A női piszoár vethet véget a félórás sorban állásnak a mosdók előtt

A cél világos: legyen alap, hogy ahova a férfiak számára piszoárt terveznek, ott a nők is kapnak. Mert a női piszoár már létezik, és jól működik.

Két felvonás közt a színházban, koncert előtt egy fesztiválon vagy egy bárban a barátokkal – egy biztos, hogy hosszú sor kígyózik a női vécé előtt. A jelenséget mindenki ismeri, a férfiak hajlamosak viccelődni vagy türelmetlenkedni is miatta.
A legtöbb helyen ugyan kevés angol vécét helyeznek el a férfi mosdóban, de mellette néhány piszoárt is, ahol ők pillanatok alatt elintézik a dolgot.
És igaz, hogy a nőknek deréktól lefelé jobban le kell vetkőzniük, ha pisilni akarnak, tehát szükség van a takarásra. De az is tény, hogy a nők 90 százalékban csupán pisilni mennek a női mosdóba. A vécécsésze és körülötte a kabin sok helyet foglal, ráadásul az anyáink által belénk nevelt, nyilvános mosdókban alkalmazott, félig görnyedt, combizomból megtartott póz kifejezetten nehezíti az ellazulást. Arról nem is beszélve, hogy tudjuk, odakint egy csapat feszült nő vár még arra, hogy bejusson.

Tehát tulajdonképpen miért nem pisilhetnek a nők piszoárba? 

Talán csak mert senki sem gondolt rá. Eddig.

Aki forradalmasította a női vécét

Nathalie Des Isnardsnak egy zenei fesztiválon lett elege abból, hogy fél órát kell várnia, ha pisilni akar, ráadásul emiatt a következő koncertről is elkésik. Mindeközben a férje két perc alatt végzett, és az egész műsort látta. Mindezt a 21. században.


Néha a frusztráció forradalmi tettekre sarkall, így volt ezzel Des Isnards is, aki a női anatómiát figyelembe véve megtervezte a női piszoárt. 
Azaz nincs ülőke, mindössze egy műanyag kagyló lefolyóval, amely fölé oda lehet guggolni. Ezt egy egyszerű kabinban helyezte el, az ajtó és a tető gondoskodik a privát szféráról.
És hogy van-e rá kereslet?

Az első fecske: a pisitölcsér

Természetesen nem ez az első alkalom, hogy megoldást keresnek a női pisilés és a sorban állás problémáira. A 2010-es évek első felében a pisitölcsér futott be egy rövidebb karriert, többek között a Szigeten is. Annak, hogy végül nem vált átütő sikerré, leginkább az lehetett az oka, hogy bármilyen praktikusnak állították be a gyártók, a gyakorlatban inkább elbukott. Például az erősebb pisisugár, de a nadrágos öltözet is könnyen kifogott rajta. Béke poraira!


A 46 éves Des Isnards a BBC-nek azt mondta, hogy a közösségi média és az egymással versengő rendezvények korában a találmánya valószínűleg egyre nagyobb figyelmet kap. Már csak azért is, mert a a szervezők mostanra rájöttek, hogy „amíg a nők sorban állnak, nem költik a pénzüket.”
A madamePee elnevezésű női piszoárokat 2019-ben tizenöt rendezvényen állították fel, például a női labdarúgó-világbajnokságon is, ami azt jelenti, hogy már legalább százezer nő használta.
Két madamePee egységet azóta beüzemeltek Párizsban, és Des Isnards szerint a női piszoár készen áll, hogy meghódítsa a világot.

A cél világos. Legyen alap, hogy ahova a férfiak számára piszoárt terveznek, ott a nők is kapnak

mondta a francia feltaláló, aki saját bevallása szerint eredetileg nem dizájner volt, csupán egy átlagos vécéhasználó.

Az ifjú titánok a női vécék körül

Nem Des Isnards az egyetlen, aki érdemben javítani próbál a női vécék áldatlan állapotán. Két koppenhágai tervező, Gina Périer és Alexander Egebjerg harsány pink, újrahasznosítható műanyagból álmodta meg a Lapee-t, amely három guggolós piszoárt kapcsol össze.
Ha a Lapee-t használjuk, akkor a tervezők szerint 30 másodperc alatt végzünk (ami nekünk egy kicsit kevésnek tűnik, de még nem volt szerencsénk kipróbálni). A piszoár alatt viszont egy 1100 literes tartályt helyeztek el, így egy-egy piszoárt akár 3500-ször lehet használni, míg a tartály megtelik. A gyorsabb használatot pedig a tervezők szerint az is ösztönzi, hogy nincs ajtó, csupán a görbülő falak, amelyek eltakarnak annyira, amennyire kell.
Ebben a videóban a Lapee készítői angolul mesélnek a találmányukról, mi pedig megnézhetjük, hogy működik a valóságban: 

A Lapee ötletét is egy fesztivál adta, amin a tervezőpáros önkénteskedett. „El sem tudok képzelni olyan fesztivált vagy sporteseményt, amelyen nincs férfi piszoár. És semmi sem indokolja, hogy a nők ne kaphatnának”, mondta a BBC-nek a 29 éves Egebjerg.
A Lapee három dán zenei fesztiválon debütált a 2019-es szezonban, a 25 éves Périer szerint egyértelmű sikerrel: “Rengeteg Instagram-posztban mondtak köszönetet nekünk.” A Lapeet azóta felállították maratonokon és más dán, norvég, ausztrál és francia eseményeken. Toulouse-ban a rögbi világbajnokságon és újévkor is kitették az utcákra.
A tervezőpáros a folyadékhulladék felhasználására is gondol: jelenleg azon dolgoznak, hogyan lehet műtrágyaként, illetve áramtermeléshez felhasználni.
A két kezdeményezés összességében izgalmas, de persze felvet pár kérdést, például, hogy az idősebb vagy térdproblémával küzdő nők nagy eséllyel nem tudják használni a női piszoárokat. A képek alapján viszont úgy tűnik, az lenne a cél, hogy a piszoár ne teljesen kiváltsa, hanem hatékonyan kiegészítse a hagyományos angol vécék és ideiglenes toi-toi társaik sorát.

Szöveg: Sándor Anna

(Fotó: Getty Images, Twitter)