Az érettségire készül, de már tapasztalt vállalkozó. Mayer Tamás paradicsomkülönlegességeket termeszt, és első osztályú éttermeknek szállítja a terményeit. Tele van tervekkel, még akkor is, ha jól tudja, az idei szezon nem kerül fel a legjobb bevételt hozó évek listájára.

– Nincs tériszonyom, egyáltalán. A Rám-szakadékon, Dömösnél gyakorlatilag végig szoktam futni. Nemrég Szlovákiában, a Tátrában túráztunk, volt ott egy rész, ahol létrákon kellett felmászni. Kapaszkodtam felfelé, de elég nehezen, mert a mellettünk lévő vízeséstől csúszós volt a létra minden foka. Alattam meg vagy húsz méter mélység. Le akartam fotózni a vízesést, ezért félig kifordultam, és egy kézzel kapaszkodva készítettem a képet.

 

Fotó: Szász Marcell

Amikor felajánlottam a szerkesztőknek, hogy írnék Mayer Tamásról, az ország egyik legfiatalabb, ám nagyon sikeres paradicsomtermesztőjéről, úgy képzeltem, hogy majd végigsétálok Tomival a fóti kertben, a fotós csodás közeliket készít, én rácsodálkozom a palántákra, tavasz lesz, békés, nyugalmas, napsütéses. Ehhez képest itt ülök a laptop előtt, az interjú a vírushelyzet miatt Messengeren készül, kint esik a hó, a beszélgetés meg ilyen drámai fordulatot vesz. Felfordult a világ.
A srác, aki budapesti top éttermekbe szállítja minőségi és különleges paradicsomjait, amúgy érettségire készül, ezért csak délután kettő után jut ideje a virtuális találkozónkra.
– Ma volt egy angolórám Skype-on, de még nem tudott minden tanár átállni az online rendszerre. Feladatot, tanulnivalót küldenek rendszeresen, kaptam már videót, PPT-t is. Néha hiányzik a tanárok jelenléte, magyarázata, de ez a helyzet most önállóságra nevel mindenkit, és arra is, hogy muszáj beosztani az időt. Na, ebben nem vagyok valami jó.

Esküvők és balkonládák

Tamás különleges kisfiú volt. Ezt amúgy nem ő mondta magáról, én szűrtem le mindabból, amit elmesélt. Óvodásként például a Naprendszer érdekelte, és ha jött valaki hozzájuk, annak kiselőadást tartott róla, egy hosszú bottal mutogatva el, melyik bolygónak milyen a helyzete. Kisiskolásként valóságos gombaszakértővé képezte ki magát, miután a család egy kiránduláson párducgalócát talált. Kicsivel később rákapott az útfejlesztések témájára, azóta is képben van minden közúti, vasúti közlekedési kérdésben. Érdekli továbbá a történelem, a politika és a földrajz is, mindegyik az előbb felvázolt intenzitással. Ezek után szemem sem rebbent, amikor elmesélte, hogy három-négy éve emlékezetből, csak úgy magának lerajzolta Magyarország és Ausztria térképét, a teljes vízrajzzal és úthálózattal. Szerintem nem kérdés, hogy ha egy ilyen srác elkezd valamivel foglalkozni, abból lesz valami.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan indult, mi a titka a kamasz fiú sikeres vállalkozásának?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .