„Az elkövetők rokonai is áldozatok” – Közeli P. Gál Judit bűnügyi újságíróval

„Valaki mondja meg, mér’ lesz gonosszá, valaki mondja meg, miért nem” – énekelték Presser Gáborék a hetvenes években. Ugyanez a kérdés foglalkoztatja P. Gál Juditot is, ezért végiglátogatta a legkegyetlenebb gyilkosokat, hogy az érintettektől kapja meg a választ. E beszélgetések nyomán születtek a könyvei. Pór Attila interjúja.

– Sima napilaposként kezdte. Mi terelte a bűnügyi tudósítás felé?

– Ez sokkal régebbre vezet vissza. Nyolcéves koromban a Várban megöltek egy gyereket. Velem egykorú kislány volt, szemüveges, mint én. Amikor elkapták a tettest, akkor találkoztam először azzal, hogy van olyan ember, aki képes meggyilkolni egy gyereket. De hát ő is volt kisbaba, ő is volt gyerek! Hogy jutott idáig? Nagyon érdekelt. Évtizedekkel később két-három hónapja dolgoztam napilaposként, amikor a saját testvéreik megtalálták a százhalombattai rém utolsó két áldozatát, a két, érettségi előtt álló lányt. Interjúztam az egyik fiúval, és éreztem, hogy napokon belül meglesz az elkövető. Aztán az illető beismerő vallomást tett a kriminálpszichológusi vizsgálat közben. Másnap a helyszínelés után szerencsém volt, mert olyan valakit hoztam vissza autóval Budapestre, aki elmagyarázta, hogy az ellentmondások alapján a gyilkosnak volt egy tettestársa is. A következő napi cikkemben összegyűjtöttem ezeket az információkat, és később ki is derült, hogy a gyilkos egyik öccse és annak barátja részt vett a borzalmas bűncselekményekben. Tehát gyorsan jött a sikerélmény. Aztán láttam az elkövetőt , amikor kivitték a helyszínre, egy magaslaton állt és mosolygott, miközben kihantolták az egyik lányt. Örömet szerzett neki, hogy a figyelem középpontjában van. Utána interjút készíthettem vele. Jó intellektusú ember volt, akár a szomszédom is lehetett volna. Akkor szembesültem azzal, hogy bárkiből lehet gyilkos. Engem ez a része hajt minden esetnél, hogy hol bicsaklik meg valakinek az élete úgy, hogy utána embert öljön.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .