Sokakat foglalkoztat az a kérdés, ebben a helyzetben mi várható a diákmunkák piacán. A szakértők szerint a helyzet jobb, mint gondolnánk.

Mi történt?

Annak ellenére, hogy a járvány miatt tízezrek vesztették el az állásukat, a diákmunkák iránti kereslet hosszú távon várhatóan nem fog csökkenni.

Miért fontos ez?

Sok szülő örül, hogy a gyereke a nyáron nem csak a számítógép előtt ül, hanem kis keresetre – és ezáltal munkatapasztalatra – is szert tesz.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • Hogyan hat a járvány okozta veszélyhelyzet a diákmunkák piacára?
  • Egy iskolaszövetkezeti vezető osztja meg tapasztalatait és tanácsait.

Bár a fesztiválszezon 2020-ban elmarad, mégis élénk maradhat az érdeklődés ezen a nyáron is a diákmunka iránt. Az is szinte bizonyos, hogy a sokáig karanténba szorított fiatalok el akarnak majd valahol helyezkedni. Ugyanakkor változóban vannak a célok, és a motiváció is eltér az eddigiektől – állítja a diákfoglalkoztatást szervező Job Force Iskolaszövetkezet vezetője, Tóth Tamara.
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a válság miatt állásukat vesztő felnőttek nem szorítják-e a ki a diákmunkát a piacról. Ezt valószínűsítené a 2008-2009-es gazdasági válság tapasztalata, amikor csökkent a kereslet a diákmunkák iránt. A szakember szerint azonban most nem ez a helyzet. – A válság egyik pillanatról a másikra ért bennünket, a járvány kitörését megelőzően munkaerőhiány volt. A hirtelen állásukat vesztők ezért a tartósan betöltetlen álláshelyekre áramlanak be, a diákok által ellátott munkákat ez kevéssé érinti – válaszol a nőklapja.hu kérdésére Tóth Tamara, aki szerint már csak azért sem indokolt a korábbi válsághoz hasonlítani a mostani helyzetet, mert akkoriban eleve magasabb volt a munkanélküliségi ráta. A jelenlegi helyzet hosszú távon kifejezetten kedvez a diákmunkáknak, a cégek ugyanis kevéssé mernek hosszú távra tervezni, sokkal több lesz a rugalmas munkaerőt igénylő, rövid távra hirdetett pozíció. Bár az kétségtelen, hogy a válság begyűrűzését követően a diákmunka-vállalók iránti kereslet is csökkent, de a szövetkezeti ágazat szereplői szerint a hirtelen beszakadás után gyors regeneráció várható. 

A fokozatosan újrainduló turizmusban és vendéglátásban is az látszik, hogy a vállalkozások kevésbé bátrak, jobban megéri rövidebb időre, nagyobb forgással szerződtetni a fiatalokat, mint hosszabb időre fölvenni egy-egy dolgozót.

De kiváló példája ennek a szezonális agrármunka is, ami klasszikus win-win helyzet: a diákok a szezonális munkát elvégzik, viszont őszre a munka is megszűnik. Ezeken a területeken továbbra is számítanak a diákokra a cégek.
Tóth Tamara szerint idén a diákoknak nagyobb rugalmassággal kell a nyarat tervezniük. – Annyira nem mernek a vállalkozások tervezni, hogy arra számítunk, a munkalehetőségeket a munkavégzés megkezdése előtti 2-3 napban, maximum egy hétben tudjuk csak kiközvetíteni. Lélekben erre kell készülniük a diákoknak – magyarázza.
A szakember ugyanakkor fölhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is megéri szervezett diákmunka-szolgáltatón keresztül elhelyezkedniük az érintett diákoknak, hiszen amellett, hogy erősebb jogbiztonságot teremtenek számukra, az álláslehetőségek jelenlegi kiszámíthatatlansága miatt az ilyen profilú cégeknél jobban koncentrálódnak az ajánlatok.

Országszerte évente nagyságrendileg 300 ezer diák vállal valamilyen diákmunkát, az éves eloszlás csúcsa a nyári szünet, de sokan egész évben dolgoznak.

Kormány Gerda egy budapesti középiskolában tanul, már két éve diákszövetkezeti tag. Leggyakrabban árufeltöltést vállal egy német élelmiszerbolt-hálózatnál és egy drogériánál. Fontos számára ez a munka, mert a keresetéből tud olyasmit megvenni magának, amit a szüleire nem szeretne ráterhelni. Ha például szüksége van egy jobb minőségű mobiltelefonra, vagy kozmetikusra, fodrászra szeretne költeni, akkor megkeresi a rávalót. Gerda arról számol be, hogy a járvány kitörését követő első hónapban rengeteg munkája volt, aztán áprilisban nagyon megcsappantak a lehetőségek, csak egyszer-kétszer hívták árufeltöltőnek. Szerinte a gazdasági visszaesés nem fogja jelentősen csökkenteni az munkái számát, de nem hiszi, hogy válogatni tudna a lehetőségek között. – Az biztos, hogy meg kell mozdítani a raklapot. A nagy áruházak mindig fognak keresni árufeltöltőket – jelenti ki.

(Kiemelt kép: Unsplash)