Charlize Theron színésznő kezdeményezéséhez, amellyel a családon belüli erőszak áldozatait támogatja, egy sor sztár is csatlakozott. A probléma aktuálisabb, mint valaha, hiszen egyre több nőt és gyereket érint a téma.

Mi történt?

Charlize Theron színésznő kezdeményezéséhez, amellyel családon belüli erőszak áldozatai számára gyűjtenek pénzt és alakítanak ki menedékhelyeket, 50 befolyásos nő, köztük több szupersztár is csatlakozott.

Miért fontos?

Mert az amúgy is elkeserítő statisztikák egyre rosszabbodnak a karanténintézkedések miatt: másfélszer annyi nőt bántalmaznak otthonukban, mint tavaly ilyenkor.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Egy másik híresség is hatalmas összeggel segít.
  • Magyarország elutasította az Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

Charlize Theron, Oscar-díjas színésznő április végén jelentette be, hogy alapítványa, az Africa Outreach Project egymillió dollárral segíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet a Dél-Afrikai Köztársaságban és az Egyesült Államokban, amiből félmillió dollárt a #TogetherForHer (magyarul együtt érte) kezdeményezés keretein belül a családon belüli erőszak áldozatainak szánnak (ez már nemcsak az USA-ra és Dél-Afrikára terjed, több mint 100 országra kívánják kiterjeszteni az adományok elosztását). A karanténintézkedések miatt szerte a világon megnőtt a bántalmazott nők és gyermekek száma, rengeteg nőnek nincs hova menekülnie erőszakos férfipartnere elől. A pénz menedékhelyek és segítőszolgálatok felállítására megy majd el, ezzel kínálva menekülési lehetőséget a bántalmazott nők és gyermekek számára.

– Háromból egy nő él át gender alapú erőszakot élete során – írta a színésznő Instagram posztjában – a tavalyi évben ez 243 millió nőt és lányt jelentett. A koronavírus miatt kialakult humanitárius krízis ezt csak még rosszabbá teszi. (…) ma büszkén jelenthetem be, hogy ezek a különleges, nagy hatalommal bíró nők meghallották segélykiáltásunkat, és csatlakoztak a #TogetherForHer kezdeményezéshez a Care Organization (ez egy nőket támogató szervezet, amely a szegénység felszámolásáért küzd – a szerk.) és az Entertainment Industry alapítvány oldalán. Olyan mozgalom vagyunk, ami azt támogatja, hogy a nők és lányok biztonságosan, erőszakmentesen élhessenek.

Kedvenceink a jó ügy érdekében

A film, a sport, a divat és az üzleti világ területeiről csatlakozott hozzá több mint 50 befolyásos nő (hogy miért csak nők, azt nem tudjuk), akik mindannyian pénzbeli segítséget is nyújtanak az alapítványnak. Többek között Michelle Williams, Salma Hayek, Laura Linney, Claire Danes, America Ferrara, Alyssa Milano, Anne Hathaway, Amy Schumer, Annie Lennox, Awkwafina, Courteney Cox, Iman, Jennifer Garner, Diane Von Furstenberg, Kristen Stewart, Kristen Wiig, Mariska Hargitay, Michelle Pfeiffer, Natalie Portman, Stella McCartney, Olivia Wilde, Paris Jackson, Penélope Cruz, Rachel MacAdams, Reese Witherspoon. Adományaikkal nemcsak az amerikai és dél-afrikai áldozatokat segítik, több mint 100 országba kívánnak juttatni a segélyekből.

– Én magam is családon belüli erőszak túlélője vagyok. Ez a legkevésbé elfogadható bántalmazási forma

– írta Viola Davis, a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot című sorozat sztárja. – Ha anyagilag támogatjuk a túlélőket, áldozatokat, az segíthet nekik kijutni, az érzelmi támogatás pedig abban segíthet, hogy igenis tudják, hogy értékesek – ez mindennél többet jelent.

Rihanna 2,1 millió dollárt ad

Rihanna Jack Dorsey-val, a Twitter és a Square vezérigazgatójával fogott össze, hogy megsegítsék azokat, akik Los Angelesben a karanténintézkedések miatt váltak a családon belüli erőszak áldozataivá. Rihanna alapítványa, a Clara Lionel Foundation és Dorsey is 2,1 millió dollárt ajánlott fel. Bejelentésükben kiemelték, hogy bár az ő segítségük Los Angelest érinti, de a családon belüli erőszak világjelenség, így a a munkát és az ennek felszámolására való erőfeszítéseket folytatni kell.

Egyre több az áldozat

Világszinten nagyot nőtt a családon belüli erőszakot elszenvedett nők száma – Európában például 60%-kal. Magyarországon is nagyon rossz a helyzet: idén márciusban negyedével csökkent az egyéb elkövetett bűncselekmények száma az előző évi adatokhoz képest, ám soha korábban nem követtek el annyi családon belüli erőszakot, mint ebben az időszakban – ezt a G7.hu írta meg a Belügyminisztérium adatai alapján. És ezek csak azok az esetek, amelyek a hatóságok látókörébe kerültek, valószínű, hogy ennél is sokkal több esetről van szó, hiszen sokan még segítséget sem mernek kérni. A nők elleni erőszak áldozataival foglalkozó szakemberek cseppet sem lepődtek meg a növekvő tendencia miatt, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) egyébként is leterhelt segélyvonala az utóbbi hetekben még forgalmasabb lett, és a megszokottnál súlyosabb helyzetek kapcsán is kapnak hívásokat. Ebben a környezetben történt meg, hogy a magyar parlament elutasította a 2014-ben egyszer már elfogadott Isztambuli Egyezmény ratifikálását (törvénybe iktatását).

Mi ez az Isztambuli Egyezmény?

Gyakorlatilag egy módszertani gyűjtemény, ami útmutatókat, szakmai protokollokat, széles körű és elég részletes leírásokat tartalmaz, amelyek segítségével az azt alkalmazó államok hatékonyabban léphetnek fel a családon belüli és a nők elleni erőszak ellen. Végső célja az erőszak megelőzésén túl az elkövetők büntetlenségének megszüntetése. A magyar kormány 2014-ben aláírta az egyezményt, amelynek ratifikációja eddig nem történt meg, és a keddi szavazás után pedig már nem is fog. Az egyezmény betartásához szükséges infrastruktúra kiépítése és üzemeltetése egyébként 8 milliárd forintba kerülne. Az Isztambuli Egyezmény teljes szövegét itt olvashatod el magyarul.

 

(Kiemelt kép: Reese Witherspoon, Charlize Theron és Salma Hayek a Sean Penn által alapított Haiti Segélyszervezet adománygyűjtő rendezvényén Fotó: Christopher Polk/Getty Images for J/P Haitian Relief Organization)