Több civil szervezet is közleményt adott ki arról, hogyan segíthetünk a koronavírus láthatatlan áldozatain.

Mi történt?

A koronavírus-járvány miatt rengetegen vesztik el a munkájukat, ami tartóssá teheti az éhezést a szegregátumokban, a családon belüli erőszak jelensége minden társadalmi rétegben felerősödhet, több tízezer gyerek pedig eszközök híján nem fér hozzá az online oktatáshoz, teljesen leszakadnak társaiktól. Több civil szervezet figyelemfelkeltő kampánnyal reagált.

Miért fontos ez?

A vírusos betegek számlálása mellett nem feledkezhetünk el azokról, akik most még kiszolgáltatottabbá váltak a gazdasági leállás és az általános létbizonytalanság miatt.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • Milyen összefogás született és mit tehetsz a társadalom legszegényebbjeiért?
  • Hogyan ismerheted fel ha valakit bántalmaznak a környezetedben és hogyan nyújthatsz neki segítséget a kijárási korlátozás ellenére?
  • Hogyan segíthetsz digitális eszközök beszerzésében a hátrányos helyzetű gyerekeknek?

Mialatt mindannyian a megfertőződött és a vírus következtében elhunyt betegek számát lessük, felbecsülni sem tudjuk, mennyien lehetnek azok, akik a gazdasági leállás vagy az általános létbizonytalanság miatt  veszélyeztetettek. A legsérülékenyebbek azok a rétegek, akik eddig is láthatatlanok voltak, és arról is készült kimutatás, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak száma növekszik, ami különösen veszélyes lehet a kijárási korlátozások idején. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk az elszegényedés és az erőszak potenciális áldozataira – derül ki civil szervezetek kampányaiból.

Összefogás a tartós éhezés ellen

„Tudtad, hogy a koronavírus-járvány áldozatainak száma jóval magasabb lehet majd, mint a vírus következtében elhunytak száma? A drámai előrejelzésekben, a riasztó grafikonokon nem szerepelnek azok a leendő áldozatok, akik a járvány hatásainak következtében veszthetik életüket. Akik szépen lassan éhen halnak, vagy a tartós éhezés nyomán gyógyíthatatlan betegségeket szereznek” – olvasható aHang Még egy falat adománygyűjtő kampányfelhívásában, majd így folytatják: „Pár hete megtapasztaltuk, milyen az, amikor felmerül annak a lehetősége, hogy nem lesz elegendő étel magunk, a családunk számára. Bevásároltunk, feltöltöttük a kamrapolcokat, de még akkor sem voltunk nyugodtak, mert nem tudtuk, hogy a megvásárolt élelmiszer hány hétre lehet elegendő. Rémálmainkban elfogytak a készleteink, és nem tudtunk enni adni a szeretteinknek. Gondolj most azokra a családokra, akik számára ez a rémálom a jelen idejű valóság. Soha nem volt még ekkora szükség az összefogásra!”
A Civil Kollégium Alapítvány (CKA) és az Esély Labor Egyesület (ELE)  sajtóközleménye szerint a szegregátumok lakói (alkalmi) munkáikat az elsők között vesztették el, tartalékaik nincsenek, a telepi boltok bezártak vagy nagyon megemelték az áraikat, nagyobb, olcsóbb üzletekbe nincs lehetőségük eljutni. Még a háziorvost sem tudják felhívni, ha észlelik magukon a betegség tüneteit, hiszen elfogytak az egységek a telefonokról. A CKA és az ELE az aHang platformon keresztül, a Még egy falat kampány keretében szabolcsi, nógrádi, borsodi és baranyai falvakba 500 család számára gyűjt adományokat, melynek során néhány hétre elegendő élelmiszerhez és tisztítószerhez juthatnak. 
A kampány során néhány hét alatt 20 millió forint gyűlt össze, ami a szervezők szerint példátlan: ilyen rövid idő alatt ennyi ember ilyen magas összértékben sosem adományozott a szegregátumok lakóinak. Az adományosztás első köre ugyan lezárult, a kampány mégis folytatódik, így akár egész nyáron ellátáshoz juthat a kiválasztott 500 család.

A családon belüli erőszak durvább és láthatatlanabb lehet, mint eddig

A járvány nem elhanyagolható mellékhatása a családon belüli erőszak felerősödése. A karantén okozta be- és összezártság növeli az áldozatok – túlnyomórészt nők és gyermekek – kiszolgáltatottságát, korlátozza menekülési lehetőségeiket, és még több kontrollálási és elszigetelési lehetőséget biztosít az elkövetőknek. Ebben a helyzetben még fontosabb tennünk azért, hogy az áldozatok ne maradjanak magukra és az elkövetőknek is tudomására hozzuk: az erőszak soha nem magánügy – olvasható a Stop-Férfierőszak projekt felhívásában. A szervezők arra is felhívják a figyelmet, hogy azok, akik korábban erőszak áldozatai voltak, számíthatnak arra, hogy az összezártság miatt ez a kitettség fokozódhat. Azt tanácsolják, hogy az érintettek figyeljenek azoknak a jeleknek a felerősödésére, amelyek meg szokták előzni a fizikai erőszakot. Ilyen jelek lehetnek, ha a házastárs családtagjain vezeti le a járványhelyzet okozta feszültséget, követeli a házimunkát, kierőszakolja a szexet, ürügynek használja a járványt arra, hogy fokozottan kontrollálja családtagjait anyagilag, érzelmileg, mentálisan, közvetlenül családtagjai, vagy saját maga ellen irányuló erőszakkal fenyeget, hogy rávegyen mást valamire, amit az nem akar, betegesen féltékenykedik vagy tárgyakat, háziállatot bánt.

