„Az intuícióhoz is tanulni kell…” – Interjú Dr. Gyarmathy Éva pszichológussal és Mérő László matematikus-pszichológussal

Megérzés, intuíció, ösztön, sugallat, szimat – ezeket szinonimaként találtam – vajon mit jelentenek igazából? Jól súgnak? Megtévesztenek? Fejleszthetők? Egyáltalán mit kezdjünk velük?

SZILY NÓRA: Miben gondolkozzunk? Rációban, irracionalitásban, tudatban, tudattalanban? Vagy ez hiedelem?
MÉRŐ LÁSZLÓ: Nem, inkább egy első gondolat… Egyébként még van is racionalitása, mert az evolúció úgy alakította, hogy a régebbi tapasztalataink érzelmek formájában jelennek meg, és vezérlik, hogy merre gondolkodjunk, és merre ne. Fölösleges lenne mindig minden helyzet elemzését nulláról kezdeni.
GYARMATHY ÉVA: Szerintem a belátás vagy intuíció egyszerűen egy mintázat levétele. Tulajdonképpen mindennapi működés, amikor a helyzeteket átlátjuk, és a memóriát is mozgósítjuk. És van egy magasabb szintje, ami már a kreativitáshoz vezet. Amikor igazi tudásokat kötünk össze.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .