A koronavírus-járvány nem állhat a divat és a kultúra útjába: a Met múzeum Youtube-csatornáján elérhetővé tette 2020 legfontosabb divatkiállítását.

Mi történt?

Megtekinthető online a világ egyik legfontosabb divattörténeti kiállítása, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum About Time tárlata.

Miért fontos?

A koronavírus-járvány miatt a múzeumok is zárva tartanak, viszont sokan ilyenkor is vágynak arra, hogy múzeumi gyűjteményeket látogathassanak.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • Hol tekinthető meg a Met divatkiállítása?
  • Hatalmas csapást mért a járvány a múzeumokra, döbbenetes hiánya lesz a Metnek.
  • Ezeket a divattal kapcsolatos tárlatokat ajánljuk!

Csakúgy, mint a kulturális élet minden színtere, a Met (Metroplitan Museum of Art – Metropolitan Művészeti Múzeum) múzeum is bezárt a koronavírus-járvány miatt, így elmaradt az ott megrendezésre kerülő Met-gála, és bizony a hozzá tartozó divatkiállítás is. A Met egyébként úgy lépte meg a zárást az elsők között, hogy az idei lenne az egyik legfontosabb évük, hiszen a múzeum 2020-ban ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, emiatt pedig nagy szabású programokkal készültek. A múzeum vezetése gyorsan belátta, hogy a látogatók és a munkatársak egészségének szempontjából ez a felelős lépés – bevételkiesés ide vagy oda. Egyébként világszerte hatalmas csapást mért a járvány a múzeumokra, hiszen a legtöbb 2020-ra tervezett nemzetközi kiállítást el kellett halasztani, mert a műtárgyak szállítása jelen helyzetben nem megoldható.

Nagyszabású programok

Nemcsak az éves jótékonysági gála maradt el, de az a hatalmas parti is, amelyre minden olyan élő művészt meghívtak volna– ezernél is többen vannak – akiknek művei szerepelnek a Met gyűjteményében. Épp addigra fejeződött be a Met központi jubileumi kiállítása, a Making the Met installálása, amikor a vírushelyzet fokozódott – március 30-án nyitotta volna meg kapuit a látogatók előtt a 150 évet átölelő, provokatív tárlat. Vagy ott van Gerhard Richter eddigi legnagyobb amerikai kiállítása, ami csak a kilencedik napjánál tartott, amikor a múzeum bezárt. Ami viszont talán a legtöbb látogatót vonzza minden évben, és aminek popkulturális szempontból hatalmas jelentősége van, az az aktuális Met-gálával kezdődő időszakos divatkiállítás. Idén, a 150. születésnapra egy nagyívű, az irodalom és filozófia szellemi hátterébe ágyazott, a múltat a jelennel párhuzamba állító tárlat született, amihez Virginia Woolf Orlando című regénye, illetve Henri Bergson időfilozófiája adják az elméleti vezérfonalat, mintha csak Woolf időutazó, nemet változtató hőse/hősnője lenne a múzsa. A címe About time: Fashion and Duration, ami nagyjából azt jelenti: Itt az idő: divat és időtartam (vagy divat és időtállóság).

Nézd meg online!

A jelenlegi helyzet miatt természetesen ez sem látogatható, de a múzeumnál úgy döntöttek, hogy készítenek egy videót, ami végig veszi a legfontosabb darabokat, közéjük ékelve az író és a filozófus kapcsolódó gondolatait. Ez egyébként cseppet sem volt szokatlan lépés, rengeteg múzeum enged online betekintést tárlataiba, hiszen a kultúrára továbbra is hatalmas az igény.

Hatalmas érdeklődés

A NEMO (Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata – The Network of European Museum Organisations) felmérése szerint a koronavírus-járvány kezdete óta a múzeumok 40%-a tapasztalt nagyobb érdeklődést online tartalmaik iránt. Kérdőívüket egyébként összesen 41 ország – az Európai Unió mind a 27 tagállama, az Európai Tanács 9 tagállama, USA, Fülöp-szigetek, Malajzia, Francia Polinézia és Irán – privát és állami múzeumai töltötték ki, amelyek közül 32% vidéki, 68% pedig városi vagy fővárosi intézmény. A múzeumok 92%-a zárt be, néhány svéd, albán és osztrák kivétellel.

A magyar helyzet
A magyarországi múzeumi helyzet gyors feltérképezésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja (MOKK) vállalkozott. A válaszadók járvány következtében bezárt muzeális intézményeiben a látogatottság jelentősen, összességében több mint 2 millió fővel lehet kevesebb, ezen belül a múzeumpedagógiai foglalkozások tervezett résztvevői száma akár 250 ezer fővel is alacsonyabb lehet. A belépőjegyekből és egyéb szolgáltatásokból bevételkiesés, amely az éves intézményi költségvetés tervezett eleme, a felmérésben résztvevő intézményekben meghaladhatja a 280 millió forintot.

