A történelem az élet tanítómestere – Közeli Hahner Péter történész, íróval

A felesége vezette rá, hogy bár magyar–könyvtár szakon végzett, igazából a történelem érdekli. Így lett történész, a Pécsi Tudományegyetem Újkortörténeti Tanszékének vezetője. Zseniális, jó humorú mesélő, aki mindig szívesen írt, de a 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod... című könyve óta az is kiderült, olyan izgalmasan képes mesélni a régmúltról, hogy még azok is szívesen olvassák, akik utoljára az iskolában foglalkoztak történelemmel. Szigeti Hajni interjúja.

– A történelmi tévhitekről szóló könyve annyira sikeres lett, hogy még két folytatást ért meg, így összesen háromszáz tévhitet cáfolt. Egyszer említette, hogy ezeknek a legendáknak a kialakulása pszichológiai szükséglet is. Miért?

– Az emberek szeretik az egyszerű magyarázatokat: ami történt, arra azért került sor, mert bizonyos körök – szabadkőművesek, imperialista összeesküvők, tőkés érdekeltségek stb. – így akarták. A világ viszont ennél kicsit bonyolultabb. De bármennyit is írtam a legendákról és tévhitekről, ezek kiirthatatlanok. A Kennedy-gyilkosság a világtörténelem legjobban kivizsgált eseménye. Évtizedek óta, a tudomány legmodernebb eszközeit felhasználva, újra meg újra bebizonyították, hogy magányos gyilkos követte el – az emberek mégsem hiszik el. Vagyis a történelem az élet tanítómestere, csak éppen mindenki azt a tanulságot vonja le belőle, ami neki megfelel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .