Aki tud, adjon annak, akinek nincs – A fővárosi Anyatejgyűjtő Állomáson jártunk

Az anyatej útját követtük nyomon, amiből mindig többre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll az állomáson. A Nők Lapja 2020/14. számának riportja.

Folyamatosan több anyatejre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. A fővárosi Anyatejgyűjtő Állomás ötven éve alatt nagyon sok fejlődés történt – az viszont változatlan, hogy a kereslet mindig nagyobb, mint a kínálat. Megnéztük, hova érkezik be, és honnan megy tovább az anyatej.
Épp egyszerre futunk be egy anyatejadó édesanyával, aki jobbjában a hordozható ülésben mosolygó tíz hónapos babáját cipeli, baljában egy kék hűtőtáskát, és nem mellesleg mellette ugrál három év körüli kislánya is. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai épületének hátsó traktusában találjuk az Anyatejgyűjtő Állomást. Bent csend és nyugalom, mindössze négy fővel működik ez a kis intézmény, mégis nagy feladatot vállal: Budapestről és környékéről gyűjti be, illetve adja tovább a védőnőkön, kórházakon keresztül a rászorulóknak az anyatejet.
Tasi Zsuzsanna, az állomás vezetője régi ismerősként fogadja Andit, aki mind a négy gyereke mellett adott le tejet a központnak, nem is keveset. Most is hét üveg kerül elő a hűtőtáskából, és megy tovább gyorsan az itteni hűtőbe. Andiék több mint hetven kilométerről hozzák be a tejet, mert nemrég költöztek el Budapestről, de nem szerették volna megszakítani az adományozás hagyományát. Most már főleg este tud fejni – meséli –, pláne, ha egy rossz éjszakán kétszer, háromszor is felkel szopizni a pici lánya, mert akkor talán egy deci maradna reggelre, amit ki lehetne fejni. Annyiért pedig nem áll neki bemosakodni.
– Pedig nekünk egy deci is sokat számítana – fűzi hozzá szomorú mosollyal Zsuzsanna, de megérti, hiszen a tejadó anyukáknak kicsit bonyolultabb a fejés, mint azoknak, akik „csak” a saját babájuk számára táraznak be a mélyhűtőbe. Az anyatejadóknak speciális szappannal be kell mosakodniuk (kéz, mell), szájmaszkot kell viselniük, hogy a bőrükről vagy a mellszívóról biztosan ne kerülhessen baktérium a tejbe, majd természetesen fertőtleníteni kell az eszközeiket.

Konyhabútorra vagy tűzifára

– Egy-egy anyának a saját csecsemője ellátásán túl többletként két-három naponta akár kétezer ml anyateje is lehet, bár ez nagyon ritka – folytatja az állomás vezetője. – Nálunk az anyatejadó anyák többsége napi kétszáz-ötszáz ml közötti anyatejet ad le. Budapesten már napi száz ml anyatejért is házhoz megyünk!
– Az előző kislányommal, Bogival összesen háromszáznyolcvan litert adtam – teszi hozzá Andi –, meg is van az emléklap, amit az anyatejadás befejeztével kaptam az állomástól. Van hova tenni a pénzt, amit a tejért kapok, most például tűzifára ment, de nem emiatt csinálom. Jólesik segíteni. A negyedik gyerekemnek, Biankának tejtestvére is volt, ők mindennap hozzánk jöttek a tejért, és még aznap megkapta a baba. Akkor persze ide kevesebbet tudtam hozni.
– Van, aki konyhabútort vett az anyatejért kapott pénzből, más betette a gyerek bankszámlájára – mondja Zsuzsanna, és átadja Andinak a gondosan csomagolt, üres, steril üvegeket, amelyekbe a következő napokban gyűjtheti a tejet.
Jelenleg egy liter anyatejért 2700 adómentes forintot ad az állam, 2016-ban ötven százalékos emelést értek el, addig 1800 forintot adtak literéért. A tejadást itt, a Madarász utcában annyiban tudják még támogatni, hogy mellszívót, mikrósterilizátort is ingyen kölcsönöznek annak, aki kér. Ez utóbbiból több darabot például egy apuka adományából vásárolhattak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mennyit fizet az állam az anyatejért?
Milyen feltételek mellett adhatnak az anyák tejet?
Mi történik a leadott anyatejjel?
Próbáld ki most kedvezményesen!