(forrás: magyarmuzeumok.hu)

A videó csak 12 percig tart, de a meditációs dallamokkal és a folyamatos órakattogással rendesen magába szippant, teljesen elveszel az időben, amíg végignézed, hogyan kerülnek párba a 19. és 20. vagy 21. századi ruhaköltemények, képet adva arról, ami a kiállítás lényege. És hogy mi volna az? Andrew Bolton, a Met vezető kurátora így nyilatkozott róla: – Mindig azt gondoltam, hogy a divat valójában csak egy másik szó arra, amit időnek nevezünk, így egy olyan kiállítást akartam, ami egyfajta meditáció a divatról és ideiglenességről. Úgy érzem, hogy jelen pillanatban a divat küzd a mulandósággal, az állandóság hiányával. Ezért arra gondoltam, hogy ha kiterjesztjük a feszültséget – az átmeneti jelleg és folytonosság, illetve tartósság közötti feszültséget – az szép módja lehet annak, hogy tudatosságot teremtsünk a folyamatosan előrehaladó divatról. – Mivel a kiállítás, a jelenlegi tervek szerint csak október 29-től látogatható, a múzeum úgy döntött, ízelítőt ad ezzel a 12 perces videóval arról, hogy szerintük miként generál időbeli asszociációkat, hogyan kapcsolja össze a múltat, jelent és jövőt a divat. A Met kiállításával kapcsolatban egyébként szerkesztőségünk tagjai is összeszedték, mit hoznának vissza a letűnt korok divatjából, ezt itt olvashatod!)

100 millió dolláros veszteség

Nem sokkal a múzeum bezárása után nyilvánosságra került egy levél, amelyet Daniel H. Weiss, a múzeum elnöke és Max Hollein igazgató küldött az intézmény többi vezetőjének, és amiből kiderül, hogy nem látják túl optimistán a helyzetet. Szerintük az újranyitás után akár akár egy teljes évbe is beletelhet, mire a látogatószám eléri a korábbi, éves szinten hétmilliós szintet. A két vezető kb. 100 millió dollárra teszi a várható bevételkiesést, illetve a járvánnyal kapcsolatban álló, nem tervezett kiadások együttes összegét. Mivel az éves költségvetés 320 millió dollár, így ez igen nagy szám.

Menj online múzeumba!

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mostanában számtalan online kiállítás közül válogathatunk szerte a világon. Ha szereted a divattörténetet, akkor összeszedtünk neked néhány csemegét, amelyekről lehet, hogy nem is tudtad, hogy megnézheted őket!

Balerinák, a divat hatalma, Eleanor Lambert

A New York-i divattechnológiai múzeum egy igazi kincsesbánya, amelyet most online is feltérképezhetsz, hiszen elérhetővé tették három, jelenleg is futó kiállításukat. Az egyik a Balerinák, ami azt mutatja meg, hogyan kölcsönzött a divat a balett jelmeztárából. Aztán ott van a Power Mode: The Force of Fashion, ami azt veszi végig, hogy az öltözködés miként játszik szerepet a divat a hatalmi viszonyok kialakításában és megerősítésében. Az Eleanor Lambertről szóló tárlat pedig azt mutatja be, hogy a világ első divatújságírója (ő szervezte meg először a Met-gálát) hogyan forradalmasította az amerikai divatot.

A szocialista Coco Chanel – Clara

Rotschild Klára egyszerre volt a Horthy-kor arisztokratáinak és a Kádár-korszak nagyasszonyainak a divattervezője. Szalonjában rendszeres vendég volt Kádárné, Tito marsall felesége, a szovjet külügyminiszter és a perzsa sah neje, a magyar művészvilág csillagai. A CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött című kiállítás egyszerre mutatja be egy sikeres nő életútját, egy korszak elitjének öltözködési kultúráját, valamint a szocialista Magyarország kétarcú, ellentmondásokkal terhelt időszakát. A kiállítás a Magyat Nemzeti Múzeumban volt megtekinthető, egészen addig, amíg a koronavírus-járvány ezt ellehetetlenítette. Az izgalmas tárlat kurátora, dr. Simonovics Ildikó divattörténész, a múzeum 20. századi és kortárs textilgyűjteményének vezetője a sok éves kutatómunkájának eredményeként létrejött tárlatban kalauzolja a nézőket a Youtube-videóban. 

Ínyencségek Los Angelesből

A Los Angeles-i The Fashion Institut of Design and Merchandising múzeumban több tárlat is megtekinthető online, amelyek által elmerülhetsz a korai Versace darabokban, a Hollywoodi glamúr kellékeiben vagy éppen Rei Kawakubo 80-as évekbeli világában.

(KIemelt kép: Max Hollein, Anna Wintour, Nicolas Ghesquiere, Andrew Bolton, és Michael Burke Fotó: Taylor Hill/Getty Images)