak a tömeges szerveződések, azt követelve a kormánytól, hogy független testület vizsgálja ki a rendőri túlkapásokat, engedjék szabadon azokat, akiket letartóztattak, és tartsanak szabad választásokat. A könnygáz bevetése decemberben történt, egy héttel a városállamban tartott helyhatósági választások után. A többezres tüntetők a Carrie Lam vezette kormány lemondását sürgették, és több helyen összecsaptak a rohamrendőrökkel. A fagyi íze pedig arra reflektál, hogy ekkor a hatóságok jelentése szerint a tüntetések alatt 16 ezer lövedéknyi könnygázt tüzeltek a tüntetőkre. Bár az elmúlt hónapokban a pandémia és a kijárási korlátozások miatt az emberek kénytelenek voltak otthon maradni,  így tömeges megmozdulások sem voltak, a kínai kommunista diktatúra a vírushelyzet rendeződése után azonnal lecsapott, és büntetésül a hatóságok 15 embert tartóztattak le Hongkongban. A Vice azt írja, hogy a hongkongiak nem ijedtek meg, és mindent megtesznek azért, hogy életben tartsák a lázadó hangulatot: mindenki a maga módján próbálja meg emlékeztetni az embereket arra, hogy érdemes továbbra is harcolni az elnyomó rendszer ellen.
A cél az volt, hogy az íz tényleg hasonlítson a könnygázra, több összetevőt is kipróbált, hogy a megfelelő eredményt kapja, kísérletezett mustárral és wasabival is, de a bors volt az igazi, amit előbb megpörkölnek és megőrölnek.
„Olyan, mint a könnygáz. Kezdetben nehéz lélegezni, nagyon csípős és irritáló. Azt érzem tőle, hogy azonnal sok vizet akarok inni” – mesélte egy vásárló, aki szerint a fagyi a tüntetésekre emlékezteti.

Egy egészségügyi önkéntes segítséget nyújt egy jégkrém árusnak a hongkong-i tüntetések alatt 2019 december. (Fotó: Philip FONG / AFP)

Nem ez az első furcsaság a fagyik piacán

Például a hideg desszertek rendkívül kedveltek Japánban: a tradicionális édességektől kezdve, mint például a kakigōri, a külföldi importált termékekig, mint a gyümölcsös parfé, minden megtalálható az országban. A csavaros fagyi 1950 óta nagy kedvenc náluk, persze ezeknek az ízesítéseit is rendesen megbolondították és helyi alapanyagokból készítették őket. Az egyik nagy kedvencük, ami innen Európából nézve elég vadnak tűnik, az algából készült fagylalt, illetve a szója vaníliával párosítva. Ennél is bizarrabb fagyasztott furcsaságokat árulnak a  Namja Town nevezetű hatalmas élményparkban található Ice Cream City-ben, ahol tényleg mindenféle ízű jégkrémet, fagylaltot lehet találni. A levendulástól kezdve az indiai curry ízűn át egészen a halas, vagy lóhús ízűig.  De akadnak fokhagyma, vagy sör ízű fagyasztott desszertek is. Ohióban egy fokkal barátságosabb ízekkel operál Jeni Britton Bauer – az Ohio-i Jeni Splendid Ice Creams tulajdonosa – még azzal együtt is, hogy folyamatosan feszegeti a határokat. Az egyik nyár különlegessége volt nála például a Pickled Mango, a krémsajt alapú fagylalt, enyhén fűszeres mangómártással.
Az eszkimó fagyi nem lesz a vegánok kedvence, amit eredetileg a szokásos bálnavadászati szezon előtt készítettek. Minden tavasszal – a mai napig – összegyűlnek az alaszkai őslakosnők, és hatalmas üstökben tarándszarvas zsírt és fókaolajat kevergetve, sajátos finomságot készítenek. Ez az akutaq, az eszkimó jégkrém. A fő alapanyaga a zsír és az olaj, de néha víz vagy friss hó is kerül bele, így az állaga kicsit a krémbevonóra emlékeztet. Az eszkimó fagylaltnak sós és édes verziója is létezik, az előbbibe sokszor húst tesznek, szarvasfajtáét, vagy szárított halat, míg az édes variációt bogyós gyümölcsökkel készítik, viszont az állati zsír (ami rendszerint fóka) miatt  némileg ez is sós.

(forrás: Dining Guide, Vice, Tripzilla, 

(Kiemelt kép: Unsplash)