Fontos tudni, hogy a személyes ügyfélfogadás szüneteltetése nem érinti a hatóságok jelzési és intézkedési kötelezettségét.

Ha bajban vagy, ha bajt sejtesz…

Az alábbi elérhetőségek valamelyikén kérhetsz segítséget:

Rendőrség: 112

Helyi Család- és Gyermekjóléti Központ: Ha van családsegítője, őt keresse.

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20, www.bantalmazas.hu (csak maga az áldozat keresheti, védett ház itt intézhető)

Gyermekvédő hívószám: 06-80-21-20-21 (Bejelentés gyermek vagy felnőtt veszélyeztetettségére. Azonnal továbbítják az illetékes hatóság, ill. a rendőrség felé.)

Áldozatsegítő Vonal (jogi, pszichológiai, szociális segítség, kárenyhítés bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak): 06-80-225-225 www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat

NANE (segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek): 06-80-505-101, www.nane.hu

Ökumenikus Segélyszervezet (információnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás): www.segelyszervezet.hu/hu/activities-hungary/bantalmazottak

Kék Vonal: bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak: 116-111, bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek: 116-000 (előhívó szám nélkül) www.kek-vonal.hu

A felhívás készítői azt javasolják, hogy a nagyobb dráma elkerülése érdekében a fenti esetekben minél hamarabb érdemes segítséget kérni. A távoltartási intézkedés a koronajárvány idején is foganatosítható. Ha ez nem lenne lehetséges azt javasolják, lépjünk kapcsolatba lakókörnyezetünk tagjaival, jelezzük nekik, ha félünk, kérjük meg őket, hogy figyeljenek és szükség esetén hívják a rendőrséget. Készítsünk össze minden nélkülözhetetlen dolgot – pénzt, iratokat, gyógyszert, telefont – ha szükséges, inkább meneküljünk el a kijárási korlátozás ellenére és kérjünk segítséget! (Ehhez elérhetőségeket a keretes részben találsz.)
Szomszédként, ismerősként, rokonként is sokat tehetünk az erőszak megállítása érdekében. Ha most nem is mehetünk át a szomszédhoz, írhatunk, telefonálhatunk neki. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy bántalmazás zajlik, akkor is tehetünk bejelentést a rendőrség felé. Ha van lehetőségünk rá, beszélhetünk a feltételezett áldozattal, megkérdezhetjük, jól van-e, bántalmazzák-e. Beszélhetünk más esetleges tanúkkal, hogy ők mit tapasztalnak? Ha a szomszédból erőszakra utaló zajokat hallunk, hívjuk a rendőrséget – javasolják a közlemény szerzői.

Lehetetlen küldetés: iskola otthon – offline

Amit azt korábbi cikkünkben is részleteztük, jelenleg több tízezer gyermek digitális eszközök nélkül, offline kénytelen megbirkózni az online oktatás kihívásaival, ami épp annyira lehetetlen, mint amennyire hangzik. Számukra az iskolák bezárása nemcsak az osztálytársak és a pedagógusok hiányát, de azt is jelenti, hogy egyszerűen lehetetlen hozzáférniük a tananyaghoz. Eszközök és sok esetben internet-hozzáférés híján lehetetlen lépést tartaniuk az osztálytársakkal.

Sokan most is postán kapják a feladatokat vagy személyesen veszik át az iskolában és tankönyvekből, visszajelzés, interakció, akár íróeszközök nélkül kellene boldogulniuk.

Rajtuk szeretnének segíteni az Ablak a padra és az OtthON projekt szervezői és adományozói.
Az Ablak a padra kampány során tanodákon és közösségszervezőkön keresztül juttatják el az adományként kapott digitális eszközöket, valamint a pénzadományokból vásárolt gépeket és internetet a rászoruló gyerekeknek – első körben 19 településen 300 tanulónak. Az eszközök beüzemelésében, a tanuláshoz szükség programok letöltésében és használatának megtanulásában önkéntes mentorok segítenek a családoknak és a gyerekeknek telefonon keresztül.
Az otthON Program célja hasonló: a szervezők az otthontanuláshoz szükséges eszközökre gyűjtenek azok számára, akik enélkül nem tudnának részt venni az iskolai távoktatásban. Használt eszközöket vásárolnak, ami az alacsonyabb árkategória miatt egyrészt a lehető legtöbb gyerek távoktatását teszi lehetővé, másrészt a fenntartható gondolkodást is erősíti a diákokban. A program keretében családok helyett oktatási intézményekhez juttatják el a számítógépeket, akik rendszeres igényfelmérés alapján térítésmentesen adják kölcsön az adományozott eszközöket a családoknak. A karanténhelyzet megszűnésével pedig az eszközök az iskolák tulajdonában maradnak, a későbbiekben ingyenesen kölcsönözhetőek lesznek a diákok számára.

(Kiemelt kép: Unsplash)